Κυριακή, 09 Μαϊος 2021

Π Πολιτισμός

Στο Στανό το έθιμο της Κούνιας της δεύτερη μέρα του Πάσχα -VIDEO-

O Συλλογός Γυναικών του Στανού πιστός στις παραδόσεις και στα ήθη και έθιμα που αποτελούν την πολιτισμική μας κληρονομιά αναβιώνει τα τελευταία χρόνια το έθιμο της "Κούνιας" τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα. Στις 11 το πρωί δίνουν όλοι ραντεβούστην εκκλήσία της Αγίας Χάιδως και αναβιώνουν το έθιμο.

 

Ένα έθιμο που με το πέρασμα  του χρόνου είχε ξεχαστεί. Με την πρωτοβουλία του Συλλόγου και του πάτερ ΝΙκόλαου Χαλκιά το ξαναζωντανεύουν, ώστε να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νέοι.

 

Τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα σε μεγάλα δέντρα του χωριού μαζεύονταν παρέες αγοριών και κοριτσιών και έκαναν κούνιες. Όταν κουνιόταν το αγόρι ή το κορίτσι λέγαν και το αντίστοιχο τραγούδι. Πάντα τελείωναν με την αναστάσιμη προσευχή.

Όταν ανέβαινε κορίτσι, έλεγαν το παρακάτω τραγούδι:

Στα ψηλά τα παραθύρια κόρη κάθεται

και γυαλί κρατεί στα χέρια και γυαλίζεται

και τα κάλια της λογιάζει.

Κάλια μου όμορφα, ποιος θα σας φιλάει το βράδυ τα μεσάνυχτα

Ο Γιάννης δεν είναι εδώ πάει για κρύο νερό

Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας

και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος.

 

Ενώ, όταν ανέβαινε αγόρι, έλεγαν άλλο τραγούδι.

Έναν τον έχει η μάνα του, έναν και χαϊδεμένο

και στο σχολειό τον έστελνε γράμματα για να μάθει.

Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας

και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος.

 

Αφού κουνιόντουσαν άφηναν την ουρά του σχοινιού στο έδαφος και σχηματίζονταν κουλούρες. Ανάλογα με τους κύκλους που δημιουργούνταν έλεγαν ότι τόση θα είναι η αγάπη της μελλοντικής πεθεράς ή σε πόσα χρόνια θα παντρευτούν.

 

 Αυτό το έθιμο ήταν αφορμή να διασκεδάσουν οι νέοι και οι νέες εκείνης της εποχής. Επίσης το έθιμο είχε και θρησκευτικό περιεχόμενο δηλαδή το κατέβασμα της κούνιας συμβόλιζε τον ερχομό του Χριστού στη γη και το ανέβασμα την Ανάστασή Του.

 

Το δέντρο βρίσκεται στον αύλιο χώρο του ναού της τοπικής Αγίας του Στανού, της Αγίας Χάιδως και είναι μουριά. Την εκδήλωση πλαισιώνουν χορευτικά τμήματα του Συλλόγου και της γύρω περιοχής, παραδοσιακή ορχήστρα του Στανού με τοπικά τραγούδια, χορωδίες και η συμμετοχή και η αγάπη των συγχωριανών που στηρίζουν την εκδήλωση όλα αυτά τα χρόνια. 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα