Πολλά έχουν ειπωθεί που δεν ισχύουν σε σχέση με τα οφέλη που απορρέουν για την τοπική κοινωνία από τη νέα Επενδυτική Συμφωνία της Ελληνικός Χρυσός για την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.
Αυτή η παραπληροφόρηση και τα fake news δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις, γι΄αυτό είναι καιρός να δούμε ποια είναι πραγματικά η αλήθεια.
Fakenews: Η τοπική κοινωνία εισπράττει χαμηλά οφέλη, χωρίς δεσμεύσεις για την τοπική απασχόληση και τις προμήθειες από τοπικές επιχειρήσεις.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η νέα επενδυτική συμφωνία της Ελληνικός Χρυσός προβλέπει το διπλασιασμό των θέσεων εργασίας.Μάλιστα, στην πλήρη ανάπτυξή του, το νέο επενδυτικό σχέδιο για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας προβλέπει τη δημιουργία επιπλέον 1.400 νέων θέσεων εργασίας (σήμερα 1.600), γεγονός που συνεπάγεται τη δημιουργία και διατήρηση συνολικά 3.000 άμεσων θέσεων εργασίας από την εταιρεία. Επιπλέον, κατά την κατασκευαστική περίοδο θα δημιουργηθούν επιπρόσθετα 900 θέσεις εργασίας. Συνολικά οι άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που δημιουργεί η επένδυση στην πλήρη ανάπτυξή της, θα φτάσουν τις 5.000, και μάλιστα με προτεραιότητα στις προσλήψεις από το Δήμο Αριστοτέλη.
Πολλοί σχολίασαν την εντοπιότητα και ότι η εταιρεία δεν θα δίνει προτεραιότητα σε κατοίκους της περιοχής. Η πρόβλεψη εντοπιότητας δεν αποτελούσε μέρος ούτε της αρχικής σύμβασης της εταιρείας, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε διακριτική μεταχείριση και αποκλεισμό ελεύθερης κυκλοφορίας εργαζομένων βάσει του Δίκαιου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, οι κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη διατηρούν την προτεραιότητα απασχόλησης κατά 90%-10%, πρόβλεψη που θα ενταχθεί στη νέα ΑΕΠΟ της εταιρείας. Άλλωστε, η εταιρεία έχει συμβάλλει διαχρονικά στη μείωση της ανεργίας στην περιοχή απασχολώντας κατά προτεραιότητα εργαζόμενους που κατοικούν σε αυτή.
Όσον αφορά στις προμήθειες από τοπικές επιχειρήσεις, η Ελληνικός Χρυσός έχει και εδώ αποδείξει διαχρονικά την προτίμησή της, αφού έχει επενδύσει μέχρι σήμερα πάνω από 130 εκατ. ευρώ σε τοπικές προμήθειες, ενώ το 80% του κόστους κατασκευής και λειτουργίας των μεταλλείων δαπανάται στην Ελλάδα. Είναι κατανοητό βέβαια ότι η προτίμηση σε συγκεκριμένους προμηθευτές δεν μπορεί να αποτελεί όρο δημόσιας σύμβασης. Παρ'ολα αυτά, στη νέα σύμβαση η αξία αγορών αγαθών και υπηρεσιών από Έλληνες προμηθευτές εκτιμάται σε 3,5 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, η Ελληνικός Χρυσός δεσμεύεται να υλοποιήσει ένα πρωτοφανές πρόγραμμα κοινωνικών επενδύσεων ύψους 70 εκατ. ευρώ σε έργα και δράσεις αποκλειστικά εντός του Δήμου Αριστοτέλη. Μάλιστα, το πρόγραμμα αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο που έχει υλοποιηθεί ποτέ από ιδιωτική εταιρεία στα όρια ενός και μόνο Δήμου.
Με τη νέα Επενδυτική Συμφωνία κατοχυρώνονται όροι προηγμένης μεταλλευτικής δραστηριότητας και επενδυτικού δικαίου, που προβλέπουν σημαντικά οφέλη για το κράτος και τις τοπικές κοινωνίες. Όλα τα υπόλοιπα είναι μύθοι.