Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ενημέρωση για τη διαδικασία των αποζημιώσεων από τη θεομηνία της 10ης Ιουλίου 2019

Ο Δήμος Ν. Προποντίδας σας ενημερώνει σχετικά με την διαδικασία αποζημιώσεων των πληγέντων κατοικιών και επιχειρήσεων από την θεομηνία της 10ης Ιουλίου, όπως έχει εξελιχθεί έως σήμερα, για τα εξής:

 

Ο Δήμος Ν. Προποντίδας δέχθηκε συνολικά 2.778 αιτήσεις για τη διενέργεια ελέγχου για την εκτίμηση των ζημιών. Συγκεκριμένα δέχθηκε 1088 αιτήσεις για κύριες κατοικίες, 1180 για εξοχικές κατοικίες και 510 αιτήσεις για αυτοψίες σε επιχειρήσεις, εκ των οποίων ελέγχθηκαν το σύνολο των επιχειρήσεων, από τα αρμόδια κλιμάκια της Περιφερειακής Ενότητας και το 95% των κύριων κατοικιών – γιατί κάποιοι δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν ή δεν ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις για τους επιτόπιους ελέγχους–ελέγχθηκαν από τα αρμόδια κλιμάκια του Δήμου Πολυγύρου (Δήμος ο οποίος ως έδρα του νομού υποστηρίζει διοικητικά το Δήμο Ν. Προποντίδας).

 

Προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημίωσης οι ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών ήταν η 31η Οκτωβρίου. Οπότε και εστάλησαν οι φάκελοι πλήρεις πλέον, στις αρμόδιες υπηρεσίες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης ή απόρριψης της αποζημίωσης. Στον Δήμο Πολυγύρου διαβιβάστηκαν 741 ολοκληρωμένοι φάκελοι και 154 φάκελοι επιχειρήσεων διαβιβάστηκαν στην Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.

 

Οι ενδιαφερόμενοι που δεν κατέθεσαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και δεν έχουν ολοκληρώσει τον φάκελό τους, δεν έχουν δικαίωμα αξίωσης της όποιας αποζημίωσης για την κατοικία ή την επιχείρηση τους. Οι πολίτες, οι οποίοι κατέθεσαν πλήρεις φακέλους θα ενημερωθούν για την έγκριση ή την απόρριψη της αίτησής τους.

 

Η νομοθεσία προβλέπει την παροχή βοήθειας και την υποστήριξη των οικονομικά αδύνατων που η κύρια κατοικία τους παρήλθε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω φυσικών καταστροφών. Για τον λόγο αυτό ο Δήμος Ν. Προποντίδας διαχώρισε τις αιτήσεις των κύριων κατοικιών, προκειμένου να προωθηθούν αρχικά για την παροχή κοινωνικής προστασίας. Η συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση χορηγείται από το υπουργείο Εσωτερικών σε πολίτες για την αποκατάσταση ζημιών ή οικοσκευής απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης, όταν το κτίριο στο οποίο διαβιούν και χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία πλήττεται από φυσική καταστροφή και μόνο, όταν υφίσταται αποδεδειγμένη αδυναμία κάλυψης της συγκεκριμένης ανάγκης από ιδίους πόρους. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποζημίωσης ο Δήμος πρέπει να καταθέσει στο Υπουργείο Εσωτερικών, το σύνολο των δικαιούχων και το συνολικό πόσο της αιτούμενης επιχορήγησης.

 

Όσον αφορά την αποζημίωση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές αρμόδια για την εκταμίευση υπηρεσία αποζημιώσεων είναι η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποζημίωσης η αρμόδια Περιφερειακή Ενότητα καταθέτει, στο Υπουργείο Οικονομικών το σύνολο των δικαιούχων, το συνολικό πόσο της αιτούμενης επιχορήγησης. συνοδευόμενο από την ΚΥΑ οριοθέτησης της πληγείσας περιοχής.

 

Όσον αφορά τις αιτήσεις των δευτερευόντων κατοικιών, αλλά και τις αιτήσεις για αποκατάσταση ζημιών σε κτήρια, είτε αυτά είναι κατοικίες (κύριες ή δευτερεύουσες), είτε είναι επιχειρήσεις, που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Τα αρμόδια κλιμάκια της υπηρεσίας από Αθήνα και Θεσσαλονίκη προχώρησαν αρχικά ως όφειλαν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους για την εκτίμηση της έκτασης των ζημιών.

 

Με την έκδοση της υπ’αριθμ. Δ.Α.Ε.Φ.Κ. - Κ.Ε./9159/Α325 ΚΥΑ (ΦΕΚ ΦΕΚ4673/Β’/19.12.2019) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν αίτημα αυτοψίας έως τις 20/3/20, κεντρικά πλέον στη ΔΑΕΦΚ προκειμένου να προχωρήσουν σε έλεγχο του συνόλου των αιτημάτων για αυτοψία των πληγέντων κτηρίων και για να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης ή απόρριψης χορήγησης Στεγαστικής Συνδρομής, βάσει των διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης.

 

Οι πολίτες, οι οποίοι έχουν καταθέσει ολοκληρωμένους φακέλους στο Δήμο Ν. Προποντίδας, για την αποζημίωση της πληγείσας κατοικίας τους ή επιχείρησής τους, μπορούν να καταθέσουν εκ νέου αίτημα χορήγησης Στεγαστικής Συνδρομής και στη ΔΑΕΦΚ, σε περίπτωση που η καταστροφή αφορά το κτίσμα και όχι οικοσκευή κατοικίας ή εξοπλισμό επιχείρησης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αποκατάσταση των ζημιών σε κτήρια μπορείτε να απευθύνεστε στη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ)- Βορείου Ελλάδος, Ναυαρίνου 8, ΤΚ55131, Καλαμαριά, τηλέφωνο επικοινωνίας 2310428448.

Για πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία διαχείρισης των αιτήσεων που κατατέθηκαν στον Δήμο μπορείτε να καλείτε στο 2373350280, -281, -266


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα