Παρασκευή, 24 Μαϊος 2024

Π Πολιτισμός

Tο έθιμο της «γουρουνοχαράς» στο Στανό -ΦΩΤΟ-

Με σύμμαχο τον καλό καιρό και τη συμμετοχή εκατοντάδων κατοίκων και επισκεπτών αναβίωσε στο Στανό τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων το έθιμο της «γουρουνοχαράς». 

Στις εκδηλώσεις χόρεψαν τα χορευτικά συγκροτήματα του Στανού και όπως κάθε χρόνο τη διοργάνωση ανέλαβε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στανού. Εκεί παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδοχείων, Γρηγόρης Τάσιος, η περιφερειακή σύμβουλος, Κατερίαν Ζωγράφου και άλλοι εκπρόσωποι φορέων. Οι συμμετέχοντες απόλαυσαν άφθονο κρασί και χοιρινά εδέσματα.

Η «γουρουνοχαρά» είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα βάθη πολλών δεκαετιών. Από παλιά οι περισσότερες οικογένειες συνήθιζαν να εκτρέφουν ένα γουρούνι, το οποίο έσφαζαν τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων.

Γύρω από κάθε γουρούνι συγκεντρώνονταν συγγενείς και φίλοι, έψηναν και γλεντούσαν. Με το κρέας που περίσσευε έφτιαχναν λουκάνικα, τσιγαρίδες (κομμάτια χοιρινού με λίπος, τσιγαρισμένα), πλευραμές (πλευρά χοιρινού στο αλάτι) και παστό (κομμάτια λίπους στο αλάτι).


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα