Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Τι γίνεται με τα σκουπίδια στην Κασσάνδρα; Το επεισοδιακό συμβούλιο και ο ανένδοτος της αντιπολίτευσης

Η διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Κασσάνδρας και η επέκταση του ΧΥΤΑ είναι το μείζον θέμα που απασχολεί τις μέρες αυτές τους δημότες, καθώς η σημερινή διοίκηση έφερε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο την κατασκευή μονάδος επεξεργασίας βιοαποβλήτων στην Άφυτο, γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. 

 

Αν και ο Δήμος Κασσάνδρας έχει έγκριση χρηματοδότησης της επέκτασης του υπάρχοντος ΧΥΤΑ, η σημερινή διοίκηση φαίνεται ότι επιλέγει την παραχώρηση του υπάρχοντος ΣΜΑ στον ΦΟΣΔΑ, με σκοπό την αναβάθμισή του και την κατασκευή μονάδος επεξεργασίας βιοαποβλήτων.

 

Μετά το επεισοδιακό Δημοτικό Συμβούλιο και την καταψήφιση του θέματος, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή σύσκεψη παρουσία των δημοτικών συμβούλων και κλιμακίου του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, υπό τον πρόεδρο Μιχάλη Γεράνη. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε υπό τη σκιά της τελευταίας επεισοδιακής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου,που είχε να κάνει με τη Μονάδα Βιοαποβλήτων Δυτικής Χαλκιδικής, στην Άθυτο, και γενικότερα θέματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

 

Το χρονικό της υπόθεσης

Στο παρελθόν εκπονήθηκε από τον Δήμο Κασσάνδρας και την περίοδο διοίκησης του δημάρχου Αριστείδη Κανέλη μία σημαντικότατη μελέτη η οποία αφορούσε την επέκταση του ήδη κατασκευασμένου ΧΥΤΑ  και την αποκατάσταση του παλαιού κυττάρου. 

 

Η τότε διοίκηση πέτυχε και την ένταξη του συγκεκριμένου έργου προϋπολογισμό 5 εκατομμυρίων ευρώ σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης. Ένα έργο σπουδαίο και απαραίτητο για την προστασία του περιβάλλοντος της Κασσάνδρας μας και την απρόσκοπτη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Δυστυχώς λόγω γραφειοκρατίας και καθυστερήσεων για τις οποίες δεν φέρει καμία ευθύνη ο δήμος όταν ο εργολάβος άρχισε να κατασκευάζει το έργο στο παλαιό κύτταρο είχαν συσσωρευτεί τόσα απορρίμματα που καθιστούσαν αδύνατη την αποκατάσταση του με τον προβλεπόμενο προϋπολογισμού. Επιπλέον βρέθηκαν στον χώρο εκσκαφής του καινούργιου κυττάρου απορρίμματα και όχι χώματα δημιουργώντας επιπρόσθετα προβλήματα στην κατασκευή.

 

Ο Δήμος έκλεισε άμεσα τον ΧΥΤΑ και άρχισε να μεταφέρει να απορρίμματα στον ΧΥΤΑ της Γαλάτιστας και ταυτόχρονα έκανε όλες τις διαδικασίας, για να εκδοθούν καινούριοι περιβαλλοντολογικοί όροι (Αρ. Πρ. 6127 20/9/2017 ), να επανενταχθεί σε χρηματοδότηση ο ΧΥΤΑ εκ νέου (Αρ. Πρ. 443 27/1/2017) και να κατασκευάσει με τάχιστες και επείγουσες διαδικασίες έναν ΣΜΑ (σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων) πλήρως αδειδοτημενο δυναμικού 95 τόνων ημερησίως.

 

Σήμερα λοιπόν ο Δήμος Κασσάνδρας έχει στα χέρια του την έγκριση χρηματοδότησης της επέκτασης του ΧΥΤΑ και της αποκατάστασης του παλαιού κυττάρου, την έγκριση της περιβαλλοντολογικής αδειοδότησης ( διαδικασίας εξαιρετικά χρονοβόρας ) και έναν αδειοδοτημένο και κατασκευασμένο ΣΜΑ δυναμικότητας 95 τόνων/ημέρα. Θα περίμενε κανείς να επιδιώξει με όλες του τις δυνάμεις από τον ΦΟΣΔΑ κεντρικής Μακεδονίας την ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης του ΧΥΤΑ. Αντί αυτού επιχείρησε βιαστικά στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο -και χωρίς ενημέρωση όπως αποδείχθηκε-  την παραχώρηση του υπάρχοντος ΣΜΑ στον ΦΟΣΔΑ, με σκοπό την αναβάθμισή του και την κατασκευή μονάδος επεξεργασίας βιοαποβλήτων.

 

Είναι μία επιλογή, η οποία λειτουργικά και πρακτικά φαίνεται να αποτελεί το άδοξο τέλος του έργου του ΧΥΤΑ με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οικολογική και οικονομική ζημία του δήμου Κασσάνδρας. Η επιλογή αυτή επίσης οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απένταξη του έργου.

 

"Όλες οι διοικήσεις μέχρι σήμερα κοίταξαν το πρόβλημα στα μάτια και προσπάθησαν όλες να κάνουν ένα βήμα τη φορά προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του έργου. Η τωρινή διοίκηση του Δήμου σε ένα τόσο σοβαρό θέμα δείχνει και επιβεβαιώνει την μικροπολιτική σκοπιμότητα με την οποία πορεύεται μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την οποία δεν προτίθεται να κάνει και να σχεδιάσει κανένα έργο αν δεν μπορεί να το εισπράξει επικοινωνιακά στη διάρκεια της θητείας της" σχολίασε ο τέως δήμαρχος Κασσάνδρας, Βασίλης Κυρίτσης.

 

Η θέση της παράταξης Κ. Παπαγιάννη

Ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης "Ισχυρή Κασσάνδρα", Κώστας Παπαγιάννης είναι ξεκάθαρος: Όχι στη Μονάδα Βιοαποβλήτων Δυτικής Χαλκιδικής, στην Άθυτο. 

Ο ίδιος και η παράταξή του καταψήφισαν την πρόταση και στη σύσκεψη που έγινε παρουσία του προέδρου του ΦΟΔΣΑ, Μιχάλη Γεράνη επανέλαβε για ακόμη μια φορά τη θέση του. 

"Η αταλάντευτη θέση που εκφράσαμε μέχρι σήμερα, η σθεναρή παρουσίαση και διεκδίκηση όλων των δίκαιων αιτημάτων μας, έναντι του προέδρου του ΦΟΔΣΑ, δρομολογεί:

- Δημοπράτηση του ΧΥΤΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

- Κατασκευή 2ου ΣΜΑ στην ΠΑΛΛΗΝΗ

- Αναβάθμιση του ΣΜΑ στην Αθυτο,από Β´, σε Ά

- Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ και όχι δυτικής Χαλκιδικής, σε παράπλευρο οικόπεδο του ΧΥΤΑ Κασσάνδρας"

Ο κ. Παπαγιάννης επέκρινε τη στάση της διοίκησης του Δήμου. "Η σκοτεινή πλευρά της όλης συνάντησης ήταν η παντελής και σκόπιμη απουσία, της άκρως απαραίτητης για την υπόθεση, Τεχνικής Υπηρεσίας, που όπως μάς ενημέρωσε η δήμαρχος, κλήθηκε αλλά δεν ήρθε. Δηλώνουμε κατηγορηματικά πως έχει περάσει ανεπιστρεπτί η προσπάθεια ποδηγέτησης των αιρετών του δήμου, και στέλνουμε το ξεκάθαρο μήνυμα, πως την όποια πορεία στα τεκταινόμενα του δήμου μας,θα την αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο το Δημοτικό συμβούλιο" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγιάννης. 

 

Η θέση της παράταξης Β. Κυρίτση

Η παράταξη "Ανανεωτική προοπτική Κασσάνδρας" του Βασίλη Κυρίτση καταψήφισε και αυτή το θέμα. Όπως επισημαίνει ο Βασίλης Κυρίτσης η διοίκηση του Δήμου έφερε στο δημοτικό συμβούλιο ένα πολύ σοβαρό θέμα, στο οποίο δεν είχε την πλειοψηφία και ήλπιζε ότι "με την υφαρπαγή ψήφων της παράταξής μας να το περάσει στα κρυφά με συνδιαλλαγές και ταξίματα και όταν δεν τα κατάφερε, κάλεσε για ενημέρωση". 

 

Ο κ. Κυρίτσης επισημαίνει:

"ΟΧΙ. Ένα μεγάλο Όχι από την παράταξη μας. 

Η αγάπη μας για τον τόπο μας, η επιστημονική μας κατάρτιση στον τομέα, η οικολογική μας συνείδηση και οι μέχρι τώρα πράξεις μας σαν διοίκηση που γνώμονα είχαν το καλό του τόπου, πέρα από την λαϊκίστικη και μικροπολιτική αντιμετώπιση που δεχθήκαμε, δεν μας επιτρέπουν σαν παράταξη την αντιμετώπιση του θέματος με τόση ελαφρότητα.

Δεν θα παραβρεθούμε στην σημερινή κακήν κακώς οργανωμένη συνάντηση

Θα ενημερώσουμε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο τους συμβούλους, γιατί έχουμε την αίσθηση ότι οι σύμβουλοι της διοίκησης δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι, καθώς και τους πολίτες του τόπου μας.

Επιμένουμε στην πρόταση μας για δημιουργία δεύτερου ΣΜΑ στην ενότητα της Παλλήνης, ώστε να διασφαλίσουμε την κατασκευή του έργου του ΧΥΤΑ και να πετύχουμε μείωση του λειτουργικού κόστους .

Συμφωνούμε στην κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων αλλά στον χώρο του υπάρχοντος ΧΥΤΑ

Θα μιλήσουμε για ότι αφορά την πρόταση του ΣΜΑ μόνον μετά την δημοπράτηση και την εγκατάσταση εργολάβου για την ολοκλήρωση του έργου". 

 

του Θοδωρή Δούκα


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα