Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους Δήμους και τις Περιφέρειες

 

Τα Υπουργεία Οικονομίας και Εσωτερικών ανέλαβαν από κοινού πρωτοβουλίες έτσι ώστε να αναπτύξουν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα στηρίξουν τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας.

 

"Η επιλογή αυτή, να ενισχυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η τοπική αυτοδιοίκηση, αποτελεί μέρος του ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης, που αναγνωρίζει ότι τόσο οι Περιφέρειες όσο και οι Δήμοι μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας" αναφέρει η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη.

 

Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, έρχονται να συμπληρώσουν προγράμματα που χρηματοδοτούνται σήμερα τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από το εθνικό σκέλος Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 3 δις ευρώ.

 

Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις μπορούν να ενταχθούν σε δύο γενικές κατηγορίες, με την πρώτη να αφορά την ενίσχυση με χρηματοδοτικούς πόρους των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας για την ανάπτυξη βασικών τοπικών έργων υποδομής, όπως έργα οδοποιίας στο αγροτικό και δημοτικό δίκτυο, έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, αλλά και αντιπλημμυρικά έργα.

 

Ο στόχος βέβαια δεν είναι άλλος από την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την περιφερειακή ανάπτυξη, με τη δημιουργία ή τον εκσυγχρονισμό κρίσιμων υποδομών οι οποίες παρέμεναν στην ίδια κατάσταση τις τελευταίες δεκαετίες.

 

Σε ότι αφορά το δεύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο, που μαζί με το πρώτο θα ενεργοποιηθεί εντός του 2018, θα περιλαμβάνει δυνατότητα ενίσχυσης των Δήμων για την προμήθεια μηχανημάτων έργου, την ανέγερση αναγκαίων δημοτικών κτιρίων, την πιστοποίηση των παιδικών χαρών κ.α.

 

Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν εντός του επόμενου έτους θα συγχρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός των δύο εργαλείων ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ, με προοπτική όμως να ανέλθει έως και τα 2 δις ευρώ σε βάθος πενταετίας.

 

"Είναι φανερό ότι η παρούσα δράση αποτελεί ευκαιρία για τους ΟΤΑ να αποκτήσουν επιπλέον χρηματοδότηση, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες ανάγκες της κοινωνίας που είναι συνυφασμένες με τα έργα υποδομών τοπικού χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, οι νέοι χρηματοδοτικοί πόροι μπορούν να βοηθήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες προκλήσεις, και ιδιαίτερα σε αυτές που έχουν προκύψει μέσα στο ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο της τελευταίας δεκαετίας" καταλήγει η κ. Ιγγλέζη. 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα