Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Αγωνιούν οι αγρότες για την καταστροφή ελαιώνων, οπωροφόρων και κηπευτικών στη Χαλκιδική

Ολοκληρωτική ήταν σχεδόν η καταστροφή των ελαιώνων, των οπωροφόρων δέντρων και των κηπευτικών στη Χαλκιδική, εξαιτίας της σφοδρής χαλαζόπτωσης της περασμένης Τετάρτης.

 

Στην περιοχή της Ολύνθου μετά τη χαλαζόπτωση έχουν καταστραφεί οι καρποί όλων των καλλιεργειών, αμέτρητες ελιές είναι πεσμένες στο έδαφος, ενώ όσες ελιές έχουν παραμείνει στα κλαδιά των δέντρων είναι χτυπημένες από το χαλάζι.

Οι κορμοί και τα κλαδιά των δέντρων έχουν υποστεί πληγές, που θα γεννήσουν καρκινώματα, με αποτέλεσμα η παραγωγή για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια να είναι μειωμένη. Εκτός από την Όλυνθο, έχουν υποστεί ζημιές όλα τα χωριά της Χαλκιδικής, αγγίζοντας το μέγεθος της ζημιάς την ολοκληρωτική καταστροφή

 

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού βιοκαλλιεργητών Ολύνθου, Δημήτρης Ευαγγελινός, οι αγρότες στην Χαλκιδική και στην περιοχή της Ολύνθου, αμέσως μετά το χαλάζι, άρχισαν να ραντίζουν με χαλκό για να μη σαπίσει ο καρπός, ωστόσο ο καρπός δε σώζεται. "Το ράντισμα με χαλκό κοστίζει. Οι αγρότες σε συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς και εκπροσώπους της κυβέρνησης, συγκεκριμένα την υπουργό ανάπτυξης κ.Αραμπατζή, δήλωσαν ότι η ζημιά που υπέστη η βρώσιμη ελιά Χαλκιδικής είναι καταστροφική.  Σε μια χρονιά μάλιστα που όλα έδειχναν ότι εκτός από την ποσότητα που υπήρχε και  η ποιότητα του καρπού ήταν πολύ καλή λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών του προηγούμενου διαστήματος" λέει ο κ. Ευαγγελινός.

 

Η ζημιά στην ελιά έρχεται να προστεθεί στη μειωμένη περσινή σοδειά και στα αυξημένα έξοδα για την αντιμετώπιση των ασθενειών στους ελαιώνες τις Χαλκιδικής, οι οποίες έχουν πολλαπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

 

Ο κ. Ευαγγελινός ξεκαθαρίζει:  " Μετά την ολική καταστροφή από τη σφοδρή χαλαζόπτωση στην Χαλκιδική, οι αγρότες οφείλουν στον κόπο τους, στα παιδιά τους, στον τόπο τους, να κάνουν την απόγνωση απόφαση. Να κάνουν την αγανάκτηση αγώνα. Με βάση την πείρα τους να οργανώσουν τον αγώνα τους μέσα από αγροτικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς, όχι μόνο για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις 100% για τη ζημιά, που υπέστησαν από το φυσικό φαινόμενο, αλλά και για μία αγροτική πολιτική αντίθετη από αυτή που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Για μία αγροτική πολιτική που θα υπηρετεί τις ανάγκες των αγροτών και θα είναι ένας από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης της πατρίδας μας».

 

Ο αγροτικός κόσμος της Χαλκιδικής είναι ανάστατος από το μέγεθος της καταστροφής στις καλλιέργειες. Οι πρόεδροι των αγροτικών συνεταιρισμών που βρέθηκαν χθες στην συνάντηση με την υπουργό ζήτησαν εκτός των άλλων μέτρα που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τους αγρότες σε αυτή τη φάση. Αυτά είναι:

  • Άμεση διενέργεια ελέγχου της ζημιάς και αποζημίωσής της στο 100%.
  • Αποζημίωση σε μορφή εφάπαξ ανά δέντρο
  • Πάγωμα των φορολογικών υποχρεώσεων.
  • Παρέμβαση για μείωση των τιμών των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για το ράντισμα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τη χαλαζόπτωση. 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα