Ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης θα διεξάγει φέτος από 29/7 έως 5/8/2022 τον διεθνή ιστιοπλοϊκό αγώνα «Κύπελλο Βορείου Αιγαίου 2022», για σκάφη με πιστοποιητικά ORC και IRC από 29/7/2022 - 5/8/2022
Μετά την παρένθεση που άνοιξε και έκλεισε το 2020 με τις ιστιοδρομίες να πραγματοποιούνται για πρώτη φορά στο Θερμαϊκό κόλπο, το Κύπελλο Βορείου Αιγαίου επέστρεψε το 2021 στην έδρα του.
Το ανανεωμένο Porto Carras Grand Resort αγκαλιάζει και πάλι το 2022 την διοργάνωση και δίνει τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν και να αγωνιστούν ιστιοπλόοι στα αγαπημένα νερά του Τορωναίου κόλπου.
"Αφήνοντας πίσω τους μήνες εγκλεισμού και απαγορεύσεων, σας περιμένουμε στον αγώνα θεσμό για την ελληνική ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης στο μοναδικό περιβάλλον του Porto Carras στην Χαλκιδική" αναφέρει ο Ναυτικός ¨ομιλος Θεσσαλονίκης.
Οι ιστιοδρομίες θα διεξαχθούν στον Τορωναίο Κόλπο.
Η έναρξη της διοργάνωσης και η συνάντηση κυβερνητών θα γίνει στο Porto Carras, που θα είναι η έδρα της διοργάνωσης. Τα συμμετέχοντα σκάφη θα ελλιμενιστούν στην μαρίνα του Porto Carras.
Οι ιστιοδρομίες θα περιλαμβάνουν διαδρομές ελεγχόμενου στίβου (όρτσα-πρύμα, τρίγωνο) και παράκτιες διαδρομές στον Τορωναίο κόλπο.
Ιστορική αναδρομή
Ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης έφερε την ανοικτή Θάλασσα στα νερά του Βορείου Αιγαίου. Το 1978, μια εποχή που η αγωνιστική ιστιοπλοΐα αλλά ακόμα και η απλή ενασχόληση ενηλίκων με την ανοικτή θάλασσα ήταν ακόμα σε πρώιμο στάδιο, ο ΝΟΘ προκήρυξε τους πρώτους διεθνείς αγώνες για σκάφη ανοικτής θαλάσσης στα δικά του πελάγη.
Εκείνη την πρώτη χρονιά οι αγώνες δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκαν εξ αιτίας των σεισμών της Θεσσαλονίκης, αλλά ξεκίνησαν δυναμικά την επόμενη με έδρα την Σκόπελο. H αφρόκρεμα των ελλήνων ιστιοπλόων, με πολλές συμμετοχές σε διεθνείς διοργανώσεις, αλλά και μεγάλα ονόματα της ανοικτής θάλασσας και των ωκεανών, αρμένισαν στο Βόρειο Αιγαίο. "Είναι ο πιο καλά οργανωμένος αγώνας που έχω συμμετάσχει" είπε το 1979 στη Σκόπελο ο Ολλανδός ιστιοπλόος Bruynzeel, εφευρέτης του marine plywood και νικητής παλαιότερα του περίφημου αγώνα Sydney-Hobart, ενθαρρύνοντας με την ρήση του αυτή τον διοργανωτή.
Το 1981 και 1982 οι αγώνες τελούνται στο Πόρτο Καρράς Χαλκιδικής, επιστρέφουν στην συνέχεια για λίγο στην Σκόπελο, και το 1985 η διοργάνωση εγκαθίσταται οριστικά στο Πόρτο Καρράς, όπου ο καπετάν Γιάννης Καρράς αθλοθετεί το πρώτο επαμειβόμενο κύπελλο. Συγχρόνως, κατ' αντιστοιχία με τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, οι αγώνες γίνονται πολύ πιο τεχνικοί. Έτσι, το πρόγραμμα της αγωνιστικής εβδομάδας εκτός από τις διαδρομές ανοικτής θαλάσσης, περιλαμβάνει και ιστιοδρομίες "κλειστής" αναμέτρησης - ολυμπιακά τρίγωνα, τραπέζια και όρτσα–πρίμα. Ο Ναυτικός Ομιλος Θεσσαλονίκης είναι πιθανόν ο πρώτος όμιλος στην Ελλάδα, που καθιέρωσε αυτού του είδους το αγωνιστικό πρόγραμμα.
Στα επόμενα χρόνια, πληρώματα από την Ελλάδα, την Αγγλία, το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ρωσία, την Τουρκία και την Βουλγαρία, συμμετείχαν στις διοργανώσεις και όργωσαν αγωνιστικά τα νερά του Βορείου Αιγαίου. Ο Πέτρος Γουλανδρής, ο Γιάννης Αλαφούζος, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, Νίκος Περάκης, ο Κάρολος Κιοσσέογλου, ο Στέλιος Μπόνας, ο Νίκος Λυκιαρδόπουλος, ο Τάσος Μπουντούρης, ο Γιάννης Γιαπαλάκης, ο Γιώργος Έρτσος, ο Γιώργος Ανδρεάδης, ο Νότης Μπατσής, ο Δημήτρης Φέσσας, και τόσοι άλλοι Έλληνες και ξένοι άξιοι ιστιοπλόοι αγάπησαν το Βόρειο Αιγαίο και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα αυτών των αγώνων.
Μετά από μία περίπου δεκαετία ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης επανήλθε το 2013 με την αναβίωση του Κυπέλλου Βορείου Αιγαίου, διοργανώνοντας ταυτοχρόνως το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανοικτής Θαλάσσης σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της ΕΙΟ. Την επιτυχημένη διοργάνωση τίμησαν με την συμμετοχή τους 36 σκάφη από όλη την Ελλάδα.