To Μουσείο Ιστορίας Μετανάστευσης στην Προύσα της Τουρκίας παρουσίασε ένα έκθεμα 138 χρόνων που ανήκει σε Έλληνα μπακάλη που είχε παντοπωλείο στην Τρίγλια της Βιθυνίας, στη Μικρά Ασία. Ένα τεφτέρι στο οποίο έγραφε τα χρωστούμενα!
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μilliyet, ο γιος του γείτονα του Έλληνα παντοπώλη από την Τρίγλια, Ercan Kara, παρέδωσε το κόκκινο βιβλίο των λογαριασμών στο Μουσείο και αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για το πως ζούσαν γύρω στο 1880 οι Έλληνες στην Τρίγλια.
Η εν λόγω περίοδος, μέσα από το εντυπωσιακό αυτό έγγραφο προσέλκυσε την προσοχή των επισκεπτών του Μουσείου, καθώς μέσα από το τεφτέρι με τα χρωστούμενα, διαφαίνεται η έλλειψη οικονομικών πόρων στους ανθρώπους της περιοχής που ζούσαν την περίοδο αυτή σε συνθήκες φτώχειας.
Μία οκά ζάχαρη, 4 δράμια ρύζι...
Μέτρο βάρους ήταν η οκά και τα δράμια, όπως διαβάζει κανείς στο βιβλίο, ενώ γίνεται αντιληπτό ότι οι άνθρωποι τότε κατανάλωναν κυρίως όσπρια, ρύζι, αλάτι, ζάχαρη.
Στο τετράδιο είχε γραφτεί ένα κουτί σπίρτα, φωτιστικό πετρέλαιο, σκοινί, σαπούνι, κουκιά, προϊόντα που έλκουν την προσοχή. Μέσα από το τετράδιο αυτό μπορεί κανείς να διαπιστώσει τις πιο φτωχές περίοδους της Τρίγλιας, αφού τότε αυξάνονται τα χρέη προς τον μπακάλη.
Να σημειωθεί ότι οι σελίδες του κόκκινου βιβλίου των λογαριασμών έχουν μεγεθυνθεί, προκειμένου να διαβάζονται από τους επισκέπτες του μουσείου, ενώ άλλες έχουν μεταφραστεί.
Στη σημείωση του μουσείου γίνεται αναφορά ότι πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μεγάλος αριθμός Ελλήνων ζούσε στην Ανατολία, ενώ γίνεται αναφορά και στη Συνθήκη της Λοζάνης και στην υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών.
Πηγή: Milliyet