Τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Ιωάννη Κουφίδη πραγματοποίησε η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού στην αγορά της Χαλκιδικής.
Ο κ. Κουφίδης υπογράμμισε μια σειρά από αναγκαία μέτρα για την στήριξη της επιχειρηματικότητας στο νομό. Όπως τονίστηκε, ο νομός Χαλκιδικής αναμένεται να δοκιμαστεί έντονα, λόγω της αναμενόμενης κρίσης στον τουριστικό κλάδο και θα πρέπει στο πλαίσιο αυτό να ληφθούν μια σειρά από κατάλληλα μέτρα, ώστε να παραμείνει ο παραγωγικός ιστός όρθιος.
Όπως σημειώθηκε, θα πρέπει άμεσα να ληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε οι τουριστικές επιχειρήσεις της Χαλκιδικής να λάβουν οριζόντια στήριξη, συμπεριλαμβανομένων κι όλων των εποχικών επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και των επιχειρήσεων εστίασης.
Ο πρόεδρος τόνισε, επίσης, την ανάγκη για στήριξη των επιχειρήσεων του αιγιαλού, οι οποίες ενοικιάζουν χώρους από το δημόσιο, έθεσε το ζήτημα της στρέβλωσης του ανταγωνισμού με τα μέτρα περιορισμού της εμπορικής δραστηριότητας στις μικρές επιχειρήσεις και στις λαϊκές αγορές, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ολοκλήρωσης του πλαισίου για τις μικροπιστώσεις, ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις της Χαλκιδικής να έχουν άμεση πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης έως 25.000 ευρώ, χωρίς τα υψηλά επιτόκια των εμπορικών τραπεζών.
Η Κυριακή Μάλαμα από την πλευρά της έθεσε το ζήτημα της επιθετικής στήριξης της αγοράς της Χαλκιδικής με εμπροσθοβαρή μέτρα και με αιχμή την κάλυψη του μισθολογικού κόστους και των ασφαλιστικών εισφορών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το κράτος, ώστε να συγκρατηθεί η ανεργία και να διατηρηθεί ο ιστός της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας ζωντανός.
Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσονται κι οι παρεμβάσεις διευρυμένων φοροελαφρύνσεων κι οι γενναίες ρυθμίσεις αποπληρωμής δανείων και χρεών. Τόνισε επίσης ότι είναι απαράδεκτο τα άμεσα μέτρα ανακούφισης να μην έχουν φτάσει ακόμα στους ελεύθερους επαγγελματίες της Χαλκιδικής, οι οποίοι δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής ούτε το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ. Δεσμεύτηκε στο πλαίσιο αυτό για συνεχή επικοινωνία με τους φορείς της αγοράς της Χαλκιδικής, ώστε να υπάρξει συντονισμένη πίεση προς την κυβέρνηση για την άμεση εφαρμογή μέτρων στήριξης της τοπικής οικονομίας και του κοινωνικού ιστού, χωρίς καμία επιπλέον καθυστέρηση.