Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Π Πολιτισμός

Παρουσίαση του βιβλίου του Κ. Χιούτη για την επαναστατική δράση του Χαλκιδικιώτη Βασίλειου Αθανασίου

Η παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Χιούτη με τίτλο: «Βασίλειος Αθανασίου. Βιογραφία ενός Χαλκιδικιώτη αγωνιστή του 1821 με επαναστατική δράση σε Μολδοβλαχία, Ρούμελη και Κρήτη» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα, στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στην Αθήνα.


Την παρουσίαση συνδιοργάνωσαν ο Παγχαλκιδικιώτικος Σύλλογος Αθηνών «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» και η Ένωση των Απανταχού Σφακιανών.


Στην εκδήλωση παραβρέθηκε μεταξύ άλλων η βουλευτής Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα, ο αντιδήμαρχος Πολυγύρου, Χρήστος Κομπόγιαννος και ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Βασίλειος Πάππας.


Για το βιβλίο θα μίλησαν ο Φωκίων Κοτζαγεώργης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ και ο Μανώλης Βουρλιώτης, Ιστορικός Ερευνητής. Ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Χιούτης αναφέρθηκε στο ιστορικό της μακρόχρονης ερευνητικής του προσπάθειας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Παγχαλκιδικώτικου Συλλόγου Αθηνών «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», Γεώργιος Σουλινάρης και ο πρόεδρος της Ένωσης των Απανταχού Σφακιανών, Ανδρέας Κούνδουρος.

Τη βιβλιοπαρουσίαση προλόγισε και συντόνισε η ιστορικός, Χαρίκλεια Δημακοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και η τελετή αδελφοποίησης των δύο Συλλόγων: του Πολιτιστικού Παγχαλκιδικιώτικου Συλλόγου Αθηνών «ο Αριστοτέλης» και της Ένωσης των Απανταχού Σφακιανών.

Ο Βασίλης Αθανασίου πολέμησε και στο Φραγκοκάστελλο, ως αξιωματικός του ιππικού του Χατζη-Μιχάλη Νταλιάνη, κι ένα χρόνο αργότερα (1829), με πρόταση του Κρητικού Συμβουλίου, ανέλαβε Αρχηγός του ιππικού της Κρήτης, έως το τέλος της Επανάστασης.
Γράφει γι’ αυτόν ο Στρατηγός Μακρυγιάννης: «Όρκισα εγώ και τον Βασίλη Αθανασίου. Ήταν αρχηγός της καβαλαρίας στην Κρήτη και ήρθε στο Άργος και τον στεφάνωσα. Ήταν και αυτός Μακεδόνας […]. Πολλά τίμιος άνθρωπος και γενναίος».


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα