Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Πάνω από 19 εκ. ευρώ για έργα διαχείρισης απορριμμάτων στη Χαλκιδική από το νέο ΕΣΠΑ

Πάνω από 19 εκατομμύρια ευρώ μέσω του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020) για τη χρηματοδότηση δύο σημαντικών έργων διαχείρισης απορριμμάτων στη Χαλκιδική  εγκρίθηκαν από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, μαζί με άλλα ανάλογα έργα για τους νομούς Θεσσαλονίκης και Πέλλας.

 

Πρόκειται για την επέκταση του ΧΥΤΑ Κασσάνδρας προκειμένου να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες της ευρύτερης περιοχής και για κατασκευή και τον εξοπλισμό του ΧΥΤΑ Αριστοτέλη. 

 

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, " η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσπαθεί μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων να διασφαλίσει την επάρκεια διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, ενώ ταυτόχρονα έχει ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων».

 

Αναλυτικά στοιχεία για τα δύο έργα:

 

1.Επέκταση ΧΥΤΑ Κασσάνδρας – Φάση Β’: Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 4.545.579,07 ευρώ. Η επέκταση του ΧΥΤΑ Κασσάνδρας Χαλκιδικής αφορά στην κατασκευή συμπληρωματικού κυττάρου απόθεσης των απορριμμάτων της Δημοτικής Ενότητας Κασσάνδρας και Παλλήνης και στην αποκατάσταση του υφιστάμενου ΧΥΤΑ, ο οποίος λειτουργεί από το 1993 και έχει κορεστεί πλήρως. Προβλέπεται η κατασκευή μιας νέας κλίνης υγειονομικής ταφής (χωρητικότητας 251.339 κ.μ.), έργα μόνωσης του πυθμένα, μείωσης και διαχείρισης των παραγόμενων στραγγισμάτων και του βιοαερίου, καθώς και αναβάθμιση των υφιστάμενων υποστηρικτικών εγκαταστάσεων για τη λειτουργία του χώρου (εγκατάσταση επεξεργασίας στραγγισμάτων, δίκτυα πυρόσβεσης, ηλεκτροφωτισμός, περίφραξη κτλ.). Παράλληλα, προβλέπεται η αποκατάσταση των υφιστάμενων κυττάρων απόθεσης, η κατασκευή των απαιτούμενων υποστηρικτικών έργων (δίκτυα συλλογής στραγγισμάτων και βιοαερίου), καθώς και η αναβάθμιση της υφιστάμενης εγκατάστασης επεξεργασίας στραγγισμάτων. Επίσης, θα γίνουν και εργασίες άρδευσης και δενδροφύτευσης του ΧΥΤΑ.

 

2.Χώρος Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων/Υπολειμμάτων 4ης Διαχειριστικής Ενότητας Χαλκιδικής – Φάση Β’: Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 14.760.461,1 ευρώ. Το έργο αφορά στην κατασκευή και τον εξοπλισμό του ΧΥΤΑ/Υ 4ης ΔΕ Χαλκιδικής, ο οποίος θα καλύψει τις ανάγκες τελικής διάθεσης των αποβλήτων στον ενιαίο Δήμο Αριστοτέλη. Η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ/Υ θα είναι 467.000 κ.μ. και η διάρκεια λειτουργίας του με εκτιμώμενη μέση ετήσια δυναμικότητα στερεών αποβλήτων 16.500 τόνοι/έτος θα είναι 24 έτη. Τα υποέργα που περιλαμβάνονται είναι κατασκευή του ΧΥΤΑ/Υ, της οδού πρόσβασης, την προμήθεια κινητού εξοπλισμού για τη λειτουργία της υποδομής, την προμήθεια τεμαχιστή ογκωδών, τη σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ και την αρχαιολογική επίβλεψη.

halkidikinews.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα