Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Απάντηση του ΥΠΑΝ στον Απ. Πάνα για τις ρωγματώσεις στη Στρατονίκη

Απάντηση έλαβε ο Γραμματέας της Βουλής και Βουλευτής Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην από 20/10/2020 παρέμβασή του για τις ρωγματώσεις των οικιών και των κτιρίων της Στρατονίκης.


Με τη παρέμβασή του ο κ.Πάνας ζήτησε από το αρμόδιο Υπουργείο, να δώσει σαφή απάντηση για τα αίτια των ρωγματώσεων καθώς από τις μέχρι τώρα έρευνες δεν προκύπτουν σαφή πορίσματα, για τη δημιουργία ολοκληρωμένης εικόνας για το συγκεκριμένο πρόβλημα, που καθιστά την καθημερινότητα των κατοίκων δύσκολη και επικίνδυνη.


Στην υπ.αριθ.πρωτ.: 101262/678 Απάντησή του το Υπ.Περιβάλλοντος, συγκοινοποιώντας και έγγραφο της Διεύθυνσης Γενικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας (ΔΙ.Γ.Ε.Γ.) αναφέρει, πως έχουν υλοποιηθεί μέχρι 31-12-2020 δύο Ερευνητικά Προγράμματα για τη διερεύνηση των φαινομένων των ρωγματώσεων, το πρώτο από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τίτλο «Διερεύνηση Επιρροής Περιβαλλοντικών Δυναμικών Φορτίσεων στην Υφιστάμενη Κατάσταση Αντιπροσωπευτικών Κατασκευών από Σκυρόδεμα και Τοιχοποιία» και το δεύτερο από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ με τίτλο «Διερεύνηση των πιθανών αιτίων των ζημιών σε σπίτια και δημόσιες υποδομές στο χωριό Στρατονίκη και προτάσεις αντιμετώπισής τους».


 
Σύμφωνα με την Απάντηση η Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ-Σώμα Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος-Τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλείων στο εξής αφού έχουν ολοκληρωθεί τα προγράμματα αυτά, θα εξετάσει τα αποτελέσματα σε συνδυασμό με τα λοιπά στοιχεία, χωρίς να δίνει χρονοδιάγραμμα συγκεκριμένων ενεργειών ή απαντήσεων.



Ο κ.Πάνας σχολίασε σχετικά : «Έπειτα από την από 20-10-2020 κοινοβουλευτική μου παρέμβαση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνει την ολοκλήρωση της διαδικασίας δύο Προγραμμάτων, που θα συμβάλλουν στις μέχρι τώρα ερευνητικές διαδικασίες για να προκύψει συγκεκριμένο πόρισμα για τα αίτια των ρωγματώσεων της Στρατονίκης. Η κατάσταση όμως στην περιοχή είναι οριακή και πρέπει να δοθούν το συντομότερο δυνατό απαντήσεις στους κατοίκους, που δεν αντέχουν να βρίσκονται άλλο σε αναμονή. Παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις, γνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης και θα παρέμβω ξανά, ζητώντας τις οριστικές απαντήσεις των συγκεκριμένων ερευνών και ελέγχων».



Αναλυτικά η Απάντηση έχει ως εξής:

 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ & ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΥΠΕΝ ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ
ΘΕΜΑ: Απάντηση στην αριθ. 787/20-10-2020 ερώτηση Βουλής με θέμα «Επικίνδυνες ρωγματώσεις των οικιών και των κτιρίων στην Στρατονίκη Χαλκιδικής».
ΣΧΕΤ.: Η αριθ. πρωτ.: 787/20-10-2020 ερώτηση του Βουλευτή Χαλκιδικής – Κίνημα Αλλαγής Απόστολου Πάνα (αριθ.πρωτ. ΥΠΕΝ/ΣΕΒΕ/101262/6178/21-10-2020).



Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής ερώτησης, σε ότι αφορά στις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας μας, σας γνωρίζουμε ότι το Τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλείων έχει δώσει προτεραιότητα στο ζήτημα και από το 2015 έχει προβεί σε σειρά ενεργειών προκειμένου να διερευνηθεί η ενδεχόμενη επίδραση της υπόγειας μεταλλευτικής δραστηριότητας στα φαινόμενα ρωγματώσεων που εμφανίζονται στον οικισμό Στρατονίκης, όπως αναλυτικά αναφέρεται στα έγγραφά μας με αριθ. πρωτ.: ΥΠΕΝ/ΣΕΒΕ/104489/1254/13-11-2019 και ΥΠΕΝ/ΣΕΒΕ/12794/913/04-02-2020, τα οποία επισυνάπτονται.



Επί του παρόντος αναφέρουμε ότι, στην περιοχή Στρατονίκης υλοποιούνται δύο ερευνητικά προγράμματα για τη διερεύνηση των φαινομένων ρωγματώσεων στον οικισμό Στρατονίκης και των γενεσιουργών αιτιών τους και ειδικότερα:
1. Το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Διερεύνηση Επιρροής Περιβαλλοντικών Δυναμικών Φορτίσεων στην Υφιστάμενη Κατάσταση Αντιπροσωπευτικών Κατασκευών από Σκυρόδεμα και Τοιχοποιία», το οποίο υλοποιείται από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σύμφωνα με σχετική σύμβαση ανάθεσης έργου, η οποία έχει ισχύ μέχρι τις 31-12-2020.
2. Το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Διερεύνηση των πιθανών αιτίων των ζημιών σε σπίτια και δημόσιες υποδομές στο χωριό Στρατονίκη και προτάσεις αντιμετώπισής 2 τους», το οποίο υλοποιείται από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με σχετική σύμβαση ανάθεσης έργου, η οποία έχει ισχύ μέχρι τις 31-12-2020.

Αφού ολοκληρωθούν τα ως άνω προγράμματα, η υπηρεσία μας θα εξετάσει τα αποτελέσματα και συμπεράσματά τους, σε συνδυασμό με τα λοιπά στοιχεία, προκειμένου να προβεί σε τυχόν περαιτέρω ενέργειες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Η Προϊσταμένη Σ.Ε.Β.Ε. Δρ. Σοφία Χριστοφόρου


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα