Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

Ο Σ.Αρναούτογλου προειδοποιεί για τις μεσογειακές χώρες ενόψει φθινοπώρου

Σε προειδοποίηση για εμφάνιση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στη Μεσόγειο από το φθινόπωρο προχώρησε μέσω Facebook ο Σάκης Αρναούτογλου.

Συγκεκριμένα, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ αναλύει τις θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας στη Μεσόγειο, που έφτασαν ακόμα και τους 30 βαθμούς Κελσίου. Κάτι που μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες για καιρό με επικίνδυνα χαρακτηριστικά για τις όμορες χώρες.


Η ανάλυση του Σάκη Αρναούτογλου για τον πιθανό καιρό του φθινοπώρου:

«Πόσο μεγάλος είναι κίνδυνος ακραίων καιρικών φαινομένων το ερχόμενο φθινόπωρο από το "θαλάσσιο κύμα καύσωνα" στην κεντρική και κυρίως στη δυτική Μεσόγειο;

Από την αρχή του καλοκαιριού, ο τοπικός άνεμος mistral (που συνήθως μεταφέρει δροσερό αέρα και φυσά από τη νότια Γαλλία στον Κόλπο του Λιονταριού στη βόρεια Μεσόγειο) ήταν σπάνιος ενώ επικράτησαν συνθήκες υψηλών πιέσεων (αντικυκλώνες) με πολύ ζεστό καιρό στη δυτική λεκάνη της Μεσογείου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας εκεί τον Ιούλιο να αυξηθούν σε αξιοσημείωτα επίπεδα. Την προπερασμένη Κυριακή, για παράδειγμα, η σημαδούρα στα ανοικτά του Alistro στην Κορσική κατέγραψε μέγιστη τιμή 30,7°C.

Πριν από μερικά χρόνια ανησυχούσαμε ότι οι επιφανειακές θερμοκρασίες στη Μεσόγειο θα μπορούσαν να φτάσουν τους 27°C, μία από τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ισχυρών φθινοπωρινών και χειμερινών καταιγίδων, όπως οι μεσογειακοί κυκλώνες με τροπικά χαρακτηριστικά.

Τα τελευταία χρόνια, αυτοί οι μεσογειακοί κυκλώνες εμφανίζονται συχνότερα (Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειος). Σήμερα, η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας είναι ακόμη και αρκετούς βαθμούς υψηλότερη! Μια πολύ θερμή Μεσόγειος Θάλασσα αποτελεί κίνδυνο για τις όμορες χώρες.

Η ποσότητα υγρασίας και ενέργειας που θα μπορούσε να διοχετευθεί με τη μορφή ιδιαίτερα βροχοφόρων νεφών είναι τεράστια. Αλλά "αυτό το δυναμικό από μόνο του δεν είναι αρκετό". Σημαντικό ρόλο θα παίξει το συνοπτικό επίπεδο (χωρική κατανομή των βαρομετρικών χαμηλών και υψηλών πανευρωπαϊκά)!».

Πηγή: iefimerida.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα