Σάββατο, 15 Μαϊος 2021

Π Πολιτισμός

Βραδιές πολιτισμού, παράδοσης και γεύσεων στον Πολύγυρο

   Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις «ΓΕΥΣΗ – ΠΑΡΑΔΟΣΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» στον Πολύγυρο. Χθες το απόγερυμα ο δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος, υποδέχτηκε στο Δημαρχείο τα μέλη των ξένων χορευτικών συγκροτημάτων, που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, και αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα.

Στη δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων συμμετείχαν: o Μουσικοχορευτικός Όμιλος «Η ΒΟΥΡΚΑ» Μένοικο Kύπρου, o Χορευτικός Όμιλος Γαλάτιστας, το Χορευτικό συγκρότημα Ansamblul Magura Sieului από την Bistrita-Nasaud της Ρουμανίας, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Χαλκιδικής «Η Δωδώνη», το Χορευτικό συγκρότημα «Ciuleandra» από τη Μολδαβία και ο Σύλλογος Χορευτικών Βάβδου.

Στον πεζόδρομο μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν παραδοσιακά εδέσματα, πίτες, φαγητά, γλυκά, που ετοίμασαν σύλλογοι του Δήμου αλλά και συνταγές βασισμένες στα τοπικά προϊόντα, που μαγείρεψαν σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας. Ακόμα γνώρισαν παραδοσιακούς χορούς από την Χαλκιδική, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ρουμανία και την Μολδαβία και συμμετείχαν σε λαϊκό-παραδοσιακό γλέντι με την ορχήστρα του Αστέριου Τράκα.

Το κοινό για μια ακόμα χρονιά επισκέφτηκε το Λαογραφικό Μουσείο Πολυγύρου ενώ στην Οικία Παραλή έμαθε για τον παλιό Πολύγυρο μέσα από φωτογραφίες, γνώρισε τη δουλειά του Τμήματος Αγιογραφίας Γαλάτιστας, θαύμασε καλλιτεχνικές δημιουργίες και ζωγραφικά έργα από τον Σύλλογο Καλλιτεχνιών Εικαστικών Τεχνών Πολυγύρου. 

Τέλος από τους παραγωγούς που συμμετείχαν στη γιορτή οι επισκέπτες αγόρασαν μέλι, παραδοσιακά γλυκά και ποτά, είδη λαϊκής τέχνης, χειροποίητα κοσμήματα και διακοσμητικά είδη.

 

Την ίδια ώρα στην πλατεία του Ταξιάρχη χόρευε το συγκρότημα «Academic folk ensemble Svetozar Marković» από την Σερβία, και το Χορευτικό συγκρότημα KUD «Piva» Plužine από το Μαυροβούνιο.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου

Σήμερα Σάββατο 19 Αυγούστου τη σκυτάλη παίρνουν τα εξής χορευτικά συγκροτήματα και σύλλογοι: Μορφωτικός – Προοδευτικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Χαλκείου Χίου, Αθλητικός, Χορευτικός Όμιλος Πολυγύρου «Έξι Βρύσες», Χορευτικό συγκρότημα «Academic folk ensemble Svetozar Marković» από την Σερβία, Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυγύρου,  Χορευτικό συγκρότημα KUD «Piva» Plužine από το Μαυροβούνιο, Λαογραφικός Όμιλος Πολυγύρου, Χορευτικό συγκρότημα «Peru Multicolor Espectaculos»  από το Περού, Σύλλογος Κρητών Χαλκιδικής «Νίκος Καζαντζάκης».

Το πρόγραμμα ακόμα περιλαμβάνει στο προαύλιο του Δημαρχείου, SURVIVOR ΠΑΡΤΥ για παιδιά με έπαθλο έκπληξη για νικητές και βραβείο για νικημένους και στον πεζόδρομο, τοπικές γεύσεις μαγειρεμένες από σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας  και συλλόγους. Η βραδιά θα κλείσει με  λαϊκό-παραδοσιακό γλέντι με συμμετοχή όλου του κόσμου με τους μουσικούς: Παπαγεωργοπουλό Αλέξανδρο - Κλαρίνο, Κουσουλάκη Γιάννη – Βιολί & κορνέτα, Πορφυρίδη Χάρη- Λαούτο, Κουτσάκη Γιάννη- Κρουστά, Δημήτρη Μακρή - Κρητική Λύρα, Δούκα Κατερίνα – Τραγούδι.

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα