Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Π Πολιτισμός

Αναβίωσε το έθιμο του Αη Γιαννιού του Κλήδονα στη Χαλκιδική

Το έθιμο του "Κλήδονα" και το άναμμα των φωτιών του Αϊ-Γιάννη αναβίωσε στην Αρναία.

Το έθιμο προστάζει νεαρές ανύπαντρες κοπέλες, να μεταφέρουν το "αμίλητο νερό" από τρεις βρύσες του χωριού, χωρίς να μιλήσουν καθόλου στη διαδρομή, παρόλα τα πειράγματα που θα δέχονται. Οι κοπέλες ξεκίνησαν από την πρώτη πηγή το "Πλυσταριό".

Στη συνέχεια, μέσα από τα στενά σοκάκια της Αρναίας, βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία, όπου πήραν νερό από το αιωνόβιο πλατάνι και κατευθύνθηκαν στην τρίτη στάση στη βρύση "Καλογερούδι". Τελικός προορισμός της παρέας ο χώρος της Λαϊκής Αγοράς, όπου άναψαν οι φωτιές για να ολοκληρωθεί το έθιμο του "Κλήδονα".

Τα άστρα τελικά άσκησαν τη μαγεία τους στο ¨αμίλητο νερό¨ και αποκαλύφθηκε στα ελεύθερα κορίτσια και αγόρια, μέσα από τα προσωπικά μικροαντικείμενα που είχαν ρίξει μέσα στον ¨Κλήδονα¨, το όνομα του μελλοντικού τους συντρόφου. Στο τέλος οι γονείς πρόσφεραν κεράσματα στα παιδιά από τον πλούσιο μπουφέ που ετοίμασαν.

Να σημειώσουμε ότι φέτος δεν έγινε η διοργάνωση από τον Σύλλογο Γυναικών όπως κάθε χρόνο και με συμμετοχή ζωντανής παραδοσιακής μουσικής, λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού.

 

Στην πλατεία της Αφύτου άναψαν φέτος οι φωτιές! Κάτοικοι και επισκέπτες πήραν μέρος στο έθιμο και πήδηξαν πάνω από τις φλόγες.

Με τη συνδρομή του ΚΔΑΠ Μεγάλης Παναγίας, της ΔΗΚΕΔΑ η Φροντίδα και του Δήμου Αριστοτέλη, αναβιώσαμε το έθιμο του ανάματος των φωτιών του Άη Γιάννη στην πλατεία του Αγίου Βασιλείου.

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα