Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021

Ε Επικαιρότητα

Ένας 50χρονος στο Γομάτι έπαθε έμφραγμα και μεταφέρθηκε σε καρότσα - Θα κάνουν άμεσα προσλήψεις στο ΕΚΑΒ

Οι ελλείψεις σε προσωπικό για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα Υγείας στη Χαλκιδική είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό. 

Στη Χαλκιδική υπάρχουν μόλις τρία ασθενοφόρα και εργάζονται 33 άτομα στο ΕΚΑΒ, ενώ υπάρχει ανάγκη για άλλα 10.

 

Πριν από ένα μήνα ένας 50χρονος από το Γομάτι υπέστη έμφραγμα και χρειάστηκε να μεταφερθεί σε μια καρότσα, αποκαλύπτει ο γιος του 50χρονου. "Αν υπήρχε ασθενοφόρο μπορεί να ζούσε" υποστηρίζει.

 

Ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ, Μιλτιάδης Μυλωνάς, λέει ότι θα γίνουν άμεσα προσλήψεις στο ΕΚΑβ Χαλκιδικής.

Οι μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται κατά τη διακομιδή, λόγω ελλείψεων ασθενοφόρων, θέτουν σε κίνδυνο της ζωή των ασθενών, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΠΟΕΔΗΝ, κάνοντας λόγο για «εγκλήματα διαχειριστικής ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ».

 

Να σημειωθεί ότι η ΠΟΕΔΗΝ κατέθεσε τον περασμένο Νοέμβριο μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά της διοίκησης του ΕΚΑΒ για συγκεκριμένα περιστατικά ανθρώπων, που είτε κινδύνεψαν είτε έχασαν τη ζωή τους, λόγω έλλειψης ασθενοφόρων και μεγάλων καθυστερήσεων κατά τη διακομιδή τους.

 

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι στη Χαλκιδική υπάρχουν έξι τομείς του ΕΚΑΒ που εδρεύουν στα Κέντρα Υγείας και το νοσοκομείο και ο κάθε τομέας, για να μπορεί να θέτει στην κίνηση ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση, χρειάζεται στη δύναμή του τουλάχιστον 11 διασώστες.

 

«Συνολικά οι σταθμοί ΕΚΑΒ της Χαλκιδικής διαθέτουν 32 διασώστες. Η δύναμη των διασωστών που επιχειρούν είναι κάτω του ορίου ασφαλείας. Απαιτείται η κάλυψη των Σταθμών τουλάχιστον με άλλους τόσους. Δύο είναι τα ασθενοφόρα που επιχειρούν την νύκτα σε όλη την Χαλκιδική. Δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σε διακομιδές. Κινδυνεύουν κατ’ εξακολούθηση σοβαρά έκτακτα περιστατικά. Οι διακομιδές γίνονται με ιδιωτικά μέσα» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ .

 

Μάλιστα, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, τη νύχτα της Παρασκευής 7/4/2017 προς Σάββατο 8/4/2017, έφυγε ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, για να παραλάβει 38χρονο ασθενή με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα από την Ουρανούπολη, γιατί τη συγκεκριμένη νύκτα οι τέσσερις ενδιάμεσοι Σταθμοί του ΕΚΑΒ δεν είχαν ασθενοφόρο στην κίνηση. Ως αποτέλεσμα, ο 38χρονος έχασε τη ζωή του, εν αναμονή του ασθενοφόρου.

 

Σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ:

  • Ο Σταθμός ΕΚΑΒ του Νοσοκομείου Πολυγύρου έχει τέσσερις διασώστες και η περιοχή καλύπτεται με ασθενοφόρο μόνο 10 ημέρες το μήνα.

  • Ο Σταθμός ΕΚΑΒ του Κέντρου Υγείας (Κ.Υ.)Μουδανιών έχει 12 διασώστες, η κάλυψη είναι επαρκής και υπάρχει ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση.

  • Ο Σταυμός ΕΚΑΒ Κ.Υ. Κασσάνδρειας έχει οκτώ διασώστες και η κάλυψη με ασθενοφόρο είναι 20 ημέρες το μήνα.

  • Ο Σταθμός ΕΚΑΒ Αγίου Νικολάου έχει δύο διασώστες και κάλυψη με ασθενοφόρο πέντε ημέρες το μήνα.

  • Ο Σταθμός ΕΚΑΒ Κ.Υ. Παλαιοχωρίου έχει έξι διασώστες και κάλυψη με ασθενοφόρο 12 ημέρες το μήνα.

  • Ο Σταθμός ΕΚΑΒ Ν.Καλλικράτειας δεν έχει διασώστη και ουσιαστικά δεν λειτουργεί.

 

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι ο Σταθμός ΕΚΑΒ Τυρνάβου υπάρχει «μόνο στα χαρτιά» και ότι το πρωί της 4ης Απριλίου κινδύνεψε η ζωή μαθήτριας που έχασε τις αισθήσεις της εμφανίζοντας συμπτώματα με σπασμούς και άπνοια, γιατί ο σταθμός του ΕΚΑΒ δεν είχε προσωπικό να κινήσει ένα από τα δύο ασθενοφόρα για να την παραλάβει από το Αργυροπούλι. Τελικά τη μαθήτρια παρέλαβε ασθενοφόρο από το ΕΚΑΒ Λάρισας.

 

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι ίδια είναι η κατάσταση του ΕΚΑΒ στα Νησιά, τη Δυτική Ελλάδα και σε όλη τη χώρα. Τονίζει ότι λόγω του Πάσχα, η επισκεψιμότητα στην περιφέρεια είναι μεγάλη και οι εκδρομείς είναι υγειονομικά ανοχύρωτοι.

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα