Η βουλευτής Χαλκιδικής, Κατερίνα Ιγγλέζη, με δήλωσή της εξηγεί τον λόγο που οι 38 βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση σχετικά με την ελεύθερη κατασκήνωση. Όπως υπογραμμίζει η βουλευτής Χαλκιδικής, η καθολική απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης δεν συνεπάγεται ότι οι εν δυνάμει ελεύθεροι κατασκηνωτές θα καταλήξουν αναγκαστικά σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και αντίστοιχες επιχειρήσεις, αλλά ότι θα προσπαθήσουν να βρουν ένα άλλον χώρο όπου θα μπορέσουν να κατασκηνώσουν και αναλύει το σκεπτικό της για την υπό όρους ελεύθερη κατασκήνωση.
Η κ. Ιγγλέζη αναφέρει:
"Για μια ακόμη φορά κάποιοι αποφεύγουν να διαβάσουν και προτιμούν να αρκούνται σε τίτλους και διαδόσεις,τα οποία και χρησιμοποιούν για να προωθήσουν τη δικιά τους μικροπολιτική και τις δικές τους σκοπιμότητες.
Αφορμή αυτή τη φορά αποτέλεσε η κατατεθείσα ερώτηση 38 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εκ νέου νομοθετική ρύθμιση της ελεύθερης κατασκήνωσης.
Αποτελεί γεγονός ότι η ποινικοποίηση της ελεύθερης κατασκήνωσης όχι μόνο δεν κατάφερε να λύσει κάποιο πρόβλημα, αλλά απεναντίας απλά έκρυβε κάτω από το χαλί την υφιστάμενη κατάσταση,αντιμετωπίζοντας με την ίδια αυστηρότητα τους κατασκηνωτές λίγων ημερών με τους καταπατητές και καταληψίες δημοσίων εκτάσεων και ακτών.
Η συγκεκριμένη ερώτηση επιχειρεί να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο υπάρχει και να το επιλύσει όχι υπό το πνεύμα της απαγόρευσης αλλά με τη δημιουργία ενός θεσμοθετημένου πλαισίου που θα επιτρέπει την ελεύθερη κατασκήνωση, φυσικά υπό προϋποθέσεις και όχι αλόγιστα, ενός πλαισίου από το οποίο θα απορρέουν και δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις από τους κατασκηνωτές.
Έτσι προτείνεται να καθορίζονται συγκεκριμένες περιοχές, δημόσιες ή δημοτικές, στις οποίες θα επιτρέπεται η υπό όρους ελεύθερη κατασκήνωση, όπου θα παρέχονται στοιχειώδεις υποδομές στους κατασκηνωτές, όπως χώροι υγιεινής, νερό, κάδοι συλλογής απορριμμάτων, εξυπηρετώνταςέτσι και τις βασικές ανάγκες τους αλλά και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.
Σημειωτέον ότι αυτή η εναλλακτική μορφή τουρισμού, ήδη ισχύει σε πολλές χώρες και «άτυπα» σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας.Επιπλέον αποτελεί ένα τρόπο ενίσχυσης της τοπικής κοινωνίας, όπως εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήματα τροφίμων κλπ.
Η καθολική απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης δεν συνεπάγεται ότι οι εν δυνάμει ελεύθεροι κατασκηνωτές θα καταλήξουν αναγκαστικά σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και αντίστοιχες επιχειρήσεις, αλλά ότι θα προσπαθήσουν να βρουν ένα άλλον χώρο όπου θα μπορέσουν να κατασκηνώσουν. Κι ας μην ξεχνάμε ότι εν μέσω της οικονομικής κρίσης υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν έχουν την απαιτούμενη οικονομική δυνατότητα και κατά συνέπεια στερούνται τις διακοπές και την επαφή με τη φύση, που είναι ζωτικής σημασίας.
Ελεύθερη κατασκήνωση υπό όρους δε σημαίνει ανεύθυνη κατασκήνωση και δημιουργία σκουπιδότοπων, ούτε οικονομική καταστροφή των επιχειρήσεων που παρέχουν διαμονή, σημαίνει οικολογική συμπεριφορά, σεβασμός στο περιβάλλον και στα δικαιώματα των πολιτών για υπεύθυνη απόλαυση της φύσης αλλά και διασφάλιση όλων των εμπλεκόμενων ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων."