Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

Financial Times: "Ο ΣΥΡΙΖΑ χτυπά Θεσμούς" - Οργή από Μαξίμου

Ακόμη και "πολιτική σκοπιμότητα" βλέπει πίσω από άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης των Financial Times το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Το δημοσίευμα, με τίτλο "ο ΣΥΡΙΖΑ κτυπά τους θεσμούς της χώρας ή ανατρέπει τα οργανωμένα συμφέροντα;", αναφέρεται σε περιστατικά που απασχόλησαν την κοινή γνώμη.

 

Το άρθρο υποστηρίζει πως υπήρξε κυβερνητική παρέμβαση όσον αφορά την διοίκηση της Attica Bank και ότι η τράπεζα έχει “στενούς δεσμούς με τον ΣΥΡΙΖΑ”.

 

Επίσης γίνεται αναφορά στην υπόθεση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών (για το δάνειο στον επιχειρηματία Καλογρίτσα που τελικά δεν πήρε άδεια) και αφήνεται να εννοηθεί πως η έρευνα των αρχών στην σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ είχε πολιτική σκοπιμότητα.

 

“Το επεισόδιο αναφέρεται από τους επικριτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως ένα παράδειγμα της αυταρχικής συμπεριφοράς που, όπως λένε, γίνεται όλο και πιο έντονη όσο ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στις δημοσκοπήσεις και παρατηρείται ανάκαμψη της υποστήριξης προς την ΝΔ”, αναφέρει το άρθρο.

 

Στους FT, μιλά ο καθηγητής Θάνος Βερέμης, τονίζοντας πως “ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε να θέσει κάθε ανεξάρτητη αρχή υπό κρατικό έλεγχο, είναι μέρος της ιδεολογίας τους”.

 

Στους FT μιλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αναφέρει πως στην Ελλάδα η έννομη τάξη απειλείται στον ίδιο βαθμό, όπως στην Ουγγαρία και την Πολωνία. “Δεν είναι το ίδιο έντονο, αλλά η μεθοδολογία είναι ίδια. Υπάρχει μεγάλο θέμα με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης”, λέει.

 

Στο άρθρο γίνεται αναφορά επίσης στην υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και στις καταγγελίες για “φούσκωμα” του ελλείμματος, πριν την υπαγωγή στο δανειακό πρόγραμμα.

 

Σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρει: “Έχουμε εκφράσει σοβαρές ανησυχίες γιατί οι δημοκρατικοί θεσμοί μας έχουν υποστεί φθορά, από όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία”. 

 

Το δημοσίευμα σημειώνει πως “μία πηγή ελπίδας είναι πως πολλές από τις φερόμενες ως σκευωρίες κατέρρευσαν ή τελικά 'έσκασαν στα χέρια τους': Ο κ. Στουρνάρας παραμένει κεντρικός τραπεζίτης, ο διαγωνισμός των αδειών κατέρρευσε, ο κ. Πανταλάκης είναι στη θέση του ως διευθυντής της Attica”.

 

Εξηγώντας τα παραπάνω, ο κ. Βερέμης, τα αποδίδει σε “έλλειψη στρατηγικής” και κακό σχεδιασμό εκ μέρους της κυβέρνησης.

   

Η απάντηση της κυβέρνησης

 

"Εδώ και περίπου δύο χρόνια στην Ελλάδα δίνεται μία μεγάλη και καθημερινή μάχη ενάντια στα κατεστημένα συμφέροντα, την μεγάλη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά, το λαθρεμπόριο. Για να εξαλειφθούν οι παράνομες και σκοτεινές πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού", αναφέρεται σε ανακοίνωση.

 

Εξάλλου, "για πρώτη φορά, κάτω από δύσκολες συνθήκες, οι φορολογικές αρχές εργάζονται απερίσπαστες χωρίς άνωθεν εντολές, οι λίστες των φοροφυγάδων ελέγχονται, δίνεται μάχη κατά του λαθρεμπορίου, τα θαλασσοδάνεια αποτελούν απλώς κακό παρελθόν, ενώ η Δικαιοσύνη λειτουργεί χωρίς παρεμβάσεις".

 

Τούτων δοθέντων, "τα αποτελέσματα αυτού του καθημερινού αγώνα έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται: Υπεραπόδοση εσόδων, μείωση του λαθρεμπορίου και καταλογισμός ποινικών ευθυνών και προστίμων σε όσους παρανομούν"

 

Αποτελέσματα που, όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, "έχουν ενοχλήσει πολλούς: τραπεζικούς κύκλους, το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, ολιγάρχες και μεγάλα μίντια. Αυτό όμως που προκαλεί εύλογα ερωτήματα είναι το γεγονός ότι οι συντάκτες της ηλεκτρονικής σελίδας των Financial Times δεν βρίσκουν να γράψουν ούτε μία λέξη για όλα αυτά. Η μονομέρεια, μάλιστα, των πηγών τους θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον κακόπιστο να κάνει λόγο ακόμα και για πολιτική σκοπιμότητα. Οι πολίτες όμως έχουν κρίση!".

 

Υποστηρίζουν πως "οι ερωτήσεις που εστάλησαν ελάχιστη ώρα πριν το δημοσίευμα προκειμένου να αποτελέσουν άλλοθι, πέρα από προσβλητικές, δεν άφηναν ούτε καν το χρονικό περιθώριο απάντησης…". 

nooz.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα