Τρία είναι τα θέματα τα οποία θα κυριαρχήσουν στη Σύνοδο Πρυτάνεων που θα διεξαχθεί στη Χαλκιδική, το τετραήμερο από 6 έως 9 Μαΐου, παρουσία της υπουργού Παιδείας Σ. Ζαχαράκη και του υφυπουργού Ν. Παπαϊωάννου, με "οικοδεσπότη" τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Στέλιο Κατρανίδη:
- οι διαγραφές φοιτητών
- το νομοσχέδιο "σκούπα" για τα ΑΕΙ με νέες αλλαγές στο νόμο "Κεραμέως" και
- ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης
Οι εργασίες της 108ης Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων θα διεξαχθούν, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
Τρίτη 6 Μαΐου 2025
▪ 88η Συνάντηση Προϊσταμένων Μ.Ο.Δ.Υ. των Ε.Λ.Κ.Ε. με την προαιρετική συμμετοχή των Προέδρων των Ε.Λ.Κ.Ε.
Τετάρτη 7 Μαΐου 2025
▪ 93η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων Έρευνας
▪ 5η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων
▪ 39η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων Ακαδημαϊκών και Διοικητικών Θεμάτων
▪ 28η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων Οικονομικών και Υποδομών
▪ 39η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων Φοιτητικής Μέριμνας
Πέμπτη 8 Μαΐου 2025
▪ Ολομέλεια της 108ης Συνόδου Πρυτάνεων
▪ Συνάντηση Πρυτάνεων (αφορά μόνο Πρυτάνεις)
Παρασκευή 9 Μαΐου 2025
▪ 108η Σύνοδος Πρυτάνεων με τη συμμετοχή των Αντιπρυτάνεων του Προεδρείου της Συνόδου και της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΑ).
Στις θεματικές συνεδρίες προγραμματίζεται να μετέχουν και στελέχη των αρμόδιων υπουργείων.
Ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων Στέλιος Κατρανίδης ήδη έχει ζητήσει από όλους τους Πρυτάνεις να γνωστοποιήσουν τυχόν θέματα που θα επιθυμούσαν να συμπεριληφθούν στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων της 108ης Συνόδου , έως τη Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου.
Στην τελευταία Σύνοδο, στις 13 Δεκεμβρίου, ο Κυριάκος Πιερρακάκης ζήτησε από τους Πρυτάνεις να στείλουν από δυο σελίδες με προτάσεις για θεσμικές αλλαγές και τα λειτουργικά τους προβλήματα. Από τις επιστολές Πρυτάνεων που έφθασαν στο γραφείο του υπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες του esos, προκύπτει η διαπίστωση ότι δεν προτείνονται καταργήσεις τμημάτων αλλά ίδρυση νέων τμημάτων. Οι Πρυτάνεις στην τελευταία Σύνοδο διατύπωσαν προς τον Κ. Πιερρακάκη, την ανησυχία τους για τις συνέπειες από την εφαρμογή της διάταξης για την οριζόντια διαγραφή φοιτητών/τριών.
Οι Πρυτάνεις τόνισαν προς τον υπουργό πως δεν μπορεί να παραγνωριστεί η κρίσιμη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε εκείνους που είναι ανενεργοί και εκείνους που αγωνίζονται για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Με βάση αυτό το επιχείρημα οι Πρυτάνεις πρότειναν στον Κυριάκο Πιερρακάκη να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες και να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό ζήτημα με κοινωνική ευαισθησία.
Ο υπουργός Παιδείας επιφυλάχθηκε στο αίτημα Πρυτάνεων για να επανεξεταστεί κατά περίπτωση και κατά Πανεπιστήμιο το ζήτημα των διαγραφών των φοιτητών, ανάμεσα σε εκείνους που είναι ανενεργοί και εκείνους που αγωνίζονται για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Για το λόγο αυτό ζήτησε από τους Πρυτάνεις να του καταθέσουν συγκεκριμένα στοιχεία για το κάθε Ίδρυμα. Μάλιστα ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπενθύμισε στους Πρυτάνεις ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι υπέρ του μέτρου των διαγραφών. Εάν τελικά ο Κυριάκος Πιερρακάκης κάνει δεκτές τις σχετικές εισηγήσεις των Πρυτάνεων η ρύθμιση θα αφορά περίπου το 20% των υπό διαγραφή φοιτητών.
Νέες αλλαγές στο νόμο
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης προανήγγειλε νέες αλλαγές στον ισχύοντα νόμο πλαίσιο και προέτρεψε τη Σύνοδο Πρυτάνεων να του καταθέσουν κείμενο προτάσεων
"Με τον νόμο 5094/2024 ήδη κάναμε σημαντικά βήματα στην απογραφειοκρατικοποίηση της ακαδημαϊκής καθημερινότητας. Οι διατάξεις που θεσπίσαμε αποτελούσαν προτάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων ως αποτέλεσμα της γνώσης στο πεδίο, γι' αυτό και αγκαλιάστηκαν από τις διοικήσεις των ΑΕΙ" τόνισε ο υπουργός και σημείωσε:"Οι πρώτες παρεμβάσεις που συζητήσαμε σήμερα αντανακλούν τη βούλησή μας να βελτιώσουμε περαιτέρω το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο των Πανεπιστημιών. Σε αυτή μας την προσπάθεια θα έχουμε ξανά συμμάχους τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων".