Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021

Π Πολιτισμός

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, σε συνεργασία με το Δήμο Αριστοτέλη, το Δήμο Σιθωνίας και τον Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικήτα στην Νικήτη, θα συμμετάσχει στη δράση με τίτλο "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές" το τετραήμερο 9,10,11 και 12 Μαϊου 2019.


Η δράση θα περιλαμβάνει περιηγήσεις και ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους των Μεσαιωνικών Σιδηροκαυσίων, στον οικισμό της Αρχαίας Ακάνθου, στο Ιερό του Άμμωνος Διός, στην Καλλιθέα, στη Μονή Ζυγού, στις Παλαιοχριστιανικές Βασιλικές του Σωφρονίου και του Αγίου Γεωργίου και στις αρχαιολογικές θέσεις του ισθμού της Σιθωνίας γύρω από την Νικήτη.


Θα γίνει αναφορά στην ιστορία των οικισμών και των μνημείων, στην ανασκαφική έρευνα και στις στερεωτικές και αναστηλωτικές εργασίες, που πραγματοποιήθηκαν στους χώρους από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους. Η δράση  είναι σχεδιασμένη με τρόπο έτσι, ώστε να αξιοποιηθούν η ιστορική βαρύτητα του τόπου, αλλά και η φυσική ομορφιά του τοπίου. Θα διευκολυνθεί η αλληλοεπικοινωνία του επισκέπτη με το πολιτιστικό αγαθό, ώστε ο επισκέπτης να αντιληφθεί, ότι με την παρουσία του συμμετέχει ταυτόχρονα σε μία συνολική πράξη πολιτισμού. 

 

Oι "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές" είναι μια επικοινωνιακή δράση που οργανώνεται από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε πλήθος αρχαιολογικών χώρων και μουσείων σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό να παρέχεται στους επισκέπτες η δυνατότητα να περιηγηθούν και να κατανοήσουν τους αρχαιολογικούς χώρους μέσα από ευχάριστους περιπάτους, ενταγμένους σε τοπία μοναδικής ομορφιάς, φορτισμένα με το μύθο και την ιστορία.  

Ο Δήμος Σιθωνίας, θα διαθέσει λεωφορείο 30 θέσεων για τοπικές μετακινήσεις γύρω από την Νικήτη.                                                                  

Υπεύθυνοι εκδήλωσης:

1)    Άγγελος Γουματιανός, αρχαιολόγος     Μεσαιωνικά Σιδηροκαύσια. 
 2)    Ολυμπία Νασιώκα, αρχαιολόγος    Οικισμός της Αρχαίας Ακάνθου
 3)    Σπύρος Βασιλείου, αρχαιολόγος    Ιερό του Άμμωνος Διός. Καλλιθέα
 4)     Όλγα Ιασονίδου, αρχαιολόγος       Μονή Ζυγού
 5)    Κλεάνθης Δούκας, αρχαιολόγος     Παλαιοχριστιανικές Βασιλικές του Σωφρονίου και του Αγίου Γεωργίου.                                                                               
 6)    ΚλεάνθηςΔούκας, αρχαιολόγος      Αρχαιολογικές θέσεις στον ισθμό της  Σιθωνίας
 7)     Άγγελος Γουματιανός, αρχαιολόγος     Ενοριακός Ναός του Αγίου Νικήτα, Κοιμητηριακός Ναός της Κοιμήσεως, Εξωκκλήσι της Μεταμορφώσεως

Τηλέφωνα:
Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους
Πολύγυρος: 23710-22060
Θεσσαλονίκη: 2310- 285163
Αρχαιολογικός Χώρος Μονής Ζυγού: 23770 71585
Βαρσάμης Σβούκης, Φύλακας του Πύργου Ουρανούπολης    6974384939
Άγγελος Γουματιανός, αρχαιολόγος    6944926074
Ολυμπία Νασιώκα, αρχαιολόγος    6972834023
Σπύρος Βασιλείου, αρχαιολόγος    6937356061
Όλγα Ιασονίδου, αρχαιολόγος       6946163468
Κλεάνθης Δούκας, αρχαιολόγος    6987119769  
Hλεκτρονικό ταχυδρομείο:
Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους:    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Άγγελος Γουματιανός: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ολυμπία Νασιώκα: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σπύρος Βασιλείου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 Όλγα Ιασονίδου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Κλεάνθης Δούκας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Ημερομηνία εκδήλωσης: 
1)    Μεσαιωνικά Σιδηροκαύσια. 10 Μαΐου 2019
2)    Οικισμός της Αρχαίας Ακάνθου. 9-10 Μαΐου 2019
3)    Ιερό του Άμμωνος Διός. 10 Μαΐου 2019
4)    Μονή Ζυγού. 10 Μαΐου 2019
5)    Παλαιοχριστιανικές Βασιλικές του Σωφρονίου και του Αγίου Γεωργίου. 9-10 Μαΐου 2019
6)    Αρχαιολογικές θέσεις στον ισθμό της Σιθωνίας.  9-10 Μαΐου 2019
7)    Ενοριακός Ναός του Αγίου Νικήτα, Κοιμητηριακός Ναός της Κοιμήσεως, Εξωκκλήσι της Μεταμορφώσεως. 11-12 Μαΐου 2019

Ώρα εκδήλωσης:
1)    Μεσαιωνικά Σιδηροκαύσια. 09:00π.μ.-13:00μ.μ.
2)    Οικισμός της Αρχαίας Ακάνθου. 09:00π.μ.-13:00μ.μ.
3)    Ιερό του Άμμωνος Διός. 09:00π.μ.-13:00μ.μ.
4)    Μονή Ζυγού. 09:00π.μ.-13:00μ.μ.
5)    Παλαιοχριστιανικές Βασιλικές του Σωφρονίου και του Αγίου Γεωργίου.  09:00π.μ.-11:00π.μ.
6)    Αρχαιολογικές θέσεις στον ισθμό της Σιθωνίας.  11:00π.μ.-13:00μ.μ
7)    Ενοριακός Ναός του Αγίου Νικήτα, Κοιμητηριακός Ναός της Κοιμήσεως, Εξωκκλήσι της Μεταμορφώσεως.  10:00π.μ. – 14:00μ.μ.

 

Σημείο συνάντησης:
1)    Μεσαιωνικά Σιδηροκαύσια.  Πάρκο Αριστοτέλη
2)    Λόφος του οικισμού της Αρχαίας Ακάνθου. Είσοδος αρχαιολογικού χώρου (εκκλησάκι Αγίου Δημητρίου)
3)    Ιερό του Άμμωνος Διός.  Είσοδος αρχαιολογικού χώρου
4)    Μονή Ζυγού. Είσοδος αρχαιολογικού χώρου
5)    Παλαιοχριστιανικές Βασιλικές του Σωφρονίου και του Αγίου Γεωργίου.
(α) Είσοδος αρχαιολογικού χώρου της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του Σωφρονίου.  (β) Μπροστά από το Δημαρχείο του Δήμου Σιθωνίας για όσους επιθυμούν να μετακινηθούν με το λεωφορείο του Δήμου.
6)    Αρχαιολογικές θέσεις στον ισθμό της Σιθωνίας. (α)  Στην θέση «Καμάρα», στον χώρο θέασης του Δασαρχείου, δίπλα στην επαρχιακή οδό της Σιθωνίας. (β) Μπροστά από το Δημαρχείο του Δήμου Σιθωνίας για όσους επιθυμούν να μετακινηθούν με το λεωφορείο του Δήμου.
7)    Ενοριακός Ναός του Αγίου Νικήτα, Κοιμητηριακός Ναός της Κοιμήσεως, Εξωκκλήσι της Μεταμορφώσεως.  Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικήτα

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα