Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

"Ήρθε η άνοιξη;" Ρώτησε η αμυγδαλιά...

Οι αμυγδαλιές άνθισαν! Ο καλός καιρός τις τελευταίες μέρες στη Χαλκιδική έφερε και τα πρώτα λουλούδια της αμυγδαλιάς, η οποία έχει καταγραφεί στην καρδιά του λαού ως σύμβολο αγνότητας, καρτερίας και γονιμότητας. Πολλοί μύθοι την παρουσιάζουν ως πανέμορφη κόρη, μα προδομένη και πάντα θλιμμένη...

Ο Ν.Καζαντζάκης με το φίλο του Σικελιανό επισκέφθηκαν το Άγιον Όρος προκειμένου ν' απαντήσουν στα μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα. Όταν τελείωσε το οδοιπορικό τους...

"Σαράντα μέρες περιδιαβάζαμε το Άγιον Όρος κι όταν τελεύοντας πια τον κύκλο ξαναγυρίζαμε, παραμονή Χριστούγεννα, στη Δάφνη να φύγουμε, το πιο απροσδόκητο, το πιο αποφασιστικό θάμα μας περίμενε: μέσα στην καρδιά του χειμώνα σ' ένα φτωχό περιβολάκι, μια μυγδαλιά ανθισμένη!

Άρπαξα το φίλο μου από το μπράτσο, του 'δειξα το ανθισμένο δέντρο.

-Τυραννούσαν την καρδιά μας Άγγλε,είπα,σε όλο μας ετούτο το προσκύνημα,πολλά και πολύπλοκα ρωτήματα και τώρα να η απάντηση!

Ο φίλος μου κάρφωσε το γαλάζιο μάτι του απάνω στην ανθισμένη μυγδαλιά-έκαμε το σταυρό του,σα να προσκυνούσε άγιο θαυματουργό κόνισμα,και κάμποση ώρα έμεινε άλαλος.

Κι ύστερα,αργά:

-Ένα τραγούδι, είπε, ανεβαίνει στα χείλια μου - ένα πολύ μικρό τραγούδι, ένα χαϊκάι.

Κοίταξε πάλι τη μυγδαλιά:

- Είπα στη μυγδαλιά: "Αδερφή, μίλησέ μου για το Θεό". Κι η μυγδαλιά άνθισε."

(«Αναφορά στον Γκρέκο» του Νίκου Καζαντζάκη)


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα