Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού τις τελευταίες ώρες, με τις 16 από αυτές να είναι πάνω από τέσσερις βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Μέσα στη νύχτα κατεγράφησαν δεκάδες σεισμικές δονήσεις με τη μία μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ – που σημειώθηκε ανοιχτά της Σαντορίνης λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 22 χλμ νότια της Αμοργού και το εστιακό βάθος ήταν στα 10 χλμ. Ασθενής σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 07:10 σε απόσταση 233 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 26 χλμ. βόρεια- βορειοδυτικά της Ανάφης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ενώ στις 04:35, στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού σημειώθηκε ακόμη μία μεγέθους 4,3 Ρίχτερ, 16 χλμ βόρεια βορειοδυτικά της Ανάφης με εστιακό βάθος στα 5 χλμ, σύμφωνα με την Αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Κάτοικοι στη Σαντορίνη πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους, ενώ οικογένειες με παιδιά πήραν την απόφαση να εγκαταλείψουν το νησί.
Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου για τους σεισμούς
Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο τους συνεχείς σεισμούς στην περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.
Στη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συμμετείχαν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης, ο Θανάσης Γκανάς του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης. Μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Σαντορίνη συμμετείχαν ο Ευθύμης Λέκκας και ο Κώστας Παπαζάχος.
Λίγο μετά το πέρας της σύσκεψης ο Βασίλης Κικίλιας προχώρησε σε δηλώσεις. «Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Ενημερώθηκε, όπως και όλοι οι υπόλοιποι παριστάμενοι από την επιστημονική μας ομάδα. Ενημέρωση φυσικά θα παρέχεται συνεχώς. Εξετάζονται όλα τα στοιχεία της σεισμικής δραστηριότητας. Τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί μέχρι τώρα καταλαβαίνετε ότι είναι προληπτικά. Σε κάθε περίπτωση, ενημέρωση θα υπάρχει συνεχώς και προς όλους, καθότι, όπως βλέπετε, συνεδριάζει συνεχώς η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. Παρακαλώ πάρα πολύ, όπως πάντα, τους συμπολίτες μας, να ακούνε τα μέτρα των ειδικών και να συμμορφώνονται με αυτά, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση. Τα μέτρα είναι προληπτικά. Εγρήγορση υπάρχει, και οργάνωση όπως βλέπετε, και στο πεδίο. Οι ειδικοί έχουν τοποθετηθεί και δημοσίως, όπως βλέπετε. Επειδή υπάρχει Επιτροπή με επιστήμονες που χειρίζονται το συγκεκριμένο θέμα, θα ήθελα να κάνω μια θερμή παράκληση προς όλους, στα πλαίσια της έγκυρης και σωστής ενημέρωσης: Να δώσουμε βήμα σε αυτούς τους ανθρώπους που πραγματικά γνωρίζουν τα γεγονότα», είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Τα προληπτικά μέτρα
Σε σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης αποφασίστηκε η εφαρμογή νέων προληπτικών μέτρων σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
Έτσι, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα Δευτέρα σε Σαντορίνη, Ίο, Αμοργό και Ανάφη, ενώ οι πολίτες θα πρέπει:
- Να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
- Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
- Να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
- Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
- Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
- Να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Σε γενική επιφυλακή η Πυροσβεστική
Επίσης, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει προχωρήσει σε προληπτικές ενέργειες.