Ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης κι Επενδύσεων κατέθεσε η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα, σε σχέση με τις αγωνίες των καταστηματαρχών για την επιβίωση τους μετά από την κρίση του κορωνοϊού.
Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να καταρτίσει ρεαλιστικά υγειονομικά πρωτόκολλα που θα επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν και ταυτόχρονα να εξαντλήσει κάθε περιθώριο εκκίνησης της εστίασης ακόμα και πριν τις προγραμματισμένες ημερομηνίες.
Την ίδια στιγμή, επιβάλλεται η προώθηση άμεσων μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης των επαγγελματιών και σε επίπεδο μείωσης των φόρων στην κατανάλωση (ΦΠΑ), αλλά και διαρθρωτικών φόρων (προκαταβολή φόρου, τέλος επιτηδεύματος).
Τέλος, άμεση ανάγκη αποτελεί κι η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, μέσα από κεφάλαια κίνησης, χωρίς όμως επαχθείς όρους δανεισμού ή αποκλεισμό των πιο μικρών. Όπως υπογραμμίζει η Κυριακή Μάλαμα, οι κινήσεις αυτές είναι απαραίτητες για να μην μεταβληθεί η αγορά της Χαλκιδικής σε “εμπορική έρημο” και για να μην εκτοξευτεί η ανεργία, παράλληλα με την μεγάλη κρίση που αναμένεται στον τουρισμό.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης :
Θέμα : Οι “άδειες καρέκλες” της Χαλκιδικής ζητούν μέτρα στήριξης τώρα.
Την προηγούμενη εβδομάδα οι επαγγελματίες της εστίασης - τουρισμού κινητοποιήθηκαν και στην Χαλκιδική και γέμισαν τις πλατείες με άδειες καρέκλες, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική ασφυξία στην οποία βλέπουν την κυβέρνηση να τους καταδικάσει. Οι επαγγελματίες ζητούν άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα τώρα, για να μπορέσουν όχι απλά να ανοίξουν, αλλά να αντέξουν και να επιβιώσουν στην μεγάλη οικονομική κρίση που περιμένει την αγορά του Νομού. Το Υπουργείο Ανάπτυξης κι Ανταγωνιστικότητας δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής ουσιαστικά μέτρα για την στήριξη τους, ενώ η ασάφεια στα υγειονομικά πρωτόκολλα που παρουσιάζονται αποσπασματικά και πρόχειρα από την κυβέρνηση επιτείνει την αβεβαιότητα.
Η κατάρρευση της τουριστικής αγοράς κι η παραδοχή της κυβέρνησης για μαζική ανεργία στην τουριστική οικονομία δεν συνοδεύονται από μέτρα στήριξης των επαγγελματιών, οι οποίοι εκτός από την γενική ύφεση έχουν να αντιμετωπίσουν και το υπέρογκο κόστος εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων. Το υπουργείο Ανάπτυξης κι Επενδύσεων δεν απαντά όμως στο πως οι επιχειρήσεις εστίασης θα επιβιώσουν με τα μισά τραπέζια έξω και χωρίς να επιτρέπεται να υποδεχτούν καθόλου πελάτες εντός των καταστημάτων. Πως θα επιβιώσουν επίσης οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης στις παραλίες της Χαλκιδικής με μισές θέσεις εξυπηρέτησης;
Την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις εστίασης - τουρισμού της Χαλκιδικής απορρίπτονται σε συντριπτική πλειοψηφία από τα όποια χρηματοδοτικά εργαλεία ρευστότητας προσφέρονται. Ήδη οι περισσότερες εμφανίζονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς επί δυο μήνες βρίσκονται σε υποχρεωτική παύση λειτουργίας, συνεχίζοντας ταυτόχρονα να πληρώνουν λογαριασμούς ενοικίων, ΔΕΚΟ, τηλεφωνίας, συνδρομητικής τηλεόρασης κ.α., ενώ αγωνιούν και σε σχέση με τις φορολογικές υποχρεώσεις που έρχονται.
- Επειδή τα καταστήματα εστίασης της Χαλκιδικής κινδυνεύουν με αφανισμό.
- Επειδή το κόστος κι η ασάφεια των υγειονομικών πρωτοκόλλων δεν θα πρέπει να εξοντώσουν τους επαγγελματίες της εστίασης Χαλκιδικής.
- Επειδή θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια διατήρησης του ιστού της αγοράς της Χαλκιδικής.
Ερωτάται ο κύριος υπουργός :
✅Υπάρχουν σαφή υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης ;
✅Υπάρχει περιθώριο πιο γρήγορης έναρξης της λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης;
✅Υπάρχει σχέδιο κάλυψης τμήματος του υγειονομικού κόστους της λειτουργίας των καταστημάτων;
✅Θα υπάρξουν κίνητρα επιδότησης της εργασίας, ώστε να μην διογκωθεί η ανεργία στον χώρο της εστίασης;
✅Θα δοθεί ρευστότητα στις επιχειρήσεις εστίασης, χωρίς τεχνητούς αποκλεισμούς και χωρίς υπερχρέωση ή προσημειώσεις περιουσιών;
✅Θα μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση;
✅Θα υπάρξει γενναία ρύθμιση οφειλών;
✅Θα δοθεί λύση με τα ενοίκια των καταστημάτων;