Οι γυναίκες έχουν το πλεονέκτημα, λόγω φυσιολογίας τους σώματός τους, να διοχετεύουν αποτελεσματικότερα τη θερμότητα στο εσωτερικό του σώματός τους, ώστε να προστατεύουν τα όργανά τους και το συνεπακόλουθο μειονέκτημα αυτής της ιδιαιτερότητας είναι να αισθάνονται το κρύο σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άντρες, σε όλες τις ηλικίες.
Επίσης, μια βασική διαφορά ανάμεσα στο πώς αισθάνονται το κρύο τα στα δύο φύλα αφορά το ποσοστό υποδόριου.
Σύμφωνα με έρευνες, συνήθως οι γυναίκες παρουσιάζουν οµοιόµορφη κατανοµή λίπους στο σώμα τους, ενώ αντίθετα οι άντρες όχι. Αυτό συµβαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, γιατί οι γυναίκες έχουν κατά µέσο όρο 20%-25% λίπος, ενώ ένας άντρας µόλις 15%.
Όταν το σώμα νιώθει ότι κρυώνει, ο οργανισµός τείνει να συντηρεί τη θερµότητα, µειώνοντας τη ροή του αίµατος στο δέρµα. Αυτό εξηγεί και το γιατί στις γυναίκες η εξωτερική θερµοκρασία, καθώς το αίµα µετακινείται κάτω από το στρώµα λίπους. Αντίθετα στους άντρες, ακριβώς και πάλι λόγω της κατανομής λίπους, η αλλαγή στη θερμοκρασία δεν βιώνεται με τέτοιο αίσθημα δυσανεξίας. Εδώ, λοιπόν, αξίζει να σημειωθεί ότι ο λόγος γίνεται για την εξωτερική θερμοκρασία -αυτή, δηλαδή, που αισθάνεται στο δέρμα της- μια γυναίκα που (δικαίως) παραπονιέται ότι κρυώνει.
Γενικά, όμως, το να νιώθει κάποιος πως κρυώνει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο σε έναν χώρο είναι μια ακόμη «παράπλευρη απώλεια» του γήρατος. Μεγαλώνοντας ο μεταβολισμός επιβραδύνεται.
Ο μεταβολισμός είναι σε ελεύθερη μετάφραση η ικανότητα του σώματός μας να «γκαζώνει» την ίδια του τη μηχανή και να παράγει θερμότητα. Άρα μεγαλώνουμε, η ταχύτητα του μειώνεται και νιώθουμε το κρύο περισσότερο απ' ό,τι όταν ήμασταν νεότεροι. Μεγαλώνοντας επίσης, τα αιμοφόρα αγγεία χάνουν την ελαστικότητά τους που έχει ως αποτέλεσμα να περιστέλλονται σε μικρότερο βαθμό, αυτό που κάνουν δηλαδή συνήθως για να κρατήσουν σε υψηλά επίπεδα την θερμοκρασία του σώματος.
Επίσης έχουμε λιγότερο «καφέ λίπος», όπως αποκαλείται αυτό το είδος στους οργανισμούς, το οποίο χρησιμοποιεί ενέργεια για να παράγει ζέστη. Επομένως, δεν έχει σημασία αν είναι κάποιος αδύνατος ή παχύς, καθώς η γήρανση αλλάζει την κατανομή του λίπους στο σώμα και το στρώμα λίπους κάτω από το δέρμα που μας προστατεύει από το κρύο γίνεται πιο αραιό. Βέβαια, όπως παρατηρεί ο ιατρός- ρευματολόγος Nathan Wei, η ευαισθησία στο κρύο μερικές φορές μπορεί να κρύβει πίσω της και κάποια προβλήματα υγείας, ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
«Οι αλλαγές στο κυκλοφορικό σε ηλικιωμένους ασθενείς με διαβήτη έχουν ως αποτέλεσμα να νιώθουν περισσότερο κρύο, καθώς επίσης και φάρμακα για την έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, ασθένειες όπως ο υποθυρεοειδισμός αυξάνουν αυτήν την αίσθηση. Το ίδιο κάνει και το σύνδρομο Raynaud, μια διαταραχή που επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία», σημειώνει.
Με πληροφορίες από nydailynews, qualityhealth.com Πηγή: www.lifo.gr