Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του Νέου Μαρμαρά, το Δασαρχείο Κασσάνδρας και τη Δήμαρχο Κασσάνδρας επισκέφτηκε η Κυριακή Μάλαμα, για μία πρώτη συζήτηση με τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής της δασοπυρόσβεσης και της πυροπροστασίας, μετά από τις φωτιές της προηγούμενης εβδομάδας στη Φούρκα και τη Σιθωνία.
Όπως υπογράμμισαν τα στελέχη της πυροσβεστικής υπηρεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης του Νέου Μαρμαρά, ο μηχανισμός ανταποκρίθηκε άμεσα στις 17 πυρκαγιές που προκλήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες στο δάσος της Σιθωνίας, εξαιτίας της πτώσης κεραυνών.
Όπως τόνισε κι η Δήμαρχος και η Δασάρχης Κασσάνδρας, οι πέντε εστίες φωτιάς που προέκυψαν την ίδια ημέρα, επίσης από κεραυνούς αντιμετωπίστηκαν με υποδειγματικό συντονισμό όλων των δυνάμεων, των εθελοντών, των αγροτών και αφενός, οριοθετήθηκε άμεσα η πολύ επικίνδυνη φωτιά στη Φούρκα, χωρίς να κινδυνέψει το χωριό, αφετέρου τέθηκαν υπό άμεσο έλεγχο όλες οι υπόλοιπες εστίες στην ευρύτερη περιοχή.
Όμως, οι σοβαρές ελλείψεις παραμένουν. Στην πυροσβεστική υπηρεσία, τα στελέχη είναι στα όρια της εργασιακής εξάντλησης. Οι ελλείψεις σε προσωπικό, σε μέσα προστασίας κι η παλαιότητα του στόλου των οχημάτων λειτουργούν ανασταλτικά στις επιχειρησιακές δυνατότητες της υπηρεσίας.
Η υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών έχει πολύ σοβαρό αντίκτυπο στις δράσεις πυροπροστασίας και διαχείρισης του δασικού αποθέματος της Χαλκιδικής, ενώ κι οι Δήμοι χρειάζονται άμεσα επιπρόσθετα κονδύλια για τους καθαρισμούς του περιαστικού δάσους, για την συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας, αλλά και για την περισυλλογή της βιομάζας.
Η Κυριακή Μάλαμα, από την πλευρά της, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να περάσουμε αυτή τη φορά από τα λόγια στα έργα και να καταστήσουμε εθνικό στόχο την πυροπροστασία και την πρόληψη των πυρκαγιών. Αυτό σημαίνει ουσιαστική ισχυροποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, άμεση ενίσχυση της με επιπλέον προσλήψεις και με προμήθεια νέων επιχειρησιακών μέσων, ιδιαίτερα οχημάτων, ενώ σε ότι αφορά τα Δασαρχεία σημείωσε ότι πρέπει άμεσα να στελεχωθούν με δασολόγους και με δασοφύλακες και ταυτόχρονα να αυξηθεί ο προϋπολογισμός τους, όπως ζητούν εδώ και χρόνια, για να έχουν τη δυνατότητα να συντηρούν έγκαιρα τους δασικούς δρόμους και να διαχειρίζονται το δασικό απόθεμα.
Επίσης, θα πρέπει να λειτουργήσει και πάλι το κοινωφελές πρόγραμμα πυροπροστασίας, ώστε να καθαριστούν τα δάση, ενώ είναι απαραίτητο να δοθούν κίνητρα και να κινητοποιηθούν οι δασικοί συνεταιρισμοί, ώστε να διανοιχτούν οι αντιπυρικές ζώνες και να κοπούν δέντρα όπου χρειάζεται. Τέλος, θα πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να στηριχτεί, ώστε να μπορεί να είναι παρούσα με μέσα και προσωπικό στον διαρκή στόχο της προστασίας των τοπικών κοινωνιών από τις φωτιές.
Σε διαφορετική περίπτωση το κόστος μιας καταστροφής από πυρκαγιά θα είναι ανυπολόγιστο και τότε οι ευθύνες θα βαραίνουν εκείνους που ολιγώρησαν μπροστά στις τεράστιες αυτές ανάγκες.