Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ο κ. Πιερρακάκης με τον ΕΚΑΜ και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με τους ψευδοπροφήτες…

Του Αρχιμ. Χριστόδουλου Αγγελόγλου, Πνευματικού και Λειτουργού του Ι. Ησυχαστηρίου «Παναγία, η Φοβερά Προστασία»


Σήμερα στους Ι. Ναούς της χώρας μας ανεγνώσθη η υπ’ αριθ. 3060/14.6.2022 εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου με τίτλο: Τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και οι ψευδοπροφήτες» (το κυρίως θέμα αφορούσε τους ψευδοπροφήτες και όχι τους Αγίους Πάντες, οι οποίοι διά της πίστεως «κατηγωνίσαντο βασιλείας»).

Αυτή η Εγκύκλιος εγράφη και δημοσιεύθηκε στις 14-6-2022, κοινοποιούμενη σε όλες τις Ι. Μητροπόλεις και στο Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου, για την περαιτέρω γνωστοποίησή της.

Ταυτόχρονα, την ίδια ακριβώς ημέρα, 14 Ιουνίου 2022, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκης ανακοίνωσε επισήμως, δημοσίως στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ 100,3 FM» και στον κ. Άρη Πορτοσάλτε ότι: «στο επόμενο χρονικό διάστημα θα μπούμε στη φάση εφαρμογής, μια διαδικασία που ήδη έχει δρομολογηθεί» για τον Ενιαίο Κωδικό Αριθμό Μητρώου (ΕΚΑΜ, δηλ. «Ενιαίος Κωδικός Αριθμός Πολίτη», «Προσωπικός Αριθμός»), ο οποίος θα επαληθεύει την ταυτότητα των φυσικών προσώπων που συναλλάσσονται με τους φορείς του δημοσίου τομέα και θα χορηγείται υποχρεωτικά σε κάθε φυσικό πρόσωπο. Θα δίνεται αμέσως με τη γέννηση του παιδιού (πριν να λάβει το όνομά του) και θα παύει με τον θάνατό του. Επίσης αναφέρθηκε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα και από τον Ιούλιο 2022 (δηλ. σε έναν μήνα) θα τεθεί σε εφαρμογή σε «πρώτη εκδοχή των ταυτοτήτων και διπλωμάτων στα κινητά».

Ο ΕΚΑΜ («Προσωπικός Αριθμός (Π.Α.)» θα αποτελεί τον μοναδικό αριθμό που θα υποχρεούται κάθε πολίτης να χρησιμοποιεί για την πλειονότητα των συναλλαγών του με τους δημοσίους φορείς και σταδιακά θα αντικαταστήσει το δίπλωμα οδήγησης, τον ΑΜΚΑ, τον ΑΦΜ, τον αριθμό δελτίου ταυτότητας, το διαβατήριο κλπ.

Ο Νόμος επικαιροποιήθηκε με τον Νόμο 4727/2020 (ΦΕΚ τ.Α΄ 184/23.9.2020) και ενσωμάτωσε στην ελληνική νομοθεσία την Οδηγία (ΕΕ) 2016/2102 και την Οδηγία (ΕΕ) 2019/1024- Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972 και άλλες διατάξεις).

Στις 14 Ιουνίου 2022, λοιπόν, ο κ. υπουργός ανακοίνωσε ότι θα μπούμε στη φάση εφαρμογής για τον ΕΚΑΜ («Προσωπικός Αριθμός») κάθε πολίτη και όλα τα ΜΜΕ ανακοίνωναν το γεγονός.


ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Σ’ αυτό το σημείο να κάνουμε μία παρένθεση, υπενθυμίζοντας ότι ο Ενιαίος Κωδικός Αριθμός Μητρώου (ΕΚΑΜ) –και πλέον ονομαζόμενος «Προσωπικός Αριθμός»– θεσπίστηκε με τον γνωστό «Νόμο Κουτσόγιωργα» Ν. 1599/1986, ο οποίος τροποποιήθηκε με τον Νόμο 1988/1991. Και οι δύο αυτοί νόμοι δεν εφαρμόσθηκαν, λόγω σθεναρής αντίστασης του ελληνικού λαού και της Εκκλησίας. Τότε το 1987 ο άγιος Παΐσιος κυκλοφόρησε το ιδιόχειρο σύγγραμμά του, με τίτλο: «Τα Σημεία των Καιρών». Ακολούθησαν εγκύκλιοι της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Αγίου Όρους. Το ζήτημα επανήλθε το 1997 με την κύρωση της «Συνθήκης Σένγκεν». Το 2010 επιχειρήθηκε να θεσπιστεί με τον «Νόμο Ραγκούση» 3839/2010 ως η «Κάρτα του Πολίτη» και εξαγγέλθηκε το 2011 από τον τότε πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Στη συνέχεια, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επανέφερε στο προσκήνιο κατά το έτος 2018 το θέμα της ηλεκτρονικής ταυτότητας με την υπ’ αριθ. 8200/0-297647/10.4.2018 κοινή υπουργική απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1476/Β΄/27.4.2018. Η ταυτότητα θα είναι ηλεκτρονική, με αποθηκευμένα βιομετρικά στοιχεία και θα φέρει μικροτσίπ τεχνολογίας RFID. To θέμα της έκδοσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας «κόλλησε» στο ΣτΕ, λόγω προσφυγών τριων ενώσεων εταιρειών: α) της γερμανικής «Veridos», β) της γαλλικής «Thales» με την «Unisystems» και την ιαπωνική «Τοppan» και γ) του βελγικού ομίλου «Ζetes» με την «Space Hellas» και την ουγγρική εταιρεία «Any». Το ΣτΕ τον Απρίλιο 2022 έκανε δεκτές τις προσφυγές και αποφάσισε την επανάληψη της διαδικασίας, με αποτέλεσμα να έχει καθυστερήσει η έκδοση των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων και του ΕΚΑΜ («Προσωπικού Αριθμού»). Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, διά του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη, βιάζονται να ικανοποιήσουν τους «εντολοδότες» τους και έτσι από τον Ιούλιο 2022 αποφάσισαν να δώσουν στο κινητό του κάθε πολίτη ψηφιοποιημένα τα διπλώματα οδήγησης και τα δελτία ταυτότητας και ότι θα μπούμε στη φάση εφαρμογής του ΕΚΑΜ («Προσωπικού Αριθμού») στο επόμενο χρονικό διάστημα, και αυτό το ανακοίνωσαν στις 14 Ιουνίου 2022 και το αναμετέδιδαν όλα τα ΜΜΕ, όπως είπαμε.

Την ίδια ημέρα, 14 Ιουνίου 2022 (τυχαίο;), η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος συνέγραψε την υπ’ αριθ. 3060 Εγκύκλιο με Α.Π. 2967 και αριθ. Διεκπ.:1163, με τίτλο: «Τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και οι ψευδοπροφήτες», την οποία απευθύνει προς το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Δεδομένου ότι η Εγκύκλιος χαρακτηρίζεται από απόλυτη αοριστολογία περί των ψευδοπροφητών, δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η έκδοσή της έχει ως στόχο όλο αυτόν τον Λαό και τους πνευματικούς Ταγούς που από το 1986 μέχρι σήμερα αντιστέκονται σθεναρά –για τους γνωστούς λόγους– στην έκδοση του ΕΚΑΜ και του δυσώνυμου αριθμού της Αποκάλυψης. Ελπίζουμε δε, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν θα επιδείξει στις ημέρες μας έναντι αυτού του προβλήματος στάση διαφορετική από εκείνη που επέδειξαν στο παρελθόν άγιοι και ενάρετοι Πατέρες και Αρχιερείς της Εκκλησίας μας, και με τυχόν διαφορετική σημερινή στάση της προκύψει λανθασμένη εντύπωση –φευ- ότι τάχα ήταν «ψευδοπροφήτες» ο άγιος Παΐσιος, τόσοι ενάρετοι Πατέρες και κυρίως τόσοι Συνοδικοί και άγιοι Αρχιερείς, που εξέδωσαν τις εγκυκλίους κατά του ΕΚΑΜ και των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων με τον δυσώνυμο αριθμό.

Συγκεκριμένα, υπενθυμίζω τις εξής:

1) την υπ’ αριθ. 2626/1997 Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος,

2) την υπ’ αριθ. 2641/9.2.1998 Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με Α.Π. 445 και αριθ. Διεκπ.: 145, όπου: «…. συνιστά στους πιστούς να μην δεχθούν τις νέες ταυτότητες…»,

3) την ανακοίνωση της Δ.Ι.Σ. στις 8-12-2010 για την «κάρτα του πολίτη»,

4) την ανακοίνωση της Δ.Ι.Σ. στις 17-11-2010 για την «κάρτα του πολίτη».

Πολλοί ευλαβείς Άγιοι Αρχιερείς κινούμενοι σε αυτό το Πνεύμα, προέβησαν σε Ιερατικές Συνάξεις και αποφάσισαν να μη δεχθούν την ηλεκτρονική ταυτότητα με τον ΕΚΑΜ και κοινοποίησαν αυτήν την απόφασή τους και στο ποίμνιό τους, αλλά και σε όλο το πλήρωμα της Εκκλησίας. Προς απόδειξη όσων αναφέρω, παραθέτω δύο παραδείγματα:

α) Το από 4-11-2010 άρθρο στο “www.romfea.gr” του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κηφισίας, με τίτλο: «Ο Μητροπολίτης Κηφισίας και άπαντες οι κληρικοί δεν θα παραλάβουν την κάρτα του πολίτη».

β) Το από 22-11-2010 άρθρο στο “www.romfea.gr” του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Ιακώβου, με τίτλο: «Την κάρτα του πολίτη δεν την παίρνουμε, ας πεθάνουμε από την πείνα»!!

Βλ. επίσης το από 29-11-2010 άρθρο στο “www.romfea.gr” του Σεβασμιωτάτου Γόρτυνος κ. Ιερεμία, με τίτλο: «Θέλουν να μας κάνουν σιγά-σιγά πολίτες σε ένα παγκόσμιο κράτος».

Παρομοίως απεφάνθη και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης. Συγκεκριμένα, βλ. την από 22-3-1993 επιστολή της προς την τότε ελληνική κυβέρνηση κατά της ηλεκτρονικής ταυτότητας. Βλ. επίσης την υπ’ αριθ. 100/11.8.1997 Εγκύκλιο προς τον κρητικό Λαό, η οποία τελειώνει με την επί λέξει προτροπή: «Σας παρακαλούμε επίσης και σας συνιστούμε πατρικώς να μη δεχθείτε να παραλάβετε ηλεκτρονικές ταυτότητες με ενιαίο κωδικό αριθμό μητρώου, τον ύποπτο 666 ή και άλλον αριθμό…».

Επίσης, στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και τα δύο αρχαιότατα Άγια Μοναστικά Κέντρα Παγκοσμίου Κληρονομιάς, το Άγιον Όρος και τα Άγια Μετέωρα, αλλά και το σύνολο των Ι. Μονών της Εκκλησίας. Βλ. ανακοίνωση της Έκτακτης Διπλής Ιεράς Συνάξεως (ΕΔΙΣ) Αυγούστου 1988 της Ιεράς Κοινότητος του Αγ. Όρους, διά της οποίας ανακοινώνεται ότι: «οι Αγιορείται Μοναχοί δεν θα δεχθούν να παραλάβουν τις νέες ταυτότητες…». Βλ. και την από 3-9-1997 ανακοίνωση της ΕΔΙΣ της Ιεράς Κοινότητας Αγ. Όρους με αρ. πρωτ. Φ.2/32/1412. Ακόμη βλ. Πρακτικά της ΕΔΙΣ της Ιεράς Επιστασίας Αγ. Όρους εκ της Συνεδρίας ΡΛΘ΄ (139) της 20-8-1997, όπου τοποθετήθηκαν όλοι οι Άγιοι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες.

Βλ. την από 19-2-1993 επιστολή της Ιεράς Κοινότητας του Αγ. Όρους με αρ.πρωτ. Φ2/8/99 προς τον πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Εσωτερικών και Εξωτερικών. Διά της εν λόγω επιστολής της διαμαρτυρόταν για τη νομοθέτηση του νέου δελτίου ταυτότητας διά της υπ’ αριθ. Φ.21385/11246/1.7.1992 αποφάσεως του υπουργού Εσωτερικών, και δι’ αυτής ζητούσαν την κατάργηση του Ν. 1599/1986 του κ. Κουτσόγιωργα για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες, καταλήγοντας: «Εις περίπτωσιν κατά την οποίαν το αίτημα ημών τούτο δεν γίνη αποδεκτόν, δηλούμεν εις Υμάς προκαταβολικώς ότι το Άγιον Όρος δεν θα δεχθή να παραλάβη τα νέα δελτία ταυτότητος, ενώ παραλλήλως, θα διαφωτίση αναλόγως τον πιστόν λαόν και ομού μετά της Εκκλησίας θα ηγηθή των δικαίων αγώνων και διαμαρτυριών του διά το εν λόγω ζήτημα. Ευελπιστούντες ότι θα αντιληφθείτε το συμφέρον της ελληνικής Πολιτείας και του έθνους…» (το ζήτημα της έκδοσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας και ΕΚΑΜ, το ξεκίνησε ο τότε πρωθυπουργός κ. Ανδρέας Παπανδρέου με τον υπουργό κ. Κουτσόγιωργα το 1986· αργότερα, το 1993 ο τότε πρωθυπουργός κ. Κων/νος Μητσοτάκης προσπάθησε να το υλοποιήσει και δεν μπόρεσε. Στη συνέχεια, το 2011 ο γιος του Α. Παπανδρέου, ο Γιώργος Παπανδρέου, προσπάθησε να το υλοποιήσει, βαπτίζοντας την ταυτότητα: «κάρτα του πολίτη» και δεν τα κατάφερε. Τώρα, ο γιος του κ. Κων/νου Μητσοτάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπαθεί να το υλοποιήσει με την απόλυτη και αμέριστη στήριξη των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ-ΜΕΡΑ 22. Πιστεύω ότι μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία ο ελληνικός Λαός θα εξακολουθεί να ψηφίζει τους γόνους αυτών των δύο οικογενειών)!

Επίσης το μοναστικό κέντρο των Αγίων Μετεώρων με όλες τις Μονές του, κινήθηκε στο ίδιο Πνεύμα. Εξέδωσαν το βιβλίο με τίτλο: «Συνθήκη Σένγκεν και ηλεκτρονικές ταυτότητες» (έκδ. 1997), το οποίο προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ. Επίσης, τον Αύγουστο 1997 τα Άγια Μετέωρα εξέδωσαν το βιβλίο και ειδική εφημερίδα: «Εν Συνειδήσει».

«Επιλείψει γαρ με διηγούμενον ο χρόνος» περί εναρέτων πνευματικών πατέρων, οι οποίοι με το ορθόδοξο πνεύμα τους κόσμησαν την Εκκλησία του Κυρίου μας Ιησού. Ενδεικτικά αναφέρω το κείμενο του μακαριστού π. Επιφανίου Θεοδωρόπουλου με τίτλο: «Ο Βεελζεβούλ και ο ΕΚΑΜ», το οποίο συνέγραψε στις 11-9-1987. Επίσης βλ. το ομολογιακό κείμενο του οσιωτάτου μακαριστού Καθηγουμένου της Ι. Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγ. Όρους, του π. Γεωργίου Καψάνη, με τίτλο: «Ηλεκτρονικές ταυτότητες. Ώρα για ομολογία ή άρνηση». Βλ. κείμενο του π. Σαράντη Σαράντου με τίτλο: «Ένα βήμα πριν το τελικό σφράγισμα». Επίσης βλ. την από 23-11-2010 επιστολή του Καθηγητή Δογματικής Α.Π.Θ. και μέλους της Επιτροπής της Ι. Συνόδου, κ. Δημ. Τσελεγγίδη, προς το Υπουργείο Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και την Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τέλος, όλος ο εφημεριακός κλήρος –διά του Ι. Συνδέσμου Κεντρικής Ελλάδος (ΙΣΚΕ)– προέβη στην από 24-11-2010 ανακοίνωσή του, με τίτλο: «Η κάρτα του πολίτη καταρρακώνει την ελευθερία του ανθρώπου» (απόφαση που ελήφθη κατά τη Συνεδρία της 23ης Νοεμβρίου 2010 από το Δ.Σ. του ΙΣΚΕ).

Η Διοικούσα Εκκλησία μέχρι το 2010 συμπορευόταν μαζί με τον Λαό όσον αφορά αυτό το θέμα, ενημέρωνε και ενεργούσε διεκδικώντας το πνευματικό του συμφέρον.

Επειδή για το εν λόγω σοβαρό θέμα που απασχολεί συνολικά το πλήρωμα της Εκκλησίας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με την από 17-11-2010 ανακοίνωσή της ενημέρωσε για τελευταία φορά το πλήρωμα της Εκκλησίας ότι συνέστησε ειδική Συνοδική Επιτροπή με συμμετοχή επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων τόσο από τον χώρο της νομικής, της πληροφορικής, δογματικών και νομοκανονικών ζητημάτων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αντικείμενο την έκδοση της ταυτότητας-κάρτας πολίτη, και κατέληγε: «Τούτων δοθέντων, η Ι. Σύνοδος αναμένει το καταρτιζόμενο σχέδιο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες για την έκδοση της “κάρτας”, για να τοποθετηθεί υπευθύνως. Γι’ αυτό συνιστά στον ευαγή Ιερό Κλήρο, στους Μοναχούς και στους πιστούς να αναμένουν την τελική θέση της». ΄Όμως, μέχρι σήμερα όλοι αναμένουμε και «ουκ ην φωνή, ουκ ην ακρόασις».

ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Σεβαστοί Άγιοι Αρχιερείς, από το 2010 περιμένουμε να μας ενημερώσετε, όπως υποσχεθήκατε, για το πόρισμα της Συνοδικής Επιτροπής και τη θέση της Διοικούσας Εκκλησίας για την ηλεκτρονική ταυτότητα, τον ΕΚΑΜ, τον αριθμό ασφάλειας του συστήματος, και το κυριότερο, εάν επαναπαύεται το Πνεύμα του Θεού στην παραλαβή αυτής της ταυτότητας από τα μέλη της Εκκλησίας.

Από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενώσεως, η νομοθεσία ολοκληρώθηκε και ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία. Από πλευράς εθνικής νομοθεσίας, το θέμα της ηλεκτρονικής ταυτότητας καλύφθηκε με την υπ’ αριθ. 8200/0-297647/10.4.2018 κοινή υπουργική απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1476/Β΄/27.4.2018, δόθηκαν πλέον τα τεχνικά βιομετρικά στοιχεία που θα φέρει, όπως και μικροτσίπ τεχνολογίας RFID. Ο Νόμος επικαιροποιήθηκε με τον Ν. 4727/2020 (ΦΕΚ τ.Α΄ 184/23.9.2020). Όλα από πλευράς πολιτείας τελείωσαν και οι εταιρείες κλήθηκαν και κατέθεσαν προσφορές για την έκδοσή τους.

Στις 14 Ιουνίου 2022, όπου ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκης ανακοίνωσε ότι από τον Ιούλιο 2022 μπαίνουμε στη φάση μιας πρώτης εκδοχής εφαρμογής της ηλεκτρονικής ταυτότητας, και σταδιακά του ΕΚΑΜ (Ενιαίου Αριθμού Πολίτη), την ίδια ακριβώς ημέρα η Ιερά Σύνοδος συνέγραψε και κοινοποίησε την υπ’ αριθ. 3060/14.6.2022 Εγκύκλιο με θέμα: «Τα χαρίσματα του Αγ. Πνεύματος και οι ψευδοπροφήται», η οποία αυθημερόν με το από 14-6-2022 με Α.Π. 2967 και αριθ.Διεκπ.: 1163 Εγκύκλιο Σημείωμα απεστάλη προς όλες τις Ι. Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, με εντολή να αναγνωσθεί στους Ι. Ναούς την Κυριακή των Αγ. Πάντων. Επίσης κοινοποιήθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο περιοδικό «Εκκλησία» και στο Γραφείο Τύπου της Ι. Συνόδου. Έτσι, στις 14 Ιουνίου 2022 είχαμε δύο ταυτόχρονες ανακοινώσεις: «Ο κ. Πιερρακάκης και ο ΕΚΑΜ και η Δ.Ι.Σ. για τους ψευδοπροφήτες».

Σεβαστοί Άγιοι Αρχιερείς, ταπεινά Σας παρακαλούμε σύμφωνα με την από 17 Νοεμβρίου 2010 ανακοίνωση και δέσμευσή Σας ότι θα μας ενημερώσετε για το πόρισμα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής και την τελική θέση Σας επί της ηλεκτρονικής ταυτότητας και ΕΚΑΜ, εν όψει πλέον της τελικής φάσης υποχρεωτικής επιβολής αυτών στους Έλληνες πολίτες, ενημερώστε μας το πλήρωμα της Εκκλησίας περί της τελικής θέσεώς Σας. Τέτοια ενημέρωση δεν θα αφήσει χώρο για ψευδοπροφήτες, σύμφωνα με το ρηθέν της Κεφαλής της Εκκλησίας μας: «γνώσεσθε την αλήθειαν, και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς» (Ιω. κεφ.Η΄,32). Αναρωτηθήκαμε ποτέ, μήπως η σιωπή της Διοικούσας Εκκλησίας είναι η γενεσιουργός αιτία φωνών άλλων, που προσπαθούν κατά το δοκούν να αναπληρώσουν το κενό που δημιουργεί η σιγή της ανώτερης φωτιστικής και καθοδηγητικής Εκκλησιαστικής Ιεραρχίας;

Ταπεινά φρονώ ότι η εν λόγω Εγκύκλιος με αριθμό 3060/2022, με την αοριστολογία και γενικολογία της, δεν μας έκανε πιο σοφούς, αλλά πιο καχύποπτους, αφού ο καθένας αρχίζει να αναρωτιέται ποιους υπονοεί η Δ.Ι.Σ. ως «ψευδοπροφήτες» και για ποιο ακριβώς θέμα.

Διατελούμε ταπεινά εν αναμονή της υλοποίησης της από 17 Νοεμβρίου 2010 δεσμεύσεώς Σας προς το πλήρωμα της Εκκλησίας, εκζητώντας ταπεινά και τις Άγιες ευχές Σας και τη φώτιση περί του πρακτέου.

18 Ιουνίου 2022, Των Αγίων Πάντων

πηγή: vasilinos.wordpress.com


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα