Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κ Κόσμος

Οι Κουβανοί αποχαιρετούν τον Φιντέλ Κάστρο - ΔΕΙΤΕ LIVE

Με πένθος οκτώ ημερών τιμά τη μνήμη του Φιντέλ Κάστρο η Κούβα, και οι εκδηλώσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Η σορός του ιστορικού ηγέτη της Κούβας, που δίχασε τόσο με τη ζωή όσο και με τον θάνατό του, αποτεφρώθηκε την Κυριακή σε ιδιωτική τελετή, ενώ η τεφροδόχος θα εκτίθεται, μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στο έτερο σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Κούβας, τον Χοσέ Μαρτί.

Την Τετάρτη, η τεφροδόχος θα μεταφερθεί από την Αβάνα στο Σαντιάγο ντε Κούβα, διασχίζοντας ολόκληρο το «νησί της επανάστασης» και προς τιμήν της πορείας που ακολούθησαν οι αντάρτες του Φιντέλ Κάστρο. Εκεί θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, όταν και θα γίνει η ταφή, στο κοιμητήριο της Αγίας Ιφιγένειας.

Στις πρώτες εικόνες που έρχονται από την Κούβα, η συγκίνηση του κόσμου που στέκεται υπομονετικά στις ουρές, για να αποτίσει τον ύστατο φόρο τιμής στον Κάστρο, που έφυγε στα 90 του χρόνια από τη ζωή, είναι μεγάλη. Ντόπιοι, αλλά και τουρίστες που βρίσκονται στην Αβάνα, σπεύδουν να τον αποχαιρετήσουν.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, στην κηδεία του Κάστρο αναμένεται να παραστούν ο Βρετανός υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Άλαν Ντάνκαν, ο Μάικλ Χίγκινς, πρόεδρος της Ιρλανδίας, όπως και ο ηγέτης του Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς.

Πληροφορίες ήθελαν το «παρών» να δίνει και ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Τζέρεμι Κόρμπιν, ωστόσο ανώτατη πηγή της παράταξης ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν ισχύει. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αντί του Κόρμπιν, στην Κούβα θα μεταβεί η «σκιώδης» υπουργός Εξωτερικών, Έμιλι Θόρνμπερι.

 

Ο Πούτιν από την πλευρά του επικαλείται φόρτο εργασίας και την προετοιμασία του για έναν σημαντικό λόγο τον οποίο θα εκφωνήσει και δεν θα ταξιδέψει μέχρι την Κούβα. Της ρωσικής αντιπροσωπείας στην κηδεία θα ηγηθεί ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, κάτω σώματος του ρωσικού κοινοβουλίου, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, στενός πολιτικός σύμμαχος του προέδρου της Ρωσίας, όπως διευκρίνισε ο κ. Πεσκόφ.

 

Από τον Καναδά, ο πρωθυπουργός, Τζαστίν Τριντό πιθανότα τελικά δεν θα ταξιδέψει μέχρι την Κούβα, εξαιτίας των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι έπαινοί του στο πρόσωπο του Κάστρο, ενώ ο Λευκός Οίκος δεν έχει προς το παρόν ανακοινώσει αν θα παραστεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ή κάποιος ανώτατος αξιωματούχος. 

 

Ωστόσο, σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, οι Ρεπουμπλικανοί καλούν την αμερικανική ηγεσία να μποϊκοτάρει την κηδεία ενός τυράννου.

protothema.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα