Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2022

Ε Επικαιρότητα

Διαμαρτυρία των τουριστικών καταλυμάτων για τις επιδοτήσεις από το σχετικό πρόγραμμα

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε προς τους αρμόδιους υπουργούς και κοινοποιήθηκε και στον Πρωθυπουργό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων "Ο Αριστοτέλης". Τα μέλη της Ομοσπονδίας διαμαρτύρονται γιατί οι επιδοτήσεις από το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιδότησης αφορούν μόνο στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του τουρισμού και αγνοούν τις μικρότερες.


Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, οι ανακοινώσεις για την στήριξη του τουρισμού έχουν προκαλέσει  πολλές αντιδράσεις στους ενασχολούμενους με τον τουρισμό, γιατί κάθε άλλο παρά στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Χαλκιδικής και όλης της χώρας γενικότερα.


Η Ομοσπονδία στην επιστολή  της αναφέρει:

"Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων σας  για το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιδότησης ρευστότητας ύψους 420 εκατ. ευρώ προς στήριξη όλων των επιχειρήσεων του ελληνικού τουρισμού που πλήττονται από την έξαρση του κορωνοϊού, όπως ανακοινώσατε στις 02/06/2021 και επειδή δεν ακούστηκαν στην σχετική σύσκεψη που είχατε με τον πρωθυπουργό οι επιφυλάξεις μας, μιας και  δεν υπήρχε εκπροσώπηση του κλάδου των μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, σας εκφράζουμε εγγράφως τις αντιρρήσεις μας:


Τα κριτήρια για την υπαγωγή των τουριστικών επιχειρήσεων στο μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης για την παροχή κεφαλαίου κίνησης για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών κατά τους πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους -που είναι παρόμοια με αυτά των παγίων δαπανών- έχουν δύο κριτήρια που θέτουν αυτόματα «εκτός επιδότησης», το σύνολο των μικρών επιχειρήσεων των Τουριστικών καταλυμάτων:
    - όσες δραστηριοποιούνται ενεργά και επί της ουσίας (Κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα) ως τουριστικές επιχειρήσεις παροχής φιλοξενίας.
    - όσες απασχολούσαν τουλάχιστον έναν (1) εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης ή δύο (2) εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά την 1η Αυγούστου 2020 ή κατά την 28η Οκτωβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαΐου 2021.

Οι ανακοινώσεις για την στήριξη του τουρισμού έχουν προκαλέσει  πολλές αντιδράσεις στους ενασχολούμενους με τον τουρισμό, γιατί κάθε άλλο παρά στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Χαλκιδικής και όλης της χώρας γενικότερα, μιας και τα περισσότερα μικρά τουριστικά καταλύματα μας (ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα) είναι παραρτήματα (άρα δεν είναι ο κύριος ΚΑΔ) και με περιορισμένο τζίρο (άρα δεν είναι ο ΚΑΔ με μεγαλύτερα έσοδα) επίσης είναι συνήθως οικογενειακές επιχειρήσεις χωρίς υπαλλήλους, με αυτοαπασχόληση όλων των μελών της οικογένειας. Επιπρόσθετα σας αναφέρουμε ότι οι  κρατήσεις για την φετινή σεζόν συνεχίζουν να μην είναι ικανοποιητικές,  το 40% των επιχειρήσεων της  Χαλκιδικής έχει  αποκλειστεί  από τα Προγράμματα ενίσχυσης της Περιφέρειας για τους ίδιους προαναφερόμενους λόγους και τα προβλήματα στις πύλες εισόδου για τους τουρίστες που έρχονται από τα Βαλκάνια συνεχίζονται.


Με τη θέσπιση λοιπόν αυτών των κριτηρίων, όλα τα κονδύλια για την «Επιδότηση παγίων δαπανών» & το «Μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης», θα κατευθυνθούν στις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, που στηρίζουν εδώ και δεκαετίες τον φιλόξενο τουρισμό μας, θα βρεθούν εκτός  κριτηρίων και επιλεξιμότητας, με αποτέλεσμα οι χιλιάδες οικογενειακές επιχειρήσεις μας  να αντιμετωπίζουν την υπάρχουσα κρίση της δεκαεξάμηνης πανδημίας χωρίς ουσιαστική οικονομική στήριξη.


Προτείνουμε να αναγνωρίζεται 1 Ε.Μ.Ε. (Ετήσια Μονάδα Εργασίας) στους επιχειρηματίες των μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, όπως αναγνωρίστηκε και προγενέστερα και δόθηκε λύση για την συμμετοχή του κλάδου σε προγράμματα εκσυγχρονισμού, με αποτέλεσμα να απορροφά ο κλάδος το 100% των διαθέσιμων πόρων"

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα