Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κ Κόσμος

Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία σταματούν τη χρήση του εμβολίου Astrazeneca

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς μετά τη Γερμανία ανέστειλαν τη χρήση του η Γαλλία και η Ιταλία.


Συγκεκριμένα, λίγη ώρα μετά τη Γερμανία, η Γαλλία αποφάσισε επίσης να «αναστείλει για προληπτικούς λόγους» τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), αύριο Τρίτη, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους επισήμανε πως «ελπίζει να ξαναξεκινήσει» γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό «εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού».

Τη σκυτάλη πήρε και η Ιταλία, όπου ο ιταλικός οργανισμός φαρμάκων Αifa αποφάσισε ότι, για επίσης προληπτικούς λόγους, σταματά η χορήγηση του εμβολίου Αstrazeneca σε όλην τη χώρα.

Η απόφαση ελήφθη και στην Ιταλία εν αναμονή της σχετικής οριστικής απόφασης της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής, ΕΜΑ.

Το μεσημέρι της Δευτέρας η Γερμανία ανακοίνωσε ότι ότι αναστέλλεται η χορήγηση του εν λόγω εμβολίου κατά του κοροναϊού.

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι των νέων κατευθυντήριων γραμμών προηγήθηκε σύσταση του Ινστιτούτου Paul Ehrlich, το οποίο είναι η αρμόδια για τα εμβόλια αρχή στη Γερμανία, καθώς ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση των περιπτώσεων που σχετίζονται με θρόμβωση.

 

Αυξάνονται οι ευρωπαϊκές χώρες που ακολουθούν αυτόν τον δρόμο…

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία αποτελούν τις τελευταίες χρονικά χώρες από μια σειρά ευρωπαϊκών κρατών που ανέστειλαν τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου, μετά από αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων.

Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα η Δανία ανέστειλε προσωρινά για προληπτικούς λόγους και μέχρι νεοτέρας τη χρήση του εμβολίου κατά της Covid-19, που παρασκευάζεται από την AstraZeneca, έπειτα από κρούσματα θρόμβωσης μεταξύ εμβολιασθέντων. Το παράδειγμά της ακολούθησαν και άλλες χώρες, όπως η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Ισλανδία.

Ωστόσο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο αυτό, σημειώνοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι προκάλεσε αυτούς τους θρόμβους.

Από την πλευρά της η AstraZeneca Plc ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε έλεγχο σε ανθρώπους που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιό της κατά της Covid-19, ο οποίος έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων.

 

Τι λέει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας νωρίτερα ξεκαθάρισε ότι η συμβουλευτική επιτροπή του εξετάζει τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19, όμως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οποιοδήποτε περιστατικό υγείας προκλήθηκε από το εμβόλιο.

Απαντώντας στο Reuters, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ δήλωσε:

«Μόλις ο ΠΟΥ κατανοήσει πλήρως αυτά τα περιστατικά, τα ευρήματα και οποιεσδήποτε πιθανές αλλαγές στις νυν συστάσεις θα επικοινωνηθούν αμέσως στο κοινό».

«Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα περιστατικά προκαλούνται από το εμβόλιο και είναι σημαντικό οι εκστρατείες εμβολιασμού να συνεχιστούν προκειμένου να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές και να περιορίσουμε τη σοβαρή νόσο που προκαλεί ο ιός» συμπλήρωσε.

πηγή: In.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα