Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τραπέζι αφιερωμένο στη μνήμη του γέροντα Επιφάνειου

Μια βραδιά αφιερωμένη στη μνήμη του γέροντα Επιφανίου ήταν η πρώτη μέρα του Ιούνη για το ΚΟΥΖΙΝΑ 2022, σε ένα ονειρικό σκηνικό δίπλα στην αθωνική θάλασσα που λάτρεψε, κάτω από τη σκιά και τον αέρα του Άθωνα, που θα τον σκεπάζουν για πάντα.

Ήταν η εκδήλωση ανάμνησης του γέροντα Επιφάνιου του Μυλοποταμινού, που αφιέρωσε τη ζωή του στον Άθωνα, κάνοντας γνωστό το Άγιον Όρος στα πέρατα του κόσμου μέσα από τη μαγική του κουτάλα και την αγάπη του στην αγιορείτικη μαγειρική.

Ήταν μια εκδήλωση που επιθυμούσε να πραγματοποιήσει, παρουσία Ιταλών ιερέων της φραγκισκανικής εκκλησίας της Ασίζης, οι οποίοι ήλθαν από τη Ρώμη για να τιμήσουν το έργο του: οι ίδιοι έχουν αναλάβει τη μετάφραση των βιβλίων μαγειρικής στην ιταλική γλώσσα και τη διοχέτευσή τους στην ιταλική αγορά.

Ο γέροντας δεν πρόλαβε να τους υποδεχθεί τόσο επίσημα. Κι έτσι ανάλαβε να του υποδεχθεί το ΚΟΥΖΙΝΑ 2022 σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, που τόσο στήριξε τη δραστηριότητα του πατέρα Επιφάνιου όσο αυτός ήταν εν ζωή.

Ο Γιάννης Χρυσάφης, στενός του συνεργάτης, προλόγισε τη βραδιά στην ιταλική γλώσσα. Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη συνέχισε στην ελληνική. Οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων χαιρέτησαν. Παραβρέθηκαν Ιταλοί τουριστικοί πράκτορες, εκπρόσωποι της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Τοσκάνης, οι οποίοι ήλθαν από τη Φλωρεντία για να ακολουθήσουν μοναστηριακές διαδρομές εντός και εκτός του Άθωνα. Εκστασιάστηκαν!

Ο guest chef Γιώργος Παλησίδης, ο Pasqualle Lempo και η executive chef του Xenia Ouranoupolis Ειρήνη Σδούκου μαγείρεψαν, παίρνοντας συνταγές από τα μαγειρικά του βιβλία. Θύμισαν στους συμμετέχοντες ότι ο γέροντας, μέσα από την πραότητα, την απλότητα και τη γαλήνη που κουβαλούσε, επιτέλεσε τεράστιο έργο: όχι μόνο για την προώθηση του Αγίου Όρους, αλλά και για την προώθηση της προαθωνικής χερσονήσου, η οποία υιοθέτησε τον τρόπο αγιορείτικης μαγειρικής, κουλτούρας, συμπεριφοράς.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα