Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την κρίση στον τουρισμό, τον πιο νευραλγικό τομέα της οικονομίας της χώρας, προχώρησε ο Βουλευτής Χαλκιδικής με το Κίνημα Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, καταθέτοντας Ερώτηση προς τον Υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη.
Ο κος Πάνας επεσήμανε την ανάγκη για πίεση από την ελληνική Κυβέρνηση των ευρωπαϊκών οργάνων, για την άμεση ενεργοποίηση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης καθώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλούς μετάβασης και διαμονής των επισκεπτών θα πρέπει να συγκροτηθούν με τη συνεργασία όλων των κρατών-μελών της Ένωσης. Η οικονομική στήριξη της Ευρώπης στις τουριστικές επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους πρέπει επίσης να είναι γενναία και άμεση, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κος Πάνας.
Τέλος, ο Βουλευτής Χαλκιδικής ζητά από τον Υπουργό να διευκρινίσει αν σκοπεύει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για περιοχές αμιγώς τουριστικές, όπως η Χαλκιδική, διότι για τις περιοχές αυτές η τουριστική δραστηριότητα αποτελεί μέσο βιοπορισμού κατοίκων και επιχειρήσεων. «Φέτος», καταλήγει ο κος Πάνας, «υπάρχουν ξενοδοχεία στη Χαλκιδική που δεν πρόκειται να λειτουργήσουν καθόλου. Το πλήγμα είναι τεράστιο και απαιτείται ξεχωριστό σχέδιο ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις αυτές και τους εργαζομένους τους.»
Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
Θέμα: «Στήριξη του τουρισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο- Ειδικότερα μέτρα για περιοχές αμιγώς τουριστικές όπως η Χαλκιδική»
Κύριε Υπουργέ,
Είναι γεγονός πλέον ότι ο τουρισμός είναι ο κλάδος της οικονομίας που έχει ήδη υποστεί διεθνώς το μεγαλύτερο πλήγμα από τον αντίκτυπο του Covid-19. Η κρίση την οποία βιώνουν ήδη οι τουριστικές επιχειρήσεις είναι πρωτόγνωρη για καιρούς ειρήνης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, οι διεθνείς αφίξεις το 2020 αναμένεται να μειωθούν έως 30% σε σύγκριση με το 2019. Μία τέτοια αναμενόμενη πτώση θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μείωση των διεθνών εισπράξεων του τουρισμού μεταξύ 300-450 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στην Ελλάδα, ο ξενοδοχειακός τζίρος για το 2020 θα μειωθεί στο 50% σε σχέση με το 2019, ενώ αναμένεται να χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας στον κλάδο.
Δυσεπίλυτη εξίσωση αποτελούν επίσης για τη χώρα μας οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα μπορέσουμε να δεχτούμε και πάλι διεθνή τουρισμό. Στα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν για τα ταξίδια και, κυρίως, στο αν οι Βρυξέλλες καταφέρουν να υιοθετήσουν κοινή στάση στην επανεκκίνηση -σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στο ξεκίνημα της πανδημίας όπου κάθε χώρα ακολούθησε τη δική της στρατηγική- στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον των εγχώριων τουριστικών φορέων, προκειμένου να περισώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί από τη θερινή σεζόν, η οποία θεωρείται, λίγο έως πολύ, χαμένη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή της Χαλκιδικής, μια αμιγώς τουριστική περιοχή όπου πολλά ξενοδοχεία δε θα ανοίξουν καν φέτος, καθώς όλα βρίσκονται σε συνάρτηση με την εξέλιξη της πανδημίας και με τον οικονομικό προγραμματισμό του κάθε ξενοδόχου δεδομένης της φετινής δύσκολης κατάστασης. Σε κάθε περίπτωση, για περιοχές που στηρίζουν την επιβίωσή τους στα τουριστικά έσοδα, η εξέλιξη αυτή είναι άκρως αρνητική και ο εγχώριος τουρισμός σίγουρα δεν θα είναι επαρκής για να καλύψει την τεράστια απώλεια εσόδων.
Μπροστά σε αυτή την κρίση, τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα πρέπει να σχεδιάσουν μια συγκεκριμένη στρατηγική ασφάλειας στο ταξίδι και στην τουριστική διαμονή καθώς και οικονομικής στήριξης του τουρισμού συνολικά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να πιέσει η ελληνική Κυβέρνηση τους Ευρωπαίους εταίρους με κάθε μέσο που διαθέτει.
Κατόπιν τούτων,
Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,
-Προτίθεσθε να ζητήσετε από την Ευρώπη συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του ελληνικού τουρισμού μέσα από τη συγκρότηση ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού σχεδίου για την υγειονομική ασφάλεια των τουριστών και την οικονομική ενίσχυση του τουριστικού κλάδου;
-Σκοπεύετε να ανακοινώσετε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης ορισμένων περιοχών της χώρας, όπως η Χαλκιδική, που βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στα τουριστικά έσοδα για την επιβίωση κατοίκων και επιχειρήσεων;"