Τρίτη, 20 Απριλίου 2021

Ε Επικαιρότητα

Υπάρχει ελπίδα για το λιμάνι των Ν. Μουδανιών;

Το λιμάνι των Ν. Μουδανιών είναι ένα έργο που οραματίστηκαν και προσπάθησαν για να υλοποιηθεί όλοι οι προηγούμενοι δήμαρχοι των Νέων Μουδανών, ωστόσο μέχρι σήμερα παραμένει ένα έργο... στα χαρτιά. 

Το έργο επέκτασης του λιμένος Ν. Μουδανιών είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ τον Σεπτέμβριο του 2006!

 Ο αείμνηστος δήμαρχος Μουδανιών, Δαμιανός Ιορδανίδης είχε δηλώσει τότε στο halkidikinews: «Το αίσχος των περασμένων ετών με τις υποσχέσεις για ολοκλήρωση του έργου και τις συνεχείς αναβολές επιτέλους τελειώνει. Πλέον θα μπορούμε να δεχτούμε βαπόρια μέχρι 10.000 τόνους. Το λιμάνι των Ν.Μουδανιών είναι έργο ανάγκης για ολόκληρη τη Χαλκιδική».  Ο Δαμιανός Ιορδανίδης δεν ευτύχησε να δει το μεγάλο έργο να υλοποιείται, διότι στην Ελλάδα ζούμε και τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο...

Δεκατρία χρόνια μετά και ενώ υπάρχει πλήρης μελετητική ωριμότητα κι έχουν εγκριθεί όλες οι απαιτούμενες μελέτες για τα έργα στο λιμάνι των Ν. Μουδανιών, δεν έχει προχωρήσει το έργο. 

Ο δήμαρχος, Μανώλης Καρράς με έγγραφο, που απέστειλε στον Πρωθυπουργό, στους Υπουργούς Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και στους Υφυπουργούς Εσωτερικών ζητεί να εξετασθεί η δυνατότητα ένταξης σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 47.000.000,00€.

 

Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος, έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί το τεχνικό αντικείμενο της μελέτης, το οποίο περιελάμβανε μελέτες λιμενικών έργων (προμελέτη, οριστική), Η/Μ έργων (οριστική, εφαρμογής), υδραυλικών έργων (προμελέτη, οριστική), τοπογραφίας, οικονομοτεχνικές, γεωτεχνικές, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ΣΑΥ - ΦΑΥ και Τεύχη Δημοπράτησης. Επίσης, έχουν εγκριθεί τα σχετικά Τεύχη Δημοπράτησης.

 

Συνοπτικά, τα έργα που προτείνονται περιλαμβάνουν περιλαμβάνουν την επέκταση κατά 530m και διαπλάτυνση του προσήμενου μόλου, διαπλάτυνση δυτικού προβλήτα εμπορικού λιμένα, διαπλάτυνση ανατολικού προβλήτα επιβατικού λιμένα, κατασκευή νέου υπήμενου μόλου, βυθοκόρηση λιμενολεκάνης και διαύλου, κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων στη χερσαία ζώνη, επιστρώσεις χερσαίας ζώνης, κατασκευή έργων απορροής ομβρίων χερσαίας ζώνης και αποχέτευσης ακαθάρτων, Η/Μ εγκαταστάσεων, πυροπροστασίας, ηλεκτροφωτισμού και καθαιρέσεις έργων που απαιτείται.

 

“Ο Δήμος έχει την απόλυτη ετοιμότητα για να προχωρήσει στην δημοπράτηση και κατασκευή του έργου. Προχωρήσαμε στη σύνταξη μελετών και λάβαμε τις απαραίτητες εγκρίσεις αλλά, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, ο προϋπολογισμός είναι μεγάλος για έναν Δήμο. Χρειάζεται κρατική βούληση και δυνατότητα ένταξης σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Ελπίζουμε στην άμεση ανταπόκρισή τους, ώστε να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση του έργου. Μας ενδιαφέρει, το έχουμε επανειλημμένα δηλώσει και δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε τη χρηματοδότησή του” δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Μ. Καρράς.

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα