Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

Ε Επικαιρότητα

Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Φ. Αραμπατζή στη Χαλκιδική -ΦΩΤΟ-

Σύσκεψη για τη στήριξη των αγροτών του δήμου Ν. Προποντίδας που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο δημαρχείο στα Ν. Μουδανιά παρουσία της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινής Αραμπατζή.

 

Τη σύσκεψη συντόνισε ο Δήμαρχος Μ. Καρράς, ενώ παρέστησαν οι βουλευτές της Ν.Δ Γ. Βαγιωνάς, του ΚΙΝΑΛ Απ. Πάνας, η περιφερειακή σύμβουλος Κ. Ζωγράφου, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γ. Κουφίδης, ο πολιτευτής Γρ. Τάσιος, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων, ιδιοκτήτες μεταποιητικών μονάδων ελιάς και πλήθος αγροτών.

 

Ο δήμαρχος στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων ζήτησε την ταχεία καταγραφή των ζημιών (ακόμη και μέσα από πρόσληψη έκτακτου εποχικού προσωπικού) και άμεση αποζημίωση, τη χρονική παράταση των δηλώσεων στον ΕΛΓΑ, την αναστολή καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, την παροχή φορολογικών διευκολύνσεων, καθώς και τη χρήση κρατικών ή ευρωπαϊκών αποθεμάτων για στήριξη των αγροτών. 

 

Οι αγρότες με τη σειρά τους στις τοποθετήσεις τους τόνισαν τη δεινή θέση που βρίσκονται, καθώς οι παραγωγές τους έχουν καταστραφεί. Αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες και τα έξοδα που έχουν κάνει. Στάθηκαν στην μεγάλη αργοπορία που παρατηρείται τόσο στην αυτοψία των εκτιμητών, όσο και στη λήψη των αποζημιώσεων. Ζήτησαν, επίσης, την παροχή άμεσης προκαταβολής, διευκολύνσεις ασφαλιστικές και φορολογικές, καθώς κι από την καταβολή της εισφοράς τους στον ΕΛΓΑ.

 

Η υφυπουργός παραδέχθηκε ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι απαρχαιωμένος κι άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επικαιροποίησή του, καθώς και η εναρμόνιση του στα σύγχρονα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής. Μετέφερε την πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου για ταχεία αποτύπωση των ζημιών και καταβολή αποζημιώσεων κατά προτεραιότητα. Επίσης, ανέφερε ότι εξετάζονται όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν με τα συναρμόδια υπουργεία για παροχή διευκολύνσεων και ελαφρύνσεων στο μέτρο του εφικτού και επιτρεπτού από τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας. Τέλος, τόνισε ότι υπάρχει πολιτική βούληση για στήριξη των αγροτών και δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα αποσταλεί έγγραφο αναλυτικά με τις ενέργειες που θα γίνουν.

 

Επίσκεψη στο Δήμο Πολυγύρου

 

Για τις τεράστιες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή που προκάλεσε η θεομηνία της 10η Ιουλίου 2019 στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Πολυγύρου ενημερώθηκε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή, κατά τη διάρκεια συνάντησής της με εκπροσώπους της δημοτικής Αρχής και δεκάδες παραγωγούς στο δημαρχείο Πολυγύρου.

 

Την υφυπουργό, που συνοδευόταν από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, υποδέχτηκε ο δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος, ο οποίος περιέγραψε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην περιοχή του Δήμου Πολυγύρου, τις ζημιές στην αγροτική οδοποιία, τα ελαιόδεντρα, την παραγωγή και ζήτησε να γίνουν από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε οι πληγέντες παραγωγοί να λάβουν τις αποζημιώσεις τους το ταχύτερο δυνατόν.

 

Οι αγρότες που πήραν μέρος στη συνάντηση έκαναν εκτενή αναφορά στις τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν στους ελαιώνες τους καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι ξερίζωσαν έναν μεγάλο αριθμό δέντρων, και έριξαν κάτω το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής. Παράλληλα εξήγησαν ότι και οι καρποί που παρέμειναν στα δέντρα καταστράφηκαν καθώς χτυπήθηκαν ανελέητα από την έντονη χαλαζόπτωση. Μάλιστα έδειξαν στην υφυπουργό και καρπούς ελιάς, δείγματα της καταστροφής. Τέλος πέρα από τη διαδικασία των αποζημιώσεων ζήτησαν να δοθεί άμεσα ένα ποσό εφάπαξ στους αγρότες ως ενίσχυση, για τις πρώτες ανάγκες.

 

Από την πλευρά της η υφυπουργός μίλησε για πρωτοφανή και ακραία φαινόμενα  που έπληξαν τον πρωτογενή τομέα σε πολλές περιοχές, άκουσε με μεγάλη προσοχή τα όσα της μετέφεραν οι εκπρόσωποι των αγροτών και δεσμεύτηκε να προχωρήσουν άμεσα οι απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε να δοθούν οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς. Σημείωσε ότι εξετάζεται η δυνατότητα να υπάρξουν ελαφρύνσεις στους πληγέντες σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και έκανε γνωστό ότι στις προγραμματικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι να επικαιροποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ μπροστά μάλιστα στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα