Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

Σεισμός στη Λέσβο: 350 άστεγοι από τον σεισμό, 150 σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα

Περίπου 350 άστεγους άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός, που χτύπησε το μεσημέρι της Δευτέρας την Λέσβο και ισοπέδωσε ένα ολόκληρο χωριό.

 

Από χθες το πρωί διατάχθηκε από τις αρμόδιες αρχές η εκκένωση του χωριού Βρίσα, στο οποίο ζούσαν 850 κάτοικοι, αλλά όσοι διέμεναν στις παρυφές του χωριού και σε νεόκτιστες κατοικίες, αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, φοβούμενοι πλιάτσικο και λεηλασίες. Για τον ίδιο λόγο, έχει διαταχθεί να περιπολεί η αστυνομία στην περιοχή.

Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή των κλιμακίων του υπουργείου Υποδομών, που βρίσκονται στην περιοχή, άστεγοι έμειναν οριστικά περίπου 350 άτομα, εκ των οποίων τα 62 φιλοξενούνται σε σκηνές που στήθηκαν από τον στρατό στο γήπεδο του Πολιχνίτου, ενώ οι υπόλοιποι φιλοξενούνται από φιλικά ή συγγενικά τους πρόσωπα στα γύρω χωριά.

 

Τα ειδικά συνεργεία που καταγράφουν τις ζημιές έχουν ήδη κρίνει κατεδαφιστέα όλα τα κτίρια που βρίσκονται στο κέντρο του χωριού Βρίσα, αλλά και πέντε κτίρια στο Πλωμάρι, που έχουν καταρρεύσει μερικώς.

Επίσης, καταγράφηκαν ζημιές και επικίνδυνες ρωγμές:

  • Σε περίπου δέκα οικίες στα χωριά Αμπελικό και Νεοχώρι και σε τρεις οικίες στο χωριό Παναγιούδα.

  • Σε περίπου οκτώ κτίρια στο χωριό Πέραμα, τα οποία όμως ήταν εγκαταλελειμμένα

  • Στο Δημοτικό Σχολείο Πηγής

  • Σε πέντε διαμερίσματα στη Μυτιλήνη, στις οδούς Κουντουριώτη, Βοστάνη και Σκρα, που φιλοξενούν κυρίως διατηρητέα κτίρια.

 

Αύριο θα επισκεφθεί την Λέσβο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ενώ αναμένεται στο νησί και η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρετσού.   

Σπίρτζης από Λέσβο: 150 μη κατοικήσιμα σπίτια - Τα πρώτα μέτρα ανακούφισης των σεισμόπληκτων

 

Τα πρώτα μέτρα ανακούφισης των σεισμοπαθών στη Λέσβο ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο χωριό Πολιχνίτος.

Αυτά είναι: επιδότηση ενοικίου όπως στην Κεφαλονιά, αποζημιώσεις αποκατάστασης κτιρίων, διευκολύνσεις στις πληρωμές για ΕΦΚΑ και ΦΠΑ, όπως είπε ο κ. Σπίρτζης, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλα.

Ο υπουργός τόνισε επίσης πως ο οικισμός Βρίσα θα ανοικοδομηθεί με κονδύλια από την ΕΕ, αλλά και με κονδύλια του κράτους, που προβλέπονται για φυσικές καταστροφές. Επίσης, ανακοίνωσε πως οι Πανελλαδικές Εξετάσεις αναβάλλονται και αύριο για το νησί.

 

Ο κ. Σπίρτζης είπε ακόμη πως στο νησί βρίσκονται 100 μηχανικοί, που έχουν ελέγξει μέχρι στιγμής 251 κτίρια, στη νότια πλευρά του νησιού, εκ των οποίων 150 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα και 104 κατοικήσιμα (σ.σ. η διαφορά προκύπτει από το γεγονός ότι σε κάποια κτίρια, υπάρχουν όροφοι που κρίθηκε πώς μπορούν να κατοικηθούν και άλλοι όχι).

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας επισήμανε πως οι σεισμοπαθείς που έχασαν τα σπίτια τους θα μείνουν σε ξενοδοχεία του νησιού, με κονδύλια που θα καλύψει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ο δήμαρχος του νησιού είπε πως δέχθηκε μήνυμα από τον επίτροπο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο ότι η Ευρώπη είναι δίπλα στη Λέσβο, που τόσο πολύ στάθηκε στο πλευρό των χιλιάδων προσφύγων.

protothema.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα