Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020

Κ Κόσμος

Νέα ευρήματα στην αρχαία Μητρόπολη της Σμύρνης

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Ένα αρχαίο υαλουργείο ανακαλύφθηκε στη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία Μητρόπολη, 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σμύρνης.

«Πιστεύουμε ότι η κάμινος χρησιμοποιήθηκε σαν ένα είδος μαγκαλιού για να θερμαίνονται οι μπανιέρες μέσα στο λουτρό» δήλωσε ο επικεφαλής των ανασκαφών, αναπληρωτής Καθηγητής Σερντάρ Αϊμπέκ.

 

Στη διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκαν, επίσης, ίχνη παραγωγής γυαλιού ενώ, σύμφωνα με τον Καθηγητή Αϊμπέκ, το λουτρό έπαψε να λειτουργεί  στην πρώιμη Βυζαντινή εποχή και στη συνέχεια χρησιμοποιείτο ως υαλουργείο.

Επειδή η κάμινος βρέθηκε κοντά σε μία εκκλησία, οι ειδικοί εικάζουν ότι το υαλουργείο ιδρύθηκε υπό τον έλεγχό της και λειτουργούσε για να καλύπτει τις ανάγκες της εκκλησίας.

Πολλά από τα κεραμικά που ανακαλύφθηκαν στο ρωμαϊκό λουτρό και στον ιερό χώρο του Δία Κρέζιμου (Δία Προστάτη) παρήχθησαν στην Έφεσο, την Κνίδο και την Αθήνα.

 

Οι ανασκαφές στην αρχαία Μητρόπολη ξεκίνησαν πριν από 26 χρόνια και μέχρι στιγμής έχουν έρθει στο φως ένα αρχαίο θέατρο της ελληνιστικής περιόδου, το Βουλευτήριον, ένα ρωμαϊκό λουτρό, και οι εγκαταστάσεις της Παλαίστρας, η οποία καλύπτει μια έκταση περίπου 6.000 τετραγωνικών μέτρων, τη μεγαλύτερη στην πόλη.

Τα ψηφιδωτά δάπεδα, οι γαλαρίες, τα λουτρά και τα πολυπληθή μέρη για φαγητό και ποτό στην Παλαίστρα αποδεικνύουν ότι οι κάτοικοι της πόλης ήταν ιδιαίτερα κοινωνικοί.

Η αρχαία Μητρόπολη έχει μία ιστορία 5.000 ετών, καθώς ιδρύθηκε κατά την πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι προστάτιδα της πόλης ήταν η θεά Άρτεμις.

Πηγή: ant1news.gr

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα