Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ε Ελλάδα

Εντοπίστηκαν τα πρώτα οστά Ελλήνων πεσόντων στην Αλβανία

«Η δικαίωση των Ελλήνων πεσόντων στo αλβανικό μέτωπο άρχισε να γίνεται πραγματικότητα. Δύο μήνες μετά την συνάντηση του ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά με τον Αλβανό ομόλογό του, Ditmir Bushati, στην Κρήτη (10-12/11), ξεκίνησαν οι εργασίες εκταφής των οστών Ελλήνων στρατιωτών», αναφέρει σε ανάρτηση του στο Twitter το Υπουργείο Εξωτερικών.

 

Σε νέα ανάρτηση του, το ΥΠΕΞ, παραθέτοντας και σχετικές φωτογραφίες αναφέρει «ιστορική στιγμή η πρώτη ανεύρεση οστών δύο Ελλήνων πεσόντων. Οι εργασίες άρχισαν σήμερα, παρουσία μικτής ελληνο-αλβανικής επιτροπής, σε κλίμα συγκίνησης».

Αλβανία - πεσόντες - οστά - ήρωες

 

 Χιλιάδες Έλληνες στρατιώτες - πεσόντες στο αλβανικό μέτωπο - περιμένουν την “δεύτερη ταφή” τους, την επίσημη.

Τεχνικά συνεργεία, υπό την επίβλεψη της διμερούς επιτροπής, παρουσία εμπειρογνωμόνων, Ελλήνων και Αλβανών, άρχισαν να σκάβουν σε σημεία, όπου με βάση παλαιούς, κυρίως ιταλικούς χάρτες, αλλά και μαρτυρίες κάτοικων της περιοχής, ενταφιάστηκαν εκατοντάδες Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν στις σφοδρές μάχες με τα ιταλικά στρατεύματα.

 

Οι εργασίες θα επεκταθούν στο ορεινό ανάγλυφο μέχρι και την Κορυτσά, όπου υπολογίζεται ότι είναι πρόχειρα θαμμένοι γύρω στους 6.800, από τους 8.000 Έλληνες που σκοτώθηκαν μεταξύ του Νοεμβρίου του 1940 και του Απριλίου του 1941.

 

 

Προβλέπεται ο εντοπισμός, η ταυτοποίηση και η εκταφή των Ελλήνων στρατιωτών και ο ενταφιασμός τους σε δυο νεκροταφεία, στο χωριό Βουλιαράτες και την Κλεισούρα.

 

Επισήμως το θέμα της τύχης των νεκρών στρατιωτών τέθηκε από την Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του '80, με αφορμή την εκταφή από την Ιταλία και τη μεταφορά των οστών τους στην πατρίδα τους, 6.300 Ιταλών στρατιωτών.

πηγή: ant1news.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα