Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Δηλώσεις υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη

«Θρηνούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών, είμαστε αλληλέγγυοι στους συγγενείς τους. Θα είμαστε αλληλέγγυοι και θα κάνουμε ό,τι δυνατόν σαν χώρα για την απώλεια». Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος βρίσκεται στη Χαλκιδική, λόγω της φονικής κακοκαιρίας που άφησε πίσω της έξι νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες.

 

Ο υπουργός  μετέβη τη νύχτα στην πληγείσα περιοχή που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προεδρεύει σύσκεψης στο δημαρχείο Νέας Προποντίδας στα Νέα Μουδανιά για το συντονισμό των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και τη διαχείριση της κρίσης.

 

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος , ο δήμαρχος Προποντίδας Μανώλης Καρράς καθώς και στελέχη της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού. Η αναισθησιολόγος του ΕΚΑΒ Χριστίνα Καραμπελίδου ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για το σύνολο των τραυματιών που μεταφέρθηκαν κατά την διάρκεια της θεομηνίας στα νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε συνολικά με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Πολυγύρου 35 τραυματίες, τέσσερις εκ των οποίων διακομίσθηκαν στα νοσοκομεία Παπανικολάου και Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης. Μία γυναίκα νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του Παπανικολάου, ενώ ένα 12χρονο αγόρι νοσηλεύεται στο Γεννηματάς με κάταγμα στο μηρό. Σε άλλα 30 άτομα, με ελαφρά τραύματα παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Λόγω της έκτακτης ανάγκης, τα 9 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ Χαλκιδικής ενισχύθηκαν το βράδυ με 11 ακόμη ασθενοφόρα και μία κινητή μονάδα.

 

Οπως είπε ο υπουργός κ. Χρυσοχοϊδης, «η παρουσία υπηρεσιών ήταν πρωτοφανής, γενναία και με αυταπάρνηση. 150 άτομα και 55 οχήματα ήταν εδώ διατεταγμένα από χθες το πρωί που εντοπίστηκε το φαινόμενο και δόθηκε ALERT. Σαράντα μηχανήματα της Περιφέρειας και 100 εργαζόμενοι συμμετέχουν. Η δουλειά των υπηρεσιών είναι τόσο σημαντική που ελαχιστοποίησαν τις ζημιές στο βαθμό του δυνατού». 

 

Ο κ. Χρυσοχοϊδης επισήμανε ότι δεν υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά πτώσεις δέντρων και αυτές προκάλεσαν τους θανάτους. 

 

Παράλληλα είναι τεράστια τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο: «Να ζητήσω από όλους να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για να είναι όλοι οι δρόμοι προσβάσιμοι. Ένας πυλώνας της ΔΕΗ έχει πέσει και έχει προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα». 

 

Ο υπουργός ζήτησε αν υπάρχει έστω και υπόνοια αγνοούμενου, ο κόσμος να επικοινωνεί είτε με την Άμεση Δράση είτε με το 112 της Πολιτικής Προστασίας. 

 

Αναφορικά με τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση επισήμανε: «Έρχονται δεκάδες υπάλληλοι από τον ΔΕΔΔΗΕ για να αποκατασταθούν τα προβλήματα. Υπάρχει πρόβλημα με τον ΑΔΜΗΕ, δηλαδή με την υψηλή τάση, κάνουμε προσπάθεια ώστε ο διοικητής και όσοι χρειαστούν να είναι εδώ παρόντες. Είναι τεράστιο το ζήτημα της ηλεκτροδότησης γιατί υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, άρα είναι θέμα οικονομικής επιβίωσης της περιοχής». 

 

Οσον αφορά γενικότερα τις ζημιές είπε ότι «τις επόμενες μέρες θα αποκατασταθούν όλες με βάση τους ισχύοντες νόμους. Η περιφέρεια κάνει απογραφή και καταγραφή των ζημιών. Συνεργεία θα κάνουν καταγραφή και στις ιδιωτικές κατοικίες. Θα εργαστούμε τις επόμενες μέρες ώστε να επανέλθει η ζωή στην περιοχή. Είμαστε εδώ για αν συμπαρασταθούμε στη Χαλκιδική, να θρηνήσουμε τα αθώα θύματα και να κλείσουμε γρήγορα τις πληγές. Αυτή είναι η αποστολή μας».

 

 

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα