Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Π Πολιτισμός

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος στην Αρχαία Όλυνθο

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 11ου Φεστιβάλ Δήμου Πολυγύρου. Την Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019, στις 9.00 μ.μ. γιορτάζουμε την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο με το γυναικείο φωνητικό συγκρότημα «Stringless» σε μια μοναδική συναυλία στην Αρχαία Όλυνθο, η οποία πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. (Είσοδος ελεύθερη).

 

Το γυναικείο πολυφωνικό συγκρότημα STRINGLESS ασχολείται με τον ήχο που παράγει το ανθρώπινο σώμα, κατά κύριο λόγο η φωνή, αντικαθιστώντας όλα τα μουσικά όργανα. Η πολυφωνία είναι το ζητούμενο, σε τραγούδια που είναι ήδη έτσι δοσμένα, αλλά και σε απρόβλεπτα κομμάτια, έτσι ενορχηστρωμένα, ώστε να είναι “κομμένα και ραμμένα” στα μέτρα τους!

 

Το υλικό που χρησιμοποιούν οι STRINGLESS στο πρόγραμμά τους, προέρχεται από την ελληνική αλλά και ξένη παράδοση. Είναι ένα ταξίδι από τα βουνά του Καυκάσου, ως την Πίνδο, από τις ακτές της Μαύρης θάλασσας μέχρι τη βαλκανική χερσόνησο. Σημαντικό κομμάτι του ρεπερτορίου τους είναι τραγούδια από το πολυπολιτισμικό παρελθόν της πόλης που δρουν, της Θεσσαλονίκης. Παίζουν με νεότερα κομμάτια παρμένα από τις οπερέτες της πρώτης δεκαετίας του 19ο αι, το σύγχρονο θεατρικό τραγούδι, τα ρετρό του ’30 , αλλά και τον κόσμο του ρεμπέτικου, τον Τσιτσάνη ή διάσημα μοτίβα από τις ελληνικές ταινίες του ’60.

 

Το μουσικό σχήμα STRINGLESS ξεκίνησε την πορεία του το 2012. Έκτοτε έχει βρεθεί σε διάφορους χώρους, μουσικές και θεατρικές σκηνές, φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Σημαντικές στιγμές στις εμφανίσεις του σχήματος υπήρξαν η σύμπραξη επί σκηνής με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, με το ροκ συγκρότημα ΜΠΛΕ και ως support band στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Ως καλεσμένες του δήμου Αθηναίων, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την αλλαγή του χρόνου “Η Αθήνα γιορτάζει” , τραγούδησαν μαζί με την ορχήστρα του δήμου Αθηναίων και τους Β. Λέκκα, Ελ. Πέτα, Γιώτα Νέγκα, Γερασ. Ανδρεάτο και Ν. Πορτοκάλογλου. Μια συναυλία που μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της κρατικής τηλεόρασης και παρακολούθησε όλη η Ελλάδα. Στα πλαίσια του τελευταίου τους project “Η γυναίκα είναι μυστήριο” συνεργάστηκαν επί σκηνής με τους Γιάννη Ζουγανέλη, Χριστίνα Μαξούρη και Φωτεινή Βελεσιώτου.

 

Ανέλαβαν τη μουσική επιμέλεια της θεατρικής παράστασης “Φτυστός ο μακαρίτης” σε σκηνοθεσία του Δημ. Σακατζή που ανέβηκε στο θέατρο ΕΓΝΑΤΙΑ, (Θεσσαλονίκη), σε μουσική της Β. Αλεξίου και Ελ. Μουρατίδου.

Κατά το διάστημα 2014-2016 γυρίστηκε το μουσικό ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Άγγελου Κοβότσου για τις Stringless, το οποίο απέσπασε το 1ο βραβείο κοινού στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας στο 19ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Έκτοτε το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε και συνεχίζει να προβάλλεται σε εθνικά και διεθνή φεστιβάλ.

Δισκογραφικά οι Stringless εξέδωσαν την πρώτη τους δουλειά τον Φεβρουάριο του 2018 από την παραγωγό εταιρία Outlandish Recordings και τον Βαγγέλη Φάμπα. Επίσης συμμετείχαν στον δίσκο Bodyterranean του Simone Mongelli. Αυτή την περίοδο, ετοιμάζονται για το επόμενο δισκογραφικό τους βήμα.

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα