Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2025

Κ Κόσμος

Έπεσε η στάθμη του Δούναβη και φάνηκαν πλοία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Η χειρότερη ξηρασία εδώ και χρόνια στην Ευρώπη έριξε τη στάθμη του ποταμού Δούναβη σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα που έχει καταγραφεί ποτέ εδώ και έναν αιώνα, με αποτέλεσμα κοντά στην πόλη Πράχοβο να εμφανιστούν μέσα από τα νερά τα απομεινάρια δεκάδων γερμανικών πολεμικών πλοίων που βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα πλοία αυτά, που ήταν γεμάτα με εκρηκτικά, ήταν κάποια από τα εκατοντάδες που βυθίστηκαν στον Δούναβη το 1944, καθώς ο γερμανικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας υποχωρούσε μπροστά στην προέλαση των σοβιετικών δυνάμεων. Μέχρι και σήμερα, τα ναυάγια εξακολουθούν να παρεμποδίζουν τη ναυσιπλοΐα στον ποταμό, όταν η στάθμη του νερού πέφτει.


Η φετινή ξηρασία, που για τους επιστήμονες είναι συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη, έφερε ξανά στο φως περισσότερους από 20 σκελετούς αυτών των πλοίων σε ένα τμήμα του Δούναβη στην ανατολική Σερβία. Κάποια από αυτά τα πλοία περιέχουν τόνους πυρομαχικών και εκρηκτικών και θεωρείται ότι συνιστούν κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα. «Ο γερμανικός στολίσκος άφησε πίσω του μια οικολογική καταστροφή που απειλεί εμάς, τους κατοίκους του Πράχοβο», σχολίασε ο 74χρονος Βέλιμιρ Τραϊλοβιτς, ένας συνταξιούχος κάτοικος της πόλης ο οποίος έχει γράψει ένα βιβλίο για τα πλοία αυτά.

Η πολύμηνη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα να πέσει η στάθμη των ποταμών και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπως στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Στη Σερβία οι αρχές κατέφυγαν στη βυθοκόρηση για να παραμείνουν ανοιχτές οι λωρίδες ναυσιπλοΐας στον Δούναβη. Στην περιοχή του Πράχοβο, λόγω των βυθισμένων πολεμικών πλοίων, το πλωτό τμήμα του Δούναβη έχει περιοριστεί στα 100 μέτρα, από 180 προηγουμένων.

Τον Μάρτιο, η σερβική κυβέρνηση προκήρυξε διαγωνισμό για τον καθαρισμό του ποταμού και την απομάκρυνση των πυρομαχικών και των εκρηκτικών. Το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 29 εκατομμύρια ευρώ.

🎅 Τη Γιορτή Τσιγαρίδας, μια αυθεντική, παραδοσιακή γιορτή γεμάτη γεύσεις και άρωμα παράδοσης, διοργανώνει η Κοινότητα Πορταριάς την Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι στο ΚΑΠΗ του χωριού, προσκαλώντας κατοίκους και επισκέπτες να γιορτάσουν όλοι μαζί, να δοκιμάσουμε την παραδοσιακή τσιγαρίδα και να ανταλλάξουν ευχές για τη νέα χρονιά!.

🎄 Μία συναυλία αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, διοργανώνει την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου στις 19:30 στο Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου, ο Δήμος Πολυγύρου, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη.
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Νίκος Κατραντσιώτης, Παύλος Κούτριος, Βασίλης Λαφαζάνης, Μαρία Λαφαζάνη, Θεόδωρος Σαράφης και Έφη Ψωμαδέλλη. Μαζί τους η Μικτή Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Πολυγύρου.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Σημειώνεται ότι θα υπάρχει κουμπαράς για ενίσχυση του Συλλόγου “Αγάπη”.

 

🎁 ❄️ ⭐  🕯️ ☃️ 🦌 🔔


booked.net

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα