Κυριακή, 07 Ιουνίου 2020

Ε Επικαιρότητα

Τιμήθηκε η Κήρυξη της Επανάστασης του 1821 στη Χαλκιδική με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Τιμήθηκε στην Κυριακή το πρωί στον Πολύγυρο η κήρυξη της Επανάστασης του 1821 με λιτές εκδηλώσεις και υπό την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων λόγω του κορωνοϊού. 

 

Στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου τελέσθηκε Δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτου Κασσανδρείας κ.κ. Νιοκοδήμου. Αργότερα στο Μνημείο Ηρώων της πόλης εψάλη Τρισάγιο και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τον αντιπεριφερειάρχη, Γιάννη Γιώργο, τον αντιδήμαρχο Πολυγύρου, Χρήστο Βορδό και τον πρόεδρο της Κοινότητας Πολυγύρου, Νικήτα Κατσακιώρη. 

 

 

Ο κ. Γιώργος σε δήλωσή του ανέφερε: "Επανάσταση της Χαλκιδικής 17η Μαΐου 1821! Σε απόσταση μεταξύ μας αλλά όχι σε απόσταση από την Ιστορία μας! Αποδώσαμε τον ελάχιστο φόρο τιμής με τον ανάλογο σεβασμό, υποσχόμενοι πως Θεού θέλοντος και κορωνοϊού επιτρέποντος, ο εορτασμός του μεγάλου γεγονότος το 2021 θα έχει την βαρύτητα που του αρμόζει! Χρόνια πολλά Χαλκιδικιώτες, χρόνια πολλά Μακεδόνες, χρόνια πολλά Έλληνες!".

Η βουλευτής Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα δήλωσε:

Ο ηρωϊκός αγώνας της Χαλκιδικής για ελευθερία μας καλεί σε δράση για την προστασία της ιστορικής κληρονομιάς.

Σαν σήμερα πριν από 199 χρόνια η Χαλκιδική εξεγέρθηκε ενάντια στον οθωμανικό ζυγό, πληρώνοντας βαρύ τίμημα αίματος. Η θυσία των ηρώων της Χαλκιδικής, η μάχη του Καπετάν Χάψα και των ηρωικών Συκιωτών πολεμιστών του μέχρις εσχάτων κι η συμβολή του αγώνα της Χαλκιδικής στην εθνική ανεξαρτησία αποτελούν πράξεις χαραγμένες για πάντα στην ιστορία του τόπου.

Όμως, η σημερινή επέτειος θα πρέπει να αποτελέσει κι αφορμή για προβληματισμό σε σχέση με το πως περνάμε από τα λόγια στην πράξη για την προστασία της ιστορικής μας κληρονομιάς. Εδώ κι ένα χρόνο το Ηρώο του Καπετάν Χάψα παραμένει βεβηλωμένο. Η προσπάθεια μας για άμεση αναστήλωση του Μνημείου, μετά από κοινοβουλευτική ερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή “καταχωρήθηκε στις καλένδες” του Υπουργείου Πολιτισμού κι ο κίνδυνος για την συμπλήρωση των 200 ετών από το 1821, με το μνημείο βεβηλωμένο κι εγκαταλελειμένο παραμένει ορατός.

Οι υποσχέσεις για άμεσο συντονισμό Υπουργείου Πολιτισμού και Δήμου Πολυγύρου για την αποκατάσταση κι ανάδειξη του μνημείου θα πρέπει να γίνουν πράξη. Την ίδια στιγμή, εκτός από την αποκατάσταση, το Υπουργείο Πολιτισμού είχε δεσμευτεί και για τον χαρακτηρισμό του έργου ως “νεωτέρου μνημείου”, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να προχωρήσει σε καμία ενέργεια. Άρα, η φετινή επέτειος της Επανάστασης της Χαλκιδικής ας συνοδευτεί κι από την ανάληψη δράσης για την προστασία του Ηρώου του Καπετάν Χάψα, ως ελάχιστη ένδειξη της ευγνωμοσύνης όλων μας σε αυτό τον αγώνα"

 

Ο βουλευτής Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας δήλωσε:

"Η Επανάσταση της Χαλκιδικής 199 χρόνια μετά μπορεί να μας πείσει, πως η καθημερινότητά μας μπορεί να αλλάξει, όσες δυσκολίες κι αν αντιμετωπίζουμε. Μπορεί να μας επιβεβαιώσει, ότι καμία προσπάθεια δε μένει χωρίς θετικό πρόσημο, όταν βασίζεται στην αγάπη για τον τόπο και τη σωστή προετοιμασία.

Ο αγώνας των Χαλκιδικιωτών ήταν σκληρός, αλλά ιδιαίτερα σημαντικός για την εδραίωση της Επανάστασης. Η δύναμη αυτή μπορεί και πρέπει να συνεχίζει να εμπνέει τους δικούς μας αγώνες για τη βελτίωση και ευημερία της Χαλκιδικής μας!"

 

"Η Χαλκιδική έδωσε με το αίμα της, κυριολεκτικά, τον απαραίτητο χρόνο για να εδραιωθεί η Επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο. Δικαιοσύνη, Ελευθερία, Αλήθεια, Θρησκεία, ήταν τα ιδανικά που πρώταξαν οι αγωνιστές και θυσίασαν τη ζωή τους για αυτά. Τους προγόνους μας αυτούς οφείλουμε να θυμόμαστε και να τιμούμε" ανέφερε μεταξύ άλλων σε μήνυμά του ο δήμαρχος Σιθωνίας, Κυπ. Ντέμπλας.

 

"Τιμούμε σήμερα τους προγόνους μας που άνοιξαν τον δρόμο για την απελευθέρωση των Ελλήνων και επιμένουμε στην ανάγκη διδασκαλίας της Επανάστασης της Χαλκιδικής, ως ξεχωριστό κεφάλαιο στην διδακτέα ύλη των σχολείων όπως αρμόζει στο μέγεθος και στη σημασία του αγώνα που δόθηκε", ανέφερε μεταξύ άλλων σε μήνυμά της η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά. 

 

 

 

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα