Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Αντιδράσεις στην Ολυμπιάδα για τις υδατοκαλλιέργειες

Έντονες αντιδράσεις εκφράζουν κάτοικοι και επαγγελματίες της Ολυμπιάδας, στην απόφαση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να δώσεις νέες άδειες σε υδατοκαλλιέργιες στην περιοχή.


Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ολυμπιάδας, ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών και ο Σύλλογος "Αρστοτέλειος Πολιτεία" εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την αδειοδότηση τέτοιων επενδύσεων. Όπως επισημαίνουν, η αρμόδια υπηρεσία βασιζόμενη ΜΟΝΟ στο ότι η θαλάσσια περιοχή χωροταξικά ανήκει σε ΠΑΥ (Περιοχή Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) και μη σταθμίζοντας ως όφειλε καθόλου την τεράστια επίδραση και πλήρη υποβάθμιση που θα επέλθει σε όλο το χερσαίο παραλιακό μέτωπο, το οποίο μάλιστα χωροταξικά είναι περιοχή με κύρια δραστηριότητα τον Τουρισμό-Αναψυχή, προχωρά σε Περιβαλλοντική Αδειοδότηση νέων Μονάδων.


Μάλιστα η αρμόδια Δ/νση Περιβάλλοντος, στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει η να ξεπεράσει το πρόβλημα της ανυπαρξίας χερσαίων χώρων, που είναι απαραίτητοι βάσει της Νομοθεσίας για την εξυπηρέτηση αυτών των μονάδων, προτείνει την εξυπηρέτηση όλων των σκαφών των μονάδων από το μικρό γραφικό λιμανάκι της Ολυμπιάδας.

"Είναι αδιανόητη και φυσικά παράλογη η σύγκριση που επικαλείται η αρμόδια Δ/νση Περιβάλλοντος, των μεγάλων λιμανιών των περιοχών Μαλγάρων, Χαλάστρας, Κυμίνων κ.λ.π, τα οποία βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά στα Δέλτα των ποταμών και εξυπηρετούν αποκλειστικά εκατοντάδες μονάδες Μυδοκαλλιεργειών, με το μικρό και γραφικό λιμανάκι της Ολυμπιάδας το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε απόσταση αναπνοής στον τουριστικό πεζόδρομο της παραλίας και λίγα μέτρα κάτω από την είσοδο των Αρχαίων Σταγείρων" επισημαίνουν οι Σύλλογοι της περιοχής και υπογραμμίζουν ότι η θαλάσσια περιοχή που χαρακτηρίζεται το 2011 ως ΠΑΥ δεν θεσμοθετήθηκε με βάσει ειδικά κριτήρια καταλληλότητας αλλά έγινε υποχρεωτικά (όπως σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας) επειδή εκεί ήδη προϋπήρχαν σε λειτουργία 6 μονάδες.

"Καμία όμως σχέση δεν έχουν οι τότε χωροθετήσεις του 1988 των παλιών Μονάδων που έγιναν με προτάσεις και υποδείξεις των ίδιων των Κοινοτήτων Ολυμπιάδας και Στρατονίκης (και όχι των ιδιωτών επενδυτών) σε κατάλληλες απομακρυσμένες περιοχές και με χερσαία υποστήριξη, με την σημερινή προοπτική όπου προβλέπεται να γεμίσει ο τόπος ανά 250 μέτρα με νέες μονάδες σε θάλασσα και στεριά" λένε οι Σύλλογοι.

Οι Σύλλογοι αναφέρουν και τα εξής:

"Επιπλέον η αρμόδια Δ/νση Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν έλαβε καθόλου υπόψη της τους παρακάτω βασικούς λόγους που ορίζει η ίδια η ΚΥΑ 31722 (Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο Υδατοκαλλιεργειών) και για τους οποίους θα έπρεπε νομίμως να μην προχωρήσει σε Περιβαλλοντικές Αδειοδοτήσεις :

· Σύμφωνα με το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΠΠΧΣΑΑ-ΚΜ,ΦΕΚ 218/Β ́/06.02.2004) η χερσαία περιοχή εντάσσεται στην παράκτια Ζώνη Χαλκιδικής με κύρια δραστηριότητα τον Τουρισμό-Αναψυχή

· Όλο το χερσαίο τμήμα ανήκει σε περιοχή ΝATURA2000 μεγάλης οικολογικής σημασίας

· Σύμφωνα με το Εθνικό Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΚΥΑ 31722/2011) «πρέπει να αποφεύγεται η χωροθέτηση νέων μονάδων σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως ανεπτυγμένες τουριστικά ή παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη θαλάσσιου τουρισμού» (ο Δήμος εκμισθώνει παραλίες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ολυμπιάδας)

· Σύμφωνα και με τον ΕΟΤ, στην περιοχή της Ολυμπιάδας όσον αφορά τον Τουρισμό οι προοπτικές συνδέονται με την σημασία και εμβέλεια του Αρχαιολογικού χώρου των Αρχαίων Σταγείρων αλλά και της υψηλής ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος.

· Ενώ η Νομοθεσία προβλέπει ελάχιστη απόσταση τα 250μ. από παραλίες κολύμβησης η απόσταση της πρώτης Μονάδας η οποία έχει ήδη αδειοδοτηθεί είναι μόλις 100 μ. μπροστά ακριβώς στην παραλία Βοριάς Λιμάνι, η οποία κατακλύζεται τους καλοκαιρινούς μήνες από χιλιάδες παραθεριστές. Να σημειωθεί ότι αποκρύπτεται από τα τοπογραφικά σχέδια της εγκεκριμένης μελέτης η απόσταση αυτή.

· Στην χερσαία έκταση του Βοριάς Λιμάνι όπου έχουμε ακριβώς μπροστά αλλά και δίπλα τις πρώτες εγκρίσεις ΑΕΠΟ για πλωτές μονάδες Μυδοκαλλιέργειας, το 1992 οι Υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ (σήμερα ΥΠΕΝ) αποφάσισαν ΑΠΟΡΡΙΨΗ χωροθέτησης χερσαίας εγκατάστασης σε εν λειτουργία μάλιστα μονάδα (Αρ.Πρωτ.5396/17-2-1992) με το σκεπτικό ότι αυτή «δεν είναι συμβατή με τις υπάρχουσες και προγραμματιζόμενες στην περιοχή χρήσεις (παραθερισμού-αναψυχής και τουρισμού υψηλής στάθμης) σε συσχέτιση με την απαιτούμενη προστασία-ανάδειξη των Αρχαιολογικών χώρων της περιοχής».

· Το μικρό γραφικό λιμανάκι της Ολυμπιάδας στο πιο τουριστικό και εμφανές σημείο δίπλα στον παραλιακό πεζόδρομο του χωριού δεν έχει στο ελάχιστο τις προδιαγραφές για να εξυπηρετεί καθημερινά για φόρτωση –εκφόρτωση τις μονάδες Υδατοκαλλιέργειας. Μάλιστα ο Δήμος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ έχει υποβάλλει πρόσφατα το 2020 σχετική Μελέτη για την νομιμοποίηση και ανάπλαση του μικρού αυτού φυσικού Λιμανιού, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστικών σκαφών·Στην περιοχή πλησίον των Αρχαίων Σταγείρων έχει ήδη δρομολογηθεί η ανέγερση σε χώρο 300στρεμμάτων του Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου Αρχαίων Σταγείρων « Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», ένα έργο παγκόσμιας εμβέλειχαας και ακτινοβολίας.

· Δεν λήφθησαν υπόψη οι αρνητικές Γνωμοδοτήσεις της Τοπικής Κοινότητας του Δήμου Αριστοτέλη και του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Φυσικά και η Δ/νση Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα επικαλεσθεί ότι οι επιμέρους Γνωμοδοτήσεις των Αρμόδιων Υπηρεσιών ήταν οι περισσότερες θετικές υπό όρους.

Όμως αυτή είναι η Υπηρεσία που θα έπρεπε να ζυγίσει όλους τους «Υπό Όρους και Προϋποθέσεις» και τις αρνητικές Γνωμοδοτήσεις καθώς και τα έγγραφα της Τοπικής Κοινότητας και του Δήμου περί της κάθετης αντιθέσεως με την εξέλιξη αυτή, και κυρίως ότι εν γνώσει της, αυτή η έγκριση θα αποτελέσει το σύνθημα για την Αδειοδότηση τεράστιου αριθμού νέων Μονάδων Υδατοκαλλιέργειας σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Ολυμπιάδας.

Εξ άλλου στην βάση της η Περιβαλλοντική Αδειοδότηση είναι ουσιαστικά ο συνδυασμός δύο στόχων:
· Οι δυσμενείς και επικίνδυνες επιπτώσεις για το περιβάλλον και την κοινωνία, μιας δραστηριότητας, να εκτιμώνται εκ των προτέρων.
· Πριν εγκριθεί μια δραστηριότητα, να αναζητηθεί και να ληφθεί υπόψη η γνώμη όσων πολιτών επηρεάζονται από αυτήν.

Είναι παράλογο σε ένα φυσικά προικισμένο μέρος όπως η Ολυμπιάδα, στην οποία διεξάγεται ήδη μεταλλευτική δραστηριότητα, να χωροθετηθεί ταυτόχρονα και μία θαλάσσια βιομηχανική Ζώνη στο παραλιακό της μέτωπο. Αν συμβεί αυτό, θα υποβαθμιστεί πλήρως η τουριστική ανάπτυξη του τόπου και θα απαξιωθεί μια Παγκόσμιας σημασίας Αρχαιολογική περιοχή.

Τα ανωτέρω δημιουργούν, εύλογα, πολλά ερωτηματικά ως προς τους σχεδιασμούς και τους πραγματικούς στόχους των αρμόδιων Υπηρεσιών. Σχεδιασμοί που προβλέπουν ξεκάθαρα στην πλήρη υποβάθμιση της Ολυμπιάδας και που αναγκαστικά οδηγούν Δήμο, Κοινότητα, και σύσσωμη την τοπική κοινωνία να διεκδικήσουν με κάθε Νόμιμο τρόπο την ΜΑΤΑΙΩΣΗ αυτών των σχεδιασμών".

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα