Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021

Ε Επικαιρότητα

Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα της Προποντίδας -ΦΩΤΟ-

 Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, κατάνυξης και με τη δέουσα λαμπρότητα γιορτάσθηκαν τα Άγια Θεοφάνεια σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο στην Τρίγλια (σήμερα τουρκικά Tirilye, Zeytinbağı). Για πρώτη φορά λειτούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τέλεσε τον Αγιασμό τον Υδάτων κι έκανε την Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα της Προποντίδας.

Στην περιοχή συνέρρευσαν Τριγλιανοί από όλη την Ελλάδα, ανάμεσα τους και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας που η μητέρα του κατάγεται από την Τρίγλια. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Μ. Καρράς, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Τριγλιανοί που ταξίδεψαν με τον Σύλλογο «Απανταχού Τριγλιανών» και κάτοικοι του Δήμου Ν.Προποντίδας.

 

“Γενεά παρέρχεται και γενεά έρχεται, ημείς δε οι ορθόδοξοι χριστιανοί μαρτυρούμεν την πίστιν των Πατέρων, τον πολιτισμόν της πίστεως, της αγάπης και της ελπίδος”, σημείωσε στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτατος και σε άλλο σημείο τόνισε:

“Έμπλεοι τοιούτων βιωμάτων και πνευματικής ευφροσύνης, συγχαίρομεν και ευχαριστούμεν όλους τους Τριγλιανούς, οι οποίοι ευρίσκονται σήμερα μαζί μας εις την ηγιασμένην προγονικήν γην, και όλους εσάς τους ευσεβείς προσκυνητάς. Δεν υπάρχουν εδώ μεταξύ μας «επισκέπται». Όλοι είμεθα προσκυνηταί. Όλοι αισθανόμεθα ότι επιστρέφομεν εις οικείους τόπους, όπου οι πρόγονοί μας έζησαν και εδημιούργησαν υψηλόν πολιτισμόν, έκτισαν μεγαλοπρεπείς ναούς και μοναστήρια και εξωκκλήσια, σχολεία και άλλα ευαγή ιδρύματα, άφησαν παντού την σφραγίδα της ευφυίας, της ευσεβείας και της δημιουργικότητός των.

Επαναλαμβάνομεν, αγαπητοί προσκυνηταί, και την στιγμήν αυτήν, αυτό το οποίον λέγομεν εις παρομοίας περιστάσεις: Μη λησμονήσετε τας ρίζας σας. Να διδάσκετε εις τα τέκνα σας τας ωραίας παραδόσεις μας, να τα βοηθήτε να συνειδητοποιήσουν την σημασίαν της μικρασιατικής καταγωγής των. Να δεχθούν ότι «έχουν πατρίδα», εις την οποίαν, όπως συμβαίνει σήμερα εις την Τρίγλιαν, και εις άλλας εορτάς αλλαχού εις την μικρασιατικήν γην, ακούεται και πάλιν το «Εν Ιορδάνη», το «Χριστός Ανέστη» το «Εν τη Γεννήσει», διαβάζεται το Ευαγγέλιον της εν Χριστώ σωτηρίας και ευφραίνονται αι ψυχαί όσων ημετέρων αναπαύονται εδώ, προσδοκώντες ανάστασιν νεκρών.

Ευχαριστούμεν τον Θεόν των πατέρων μας που μας αξιώνει κατά την ταπεινήν πατριαρχίαν μας να ζώμεν αυτάς τας εμπειρίας, να ανάπτωμεν εσβεσμένας λυχνίας, να συνάπτωμεν παρελθόν και παρόν. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκα!"

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, οι Αρχιερείς, οι επίσημοι και ο πιστός λαός εν πομπή και με τη συνοδεία πολλών μονίμων κατοίκων της Τρίγλιας και της φιλαρμονικής του τοπικού Δήμου των Μουδανιών μετέβησαν στην προκυμαία της Τρίγλιας όπου ο Παναγιώτατος προεξήρχε της τελετής του Αγιασμού των υδάτων και της καταδύσεως του Σταυρού.

Τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος και ακολούθως ο Πατριάρχης έριξε τον Σταυρό στην θάλασσα. Τον ανέσυρε o κ.Τιμόθεος Τιμούρ, Καθηγητής Πανεπιστημίου στην Πόλη, στον οποίο ο Παναγιώτατος προσέφερε ως ευλογία επιστήθιο σταυρό.
«Σμίξαμε σήμερα όλοι εδώ και ζήσαμε μοναδικές στιγμές. Για όσους έχουν προσφυγική καταγωγή αυτές οι στιγμές οδηγούν στις ρίζες τους και μιλάνε στην καρδιά τους. Για εμάς που το ζήσαμε ήταν κάτι μοναδικό. Δέος και βαθιά συγκίνηση είναι οι πρώτες λέξεις που μου έρχονται στο μυαλό. Εύχομαι να δοθεί η ευκαιρία στο μέλλον κι άλλοι συμπολίτες μας να το ζήσουν» ανέφερε ο Δήμαρχος Μ. Καρράς.Το βράδυ παρατέθηκε δείπνο παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα