Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Π Πολιτισμός

Το σπίτι του θρυλικού Αλέξη Ζορμπά θα αναβιώσει στο Παλαιοχώρι

Το σπίτι του θρυλικού Αλέξη Ζορμπά, του ήρωα του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», στο ορεινό Παλαιοχώρι Χαλκιδικής θα αναβιώσει ο Δήμος Αριστοτέλη. Εκεί όπου ο Αλέξης Ζορμπάς έζησε επί 22 ολόκληρα χρόνια, εργάστηκε ως μεταλλωρύχος στα ορυχεία της περιοχής, παντρεύτηκε και απέκτησε 12 παιδιά.

 

«Μέσω του Νίκου Καζαντζάκη (σ.σ. ο Αλέξης Ζορμπάς) είναι ένα παγκόσμιο ορόσημο της αυθεντικότητας του ανθρώπινου χαρακτήρα και ουσιαστικά θέλουμε να φτιάξουμε ένα σημείο ιστορικής μνήμης αυτής της προσωπικότητας» δήλωσε στο Sputnik ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος.

 

Ο Δήμος Αριστοτέλη με λαογραφικά αντικείμενα και χρησιμοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία θα δημιουργήσει το «σπίτι» του Αλέξη Ζορμπά. Σύμφωνα με τον κ. Βαλιάνο «το σπίτι όπου ζούσε ο Ζορμπάς έχει γκρεμιστεί».

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί «και μια περιπατητική διαδρομή με το όνομά του, που θα ξεκινά από το Παλαιοχώρι, θα συνεχίζεται στο Κάστρο Νέπωσι και θα καταλήγει στην Αρναία».

 

Στη σημαντικότητα της δημιουργίας του σπιτιού του Αλέξη Ζορμπά στο Παλαιοχώρι αναφέρθηκε και η διευθύντρια μάρκετινγκ του «Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης Προ του Άθω», Μαρία Πάππα, η οποία τόνισε πως πρόκειται για μια ενέργεια που ανεβάζει ποιοτικά τον τουρισμό στην περιοχή.

 

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Στεφάνια Τανιμανίδου ενώ διαβάζει τον όρκο στον Δημοτικό Αστυνόμο Σεραφείμ Αναστασιάδη που παντρεύεται με την αγαπημένη του Γεωργία Δίσιου

 

Η επίσημη ανακοίνωση της δημιουργίας του σπιτιού -μουσείου Αλέξη Ζορμπά και της περιπατητικής διαδρομής θα γίνει στις 3 Ιουλίου, παρουσία του υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρου Καραόγλου, και του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ, Δημήτρη Φραγκάκη.

 

«Σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμο» τονίζει ο κ. Βαλιάνος οριοθετώντας μέσα στο επόμενο έτος.

 

Ο Αλέξης Ζορμπάς (το πραγματικό του όνομα ήταν Γιώργος), αφού εργάστηκε για πολλά χρόνια ως μεταλλωρύχος στα ορυχεία της περιοχής, όταν πέθανε η σύζυγός του και τα ορυχεία έκλεισαν λόγω προβλημάτων της εταιρείας που τα διαχειριζόταν, έφυγε από το Παλαιοχώρι. Το 1915 γνωρίζεται με τον Νίκο Καζαντζάκη στο Άγιο Όρος όπου και θα αναπτυχθεί μεταξύ τους μια δυνατή φιλία. Ο Ζορμπάς έπειτα από χρόνια μετακόμισε στα Σκόπια και αγόρασε ένα ορυχείο. Πέθανε εκεί το 1941.

πηγή:/sputniknews.gr

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα