Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020

Ε Επικαιρότητα

Αυξημένη η φετινή παραγωγή πράσινης ελιάς στη Χαλκιδική

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Η φετινή παραγωγή πράσινης ελιάς στη Χαλκιδική αναμένεται αυξημένη, με τα αποθέματα να καταγράφονται μηδαμινά.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλη Μισαηλίδη, "μέτρια έως καλή αναμένεται η φετινή παραγωγή πράσινης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής" και η εκτίμηση είναι ότι θα διαμορφωθεί στους 90.000-100.000 τόνους, από 80.000 τόνους το 2019, 110.000 τόνους το 2018 και 130.000 τόνους το 2017. "Θα μπορούσαμε να πάμε και καλύτερα, αλλά η πολλή ζέστη στη διάρκεια της ανθοφορίας επηρέασε τα δέντρα", σημείωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, υπογραμμίζοντας ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής "παραμένουν ολοζώντανες και δεν πρέπει να υποτιμώνται".Αναφορικά με την τιμή παραγωγού για το ΠΟΠ προϊόν που εξάγεται σε ποσοστό άνω του 85%, σημείωσε ότι είναι ακόμη νωρίς για να ανακοινωθεί, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι "τα τελευταία χρόνια πληρωνόμαστε αρκετά καλά".

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μισαηλίδης υπενθύμισε ότι το κόστος παραγωγής βρώσιμης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής υπολογίζεται στα 600 ευρώ/στρέμμα και σημείωσε ότι στην περιοχή πάνω από 20.000 παραγωγοί καλλιεργούν 330.000 στρέμματα πράσινης ελιάς Χαλκιδικής (200.000 επιτραπέζια και 130.000 ελαιοποιήσιμη), ενώ τα δέντρα υπολογίζονται σε περισσότερες από 6 εκατομμύρια ρίζες.

Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον ίδιο, η παραγωγή υπολογίζεται σε 50 κιλά/δέντρο, ενώ στο νομό Χαλκιδικής λειτουργούν περί τις 80 μεταποιητικές μονάδες, με τη μικρότερη να επεξεργάζεται 500 τόνους ελιάς. Σε μια καλή χρονιά, στη Χαλκιδική, από την οποία προέρχεται το 50%-55% της επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα, η μέση παραγωγή διαμορφώνεται σε 120.000 τόνους, ενώ υπήρξαν και χρονιές, που ξεπέρασε ακόμη και τους 150.000 τόνους.
Μεγάλο ενδιαφέρον για μετακλητούς εργάτες γης

Στο μεταξύ, πρόσκληση στους Έλληνες να δηλώσουν συμμετοχή προκειμένου να εργαστούν την περίοδο Σεπτεμβρίου- Νοεμβρίου στην περίοδο συγκομιδής πράσινης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής, απηύθυνε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης, σημειώνοντας πως "δυστυχώς, μέχρι στιγμής, το ενδιαφέρον καταγράφεται υποτυπώδες".

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ο κ. Κουφίδης, "έχουμε ήδη κινήσει τις διαδικασίες και από σήμερα κιόλας οι παραγωγοί του νομού έχουν τη δυνατότητα να προσκαλούν μετακλητούς εργάτες γης από τρίτες χώρες". Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, βάσει των υπολογισμών θα χρειαστούν πάνω από 10.000 εργατικά χέρια "αφού πρέπει σε μικρό διάστημα να μαζευτεί όλη η παραγωγή για να είναι πράσινη η ελιά".

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κουφίδης επισήμανε ότι η έλευση των εργατών γης στην περιοχή θα γίνεται με την απαρέγκλιτη τήρηση όλων των μέτρων προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, ενώ ήδη συγκεντρώνονται προσφορές από εταιρείες που κάνουν μοριακά τεστ για τον κορονοϊό.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα