Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020

Κ Κόσμος

Αεροπειρατές απειλούν να ανατινάξουν αεροσκάφος στην Μάλτα

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Απελευθερώθηκαν οι επιβάτες των αεροπειρατών στη Μάλτα - Κρατούν μέλη του πληρώματος

Αεροσκάφος της εταιρείας Afriqiyah Airways, το οποίο εκτελούσε εσωτερική πτήση στη Λιβύη, κατελήφθη από δύο αεροπειρατές, που φέρονται να είναι οπλισμένοι με χειροβομβίδες, και αναγκάστηκε να προσγειωθεί στη Μάλτα, με 118 επιβαίνοντες (111 επιβάτες, εκ των οποίων 82 άνδρες, 28 γυναίκες και ένα βρέφος, σύμφωνα με tweet του Μαλτέζου Πρωθυπουργού).

 

Ένας εκ των αεροπειρατών είπε στο πλήρωμα ότι ήταν “φιλο-Κανταφικός” και ότι προτίθετο να αφήσει τους 111 επιβάτες να εγκαταλείψουν το Airbus A320, αλλά όχι και το επταμελές του πλήρωμα, αν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά του, σύμφωνα με την εφημερίδα Times της Μάλτας.

 

Αυτή είναι η πρώτη φορά από το 1985 που οι αρχές της Μάλτας βρίσκονται αντιμέτωπες με μία αεροπειρατία.

Ο Πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: “Ενημερώθηκα για μία κατάσταση πιθανής αεροπειρατείας μίας εσωτερικής πτήσης της Λιβύης που κατευθύνεται στη Μάλτα. Είναι έτοιμες επιχειρήσεις ασφαλείας και αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων».

Σε δεύτερο tweet ο Πρωθυπουργός αναφέρει οτι εντός του αεροσκάφους βρίσκονται 82 άνδρες, 28 γυναίκες κι ένα παιδί.

 

Δεν είναι σαφές το περιεχόμενο των αιτημάτων του αεροπειρατή και το αν έχει συνεργούς.

 

Σύμφωνα με αξιωματούχο ασφαλείας, ο πιλότος επιχείρησε να προσγειωθεί στη Λιβύη, αλλά οι αεροπειρατές αρνήθηκαν. Ο πιλότος ενημέρωσε σχετικά τον πύργο ελέγχου της Τρίπολης και στη συνέχεια διακόπηκαν οι τηλεπικοινωνίες.

Στρατιώτες παρατάχθηκαν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το αεροπλάνο καθώς ήταν σταματημένο στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης και κανένας δεν φάνηκε να εισέρχεται ή να εξέρχεται από αυτό. Οι κινητήρες του βρίσκονταν σε λειτουργία ακόμη και 45 λεπτά μετά την προσγείωσή του, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Έπειτα από διαπραγματεύσεις, οι αεροπειρατές απελευθέρωσαν σταδιακά όλους τους επιβάτες του αεροσκάφους. , σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της Μάλτας. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των μελών του πληρώματος.

Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από την Σέμπχα της νοτιοδυτικής Λιβύης και κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης, μία διαδρομή που διαρκεί λίγο περισσότερο από δύο ώρες. Η αεροπορική εταιρεία Afriqiyah Airways είναι κρατική.

Το μικρό αυτό νησί της Μεσογείου και μέλος της ΕΕ, η Μάλτα, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων βορείως της Τρίπολης. 

 

Ο πρώην ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι σκοτώθηκε στην εξέγερση το 2011 και η χώρα μαστίζεται έκτοτε από βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε φατρίες.

ant1news.gr

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα