Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός στη Χαλκιδική

Δομές του δημοσίου συστήματος υγείας της Χαλκιδικής επισκέφτηκε ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, συνοδευόμενος από το μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Δημήτρη Βαρνάβα, την βουλευτή Χαλκιδικής κι Αναπληρωτή Τομεάρχη Μακεδονίας Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα, τον ιατρό και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλο και τον συντονιστή της Ν.Ε. Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Παπαματθαίου.

 

Αντικείμενο​ της περιοδείας αποτέλεσε η καταγραφή των αναγκών του συστήματος υγείας της Χαλκιδικής, του Γενικού Νοσοκομείου, αλλά και των δομών πρωτοβάθμιας υγείας του Νομού.

 

Όπως τόνισε ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, η αναζωπύρωση της πανδημίας βρίσκει τις δομές δημόσιας υγείας χωρίς επαρκή στήριξη από το αρμόδιο Υπουργείο και την κυβέρνηση, οι υγειονομικοί λειτουργοί και τα στελέχη των δομών υγείας βρίσκονται στα όρια του “burn out” και θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει η στήριξη του συστήματος σε τρία συγκεκριμένα μέτωπα.

Το πρώτο, όπως επισήμανε, είναι η αλλαγή της νοσοκομειοκεντρικής λογικής στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Για να μην πιεστούν οι ΜΕΘ, θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα εναλλακτικό σχέδιο συμμετοχής της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο σύστημα, με ενεργοποίηση των απαραίτητων κινητών μονάδων υγείας και με την οργανωμένη κατ’ οίκον ιατρική φροντίδα, με τη συμμετοχή και των ιδιωτών ιατρών.

 

Το δεύτερο επείγον ζήτημα που έθεσε ο Ανδρέας Ξανθός είναι η άμεση ανάγκη κάλυψης των κενών σε ιατρούς, νοσηλευτές κι επικουρικό προσωπικό. Στο θέμα αυτό υπογράμμισε ότι κυβερνητικό αφήγημα περί διπλασιασμού των ΜΕΘ κατέρρευσε σε ελάχιστο διάστημα, καθώς η δομική ενίσχυση του συστήματος έμεινε στις εξαγγελείες.

 

Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται η άμεση παράταση όλων των συμβάσεων συμβασιούχων ιατρών, νοσηλευτών κι επικουρικού προσωπικού, αλλά κι η κατάρτηση ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος προσλήψεων για την ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το τρίτο ζήτημα που καυτηριάστηκε είναι η συγκεντρωτική κυβερνητική λογική της λήψης αποφάσεων σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κοινωνική αιτιολόγηση σε αποφάσεις που δεν γίνονται κατανοητές από τους πολίτες. 

Από την πλευρά της η Κυριακή Μάλαμα υπογράμμισε ότι τα κενά του συστήματος υγείας της Χαλκιδικής δεν έχουν απασχολήσει ουσιαστικά την κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο. Πριν από την πανδημία η κυβέρνηση ακύρωσε προγραμματισμένες από τον ΣΥΡΙΖΑ προσλήψεις στο Νοσοκομείο και σε Κέντρα Υγείας του Νομού, ενώ μετά το ξέσπασμα της πανδημίας η ρητορική περί ενίσχυσης του συστήματος δεν συνοδεύεται από πράξεις. Υπογράμμισε, τέλος, ότι η παρακολούθηση των υγειονομικών αναγκών του Νομού αποτελεί καθημερινό καθήκον κι η πίεση προς την κυβέρνηση θα συνεχίσει αμείωτη, ώστε να στελεχωθεί επιτέλους το σύστημα όπου απαιτείται.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα