Συνάντηση με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Μακεδονίας και της Θράκης, είχε στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης σήμερα το μεσημέρι Παρασκευή 30 Αυγούστου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συζητήσει μαζί τους, πριν από τη ΔΕΘ, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα συνολικά.
Στη συνάντηση, όπου συμμετείχε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κος Κουφίδης Ιωάννης, συζητήθηκαν σε προσωπική συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων, και θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τον επιχειρηματικό κόσμο της Χαλκιδικής.
Συγκεκριμένα ο κος Κουφίδης αναφέρθηκε :
• Στην καθυστέρηση που παρατηρείτε στην απονομή της δικαιοσύνης.
• Επισήμανε την αποφυγή επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ στις εξαγωγές του ελαιόλαδου και της ελιάς, σε περίπτωση κήρυξης εμπορικού πολέμου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, γεγονός που θα ήταν καταστροφικός για τους παραγωγούς της Χαλκιδικής. Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε τον κο Κουφίδη ότι για το θέμα αυτό, την ερχόμενη Πέμπτη θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, κο Γουίλμπουρ Ρος, όπου θα τεθεί πρωταρχικό θέμα στις συναντήσεις τους.
• Έλλειψη βασικών έργων υποδομής, όπως η σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων, που σημαίνει την άμεση κατασκευή του φράγματος του Χαβρία αλλά και άλλων μικρότερων, καθώς και αναβάθμιση της επεξεργασίας των αστικών λυμάτων των βιολογικών σταθμών για χρησιμοποίησής τους στην άρδευση των γεωργικών εκτάσεων με στόχο να μην χάνεται ούτε μία σταγόνα νερού στην θάλασσα.
• Η αναβάθμιση του οδικού δικτύου του νόμου στην Σιθωνία αλλά και στη Βόρεια Χαλκιδική καθώς και η ολοκλήρωση της κατασκευής του «ορφανού» τμήματος στην Ποτίδαια, που θα διευκολύνει την οδική μετακίνηση των τουριστών και των επισκεπτών προς το νομό μας, όπου κατά την καλοκαιρινή περίοδο η ταλαιπωρία για τους οδηγούς είναι αναπόφευκτη .
• Η σύνδεση της Χαλκιδικής με τον αγωγό φυσικού αερίου, - το οποίο έχει φτάσει μέχρι τον Τρίλοφο της Θεσσαλονίκης-, θα μειώσει το ενεργειακό κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και θα συμβάλλει σημαντικά στην αειφόρο ανάπτυξη του νομού μας.
• Ιδιαίτερη όμως συζήτηση έγινε για την άμεση εκταμίευση κονδυλίων και αποζημιώσεων για την ανακούφιση των πληγέντων επιχειρήσεων, παραγωγών, καλλιεργητών και κατοίκων από την θεομηνία της 10ης Ιουλίου 2019 που έπληξε τον νομό μας και προκάλεσε ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, αλλά και θύματα.
Ο σκοπός αυτής της συνάντησης και της συζήτησης ήταν να καταγραφούν οι προτάσεις και οι απόψεις των παραγωγικών φορέων και να συμπεριληφθούν στο συνολικό σχέδιο ανάπτυξης που θα προταθεί από τον πρωθυπουργό από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.