Τη Χαλκιδική επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος είχε σειρά επαφών με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και φορείς του τουρισμού.
Στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής ο υπουργός είχε ευρεία σύσκεψη, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη, Γιάννης Γιώργου, των δημάρχων της Χαλκιδικής, Α. Ζωγράφου, Μ. Καρρά, Στ. Βαλιάνου, Αν. Χαλκιά και Κυπ. Ντέμπλα, του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρη Τάσιου, του προέδρου του Επιμελητηρίου, Ιωάννη Κουφίδη, του προέδρου της Ένωσης Camping Χαλκιδικής, Αντώνη Δεληδημητρίου, του προέδρου της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων, Τριαντάφυλλου Παπαϊωάννου και εκπροσώπων φορέων του τουρισμού.
Οι εκπρόσωποι φορέων του τουρισμού στη Χαλκιδική ανέπτυξαν στον υπουργό τα προβλήματα που ανέκυψαν κατά τη φετινή σεζόν λόγω του κορωνοϊού και των μέτρων και ζήτησαν να ενισχυθεί η Χαλκιδική με κάθε τρόπο. Ζήτησαν επίσης μείωση των φορολογικών συντελεστών αλλά και κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος.
Ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής ζήτησε από τον Υπουργό την άμεση στήριξη του για:
- την άμεση άρση των περιοριστικών μέτρων που αφορούν την Π.Ε. Χαλκιδικής
- ειδική καμπάνια προβολής μέσω του ΕΟΤ για το 2021 για την Χαλκιδική
- να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον οδικό τουρισμό
- την λήψη μέτρων των επιχειρήσεων που επλήγησαν λόγω των περιοριστικών μέτρων και
- να τροποποιηθούν οι διατάξεις του σχεδίου Νόμου (Άρθρο 28) του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας με τίτλο "Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας" που αφορούν αλλαγές - ρυθμίσεις που θα φέρουν άμεσες ανατροπές - απαγορεύσεις σε ένα ευρύτατο ποσοστό της εκτός σχεδίου δόμησης, που αποτέλεσμα θα έχει την κατάρρευση κάθε επενδυτικής δραστηριότητας στον τομέα του τουρισμού εάν και εφόσον ισχύσουν.
Ο κ. Θεοχάρης τόνισε μεταξύ άλλων ότι σε συνέχεια της φετινής σεζόν όπου η τουριστική προβολή ξεκίνησε νωρίτερα από ποτέ, το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ προχωρούν σε προγράμματα προβολής και σε δράσεις συνδιαφήμισης της χώρας μας στο εξωτερικό. "Στόχος είναι ανάκτηση του χαμένου εδάφους το συντομότερο δυνατόν" υπογράμμισε.
Στην σύσκεψη ο υπουργός άκουσε με προσοχή όλες τις τοποθετήσεις των φορέων και των αυτοδιοικητικών. Έγινε δέκτης όλων των παραπόνων από τους συμμετέχοντες και κατέγραψε όλα τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό που εφαρμόστηκαν στη Χαλκιδική. Ο κ. Θεοχάρης τέλος, δεσμεύτηκε για περαιτέρω επικοινωνία και συνεργασία στο προσεχές διάστημα.
«Ακούσαμε την αγωνία των φορέων και επαγγελματιών του τουρισμού και της αυτοδιοίκησης και όλοι αναγνωρίζουμε ότι έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια αυτήν τη χρονιά και κάτω από δύσκολες συνθήκες. Σε ό,τι αφορά όμως, τις περιοχές που πήραν επιπλέον περιοριστικά μέτρα όπως η Χαλκιδική, υποσχέθηκα ότι θα στηρίξουμε το brand των περιοχών αυτών ακόμη περισσότερο στον τομέα της επικοινωνίας και της προβολής», τόνισε ο κ.Θεοχάρης.
Αναφερόμενος στο άνοιγμα του τουρισμού και κάνοντας έναν απολογισμό, είπε ότι στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν ειδικά συστήματα που δεν υπήρχαν σε άλλες χώρες, παρόλα αυτά ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση και η απότομη αύξηση των κρουσμάτων, όπως και η επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης ανέτρεπε τα δεδομένα και άλλαζε τις αποφάσεις, κάτι το οποίο όμως τελικώς δείχνει τα αντανακλαστικά και την ετοιμότητα που είχε η κυβέρνηση.
Ερωτηθείς για την κατάσταση της εικόνας των μεθοριακών σταθμών, που απασχολεί τους φορείς του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα και έχει τεθεί ως ζήτημα προς επίλυση και σε παλαιότερες αναφορές, με αφορμή την κατάσταση που δημιουργήθηκε φέτος, ο υπουργός είπε ότι «υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών για να έχουν οι συνοριακοί σταθμοί την εικόνα που ταιριάζει στην χώρα μας. Δεν είναι όλοι στην ίδια κατάσταση».
Την ίδια ώρα, τόνισε ότι αναφορικά με το 2021 δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη όσο δεν υπάρχει κάποια σαφής εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση.