Νέο νομοσχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις προωθεί η κυβέρνηση το 2018. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι «το 2017 αναρτήθηκε στη χώρα μας περιοχή που αντιστοιχεί περίπου στο 35% της χώρας. Από αυτό το 35% κυρώθηκε ήδη και έχουμε δασικό χάρτη στο 32% της Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια. Στο υπολειπόμενο 3% είναι μέσα οι περιοχές που έχουμε αντιρρήσεις, ενστάσεις και οικιστικές πυκνώσεις».
Άρα, όπως σημείωσε, «τα 35.000 στρέμματα στα 75.000 πανελλαδικά που εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική αφορούν το ένα τρίτο, το πρώτο ένα τρίτο της ανάρτησης όπου τυχαίνει να είναι το 100% της Χαλκιδικής και το 80% της Θεσσαλονίκης μέσα και σημαίνει ότι έχουμε πολλές περιοχές εκτός σχεδίου με πυκνή δόμηση σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική όπου πρέπει να εξετάσουμε με μεγάλη προσοχή την εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας και του δασικού χάρτη γιατί μπορεί να έχουμε συγκρούσεις μεταξύ δασικών χρήσεων και κατοικίας».
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Φάμελος, ειδικά για τις οικιστικές πυκνώσεις διευκρίνισε ότι είναι οι περιοχές που οι δήμοι δήλωσαν ότι υπάρχει πυκνή εκτός σχεδίου δόμηση και πρέπει να εξεταστεί ειδικότερα σε σχέση με τη δασική νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό, εντός του 2018 θα υπάρξει ένα νέο σχετικό νομοσχέδιο γιατί θα πρέπει να εφαρμοστεί η δασική νομοθεσία στις οικιστικές πυκνώσεις και να υπάρχει ισοζύγιο περιβάλλοντος, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες επίλυσης θεμάτων ιδιοκτησίας πολιτών. Σε αυτό το μήκος κύματος διαβεβαίωσε ότι θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και στους δασικούς χάρτες όπου δεν αμφισβητήθηκαν δικαιώματα αγροτών ή καλλιεργητών ωστόσο διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιτραπεί καμία αυθαιρεσία, καταπάτηση και εμπορική χρήση του δάσους.
«Αν υπάρχει εμπορική χρήση, καταπάτηση δάσους για οικοπεδοποίηση, φιλέτα, πισίνες και βίλες αυτά θα μας βρουν αντίθετους», είπε και πρόσθεσε: «Όλο το κτηματολόγιο περιμένει δασικούς χάρτες και οικιστικές πυκνώσεις για να κλείσει και εμείς έχομε βάλει ένα πλάνο μέχρι το 2020 να έχουμε κλείσει αυτές τις εκκρεμότητες της χώρας».